Witam serdecznie po Philipsie 203 znalazłem na strychu parę innych odbiorników i nie tylko, w związku z tym prosiłbym o wszelkie informacje odnośnie moich "zdobyczy"
a oto zdjęcia : (sorry za słabą jakość)
Na pierwszym od góry jest Pionier 6161, a na trzecim - Mazur (o ile lampy są serii E i jest transformator sieciowy) lub Pionier U3 (jeśli lampy są serii U i nie ma transformatora).
Na przedostatnim zdjęciu najprawdopodobniej Bambino a na ostatnim ładny patefon walizkowy. Kurcze, też bym chciał taki strych
Szkoda tylko Pionierka 6161 ale obudowe mógłbyś komuś opchnąć, zwłaszcza jakbyś skale znalazł - jakby była w dobrym stanie to całkiem nieźle by poszła.
Pozdrawiam
Proszę? Wiem, że Bambino to gramofon, ale na ostatnim zdjęciu jest patefon walizkowy. No chyba że takie coś (czyli urządzenie czysto mechaniczne) już nazywa się gramofonem, to w takim razie przepraszam.
Proszę? Wiem, że Bambino to gramofon, ale na ostatnim zdjęciu jest patefon walizkowy. No chyba że takie coś (czyli urządzenie czysto mechaniczne) już nazywa się gramofonem, to w takim razie przepraszam.
To, że jest to czysto mechaniczne nie ma nic wspólnego z nazwą. garmofon i patefon to są dwie zupełnie różne rzeczy, różnią się metodą zapisu i nie tylko.
Gachu z tym pionierem to nie wiem jeszcze co będzie gdyż leży na strychu mnóstwo przeróżnych wnętrzności... a poza tym ogromne ilości lamp, tranzystorów, transformatorów itd... a wszystko jak we śnie ładnie popakowane w woreczki i opisane więc mamy nowe hobby
To, że jest to czysto mechaniczne nie ma nic wspólnego z nazwą. garmofon i patefon to są dwie zupełnie różne rzeczy, różnią się metodą zapisu i nie tylko.
No jakto? Może z POLIFONEM waść mylisz? Dla mnie patefon to mechaniczny typ gramofonu, odtwarzający płyty szelakowe i napędzany przez mechanizm sprężynowy. No chyba że zupełnie źle myśle...
Jaroslav
Nie no, to chłopie na żyłę złota trafiłeś! Tylko pogratulować.
No dobrze, przyznaje się do pomyłki, ale dalej nie jestem przekonany co do poprawności nazewnictwa tego sprzętu. Oto co mówi o patefonie Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Patefon
Być może cały szkopuł tkwi w tej wgłębnej metodzie zapisu...
Pozdrawiam
Na zdjęciu nr 2 rozpoznaję radio "Krokus" produkcji "Diory".
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."