Pytanie o Philips 203 U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jaroslav
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Jaroslav »

Witam
udało mi się pożyczyć aparat na moment i proszę oto ta problematyczna skrzynia:
Obrazek
sorki za nie najlepszą jakość, ale darowanemu koniowi....
:)
Jaroslav
20...24 posty
20...24 posty

aha..tylna ściana skrzynki jest wyłożona blachą falistą więc raczej nie jest domową samoróbą.....
...tak mi się przynajmniej wydaje
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Aaa, no to w końcu wiem o co Ci chodziło :) ta drewniana skrzynka na pewno nie jest orginalna. A jak wygląda środek tego radia - "demolka" czy "nie jest źle" :D
SQ9KQZ
Jaroslav
20...24 posty
20...24 posty

myślę, że da radę je zrobić :) kabel antenowy ma skruszoną izolację w paru miejscach poza tym wygląda dobrze muszę tylko dojść czemu głośnik buczy jednostajnie zamiast reagować na zmiany częstotliwości
Masz może jakiś pomysł co w takim razie mogło się spalić?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jaroslav pisze:[...]czemu głośnik buczy jednostajnie zamiast reagować na zmiany częstotliwości
Masz może jakiś pomysł co w takim razie mogło się spalić?
Masz dostęp do schematu tego radia? Jeszcze raz na swoją stronę zapraszam, porównaj schemat 203U z tymi poradami i opisami, powinieneś do tego dojść. Prawdę mówiąc nie chce mi się wszystkiego na nowo tutaj pisać :)

Co do drewnianej skrzynki - myślałem, że ona zastępuje oryginał. Jest to zapewne skrzynka od czegoś innego wykorzystana jako kontener, aby przerobić tego Philipsa w radio przenośne.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Masz dostęp do schematu tego radia? Jeszcze raz na swoją stronę zapraszam, porównaj schemat 203U z tymi poradami i opisami, powinieneś do tego dojść. Prawdę mówiąc nie chce mi się wszystkiego na nowo tutaj pisać :)
Schemat jest na stronie, której link rzuciłem kilka postów wcześniej.
Co do drewnianej skrzynki - myślałem, że ona zastępuje oryginał.
Właśnie też tak myślałem i zachodziłem w głowę, o co koledze Jaroslavovi chodzi :)

Co do radia:
Nie chcę Cię straszyć, ale ja w moim egzemplarzu musiałem wymienić 80% elementów - kable mają sparciałą izolację i mogą robić zwarcia, elektrolity miały zerową pojemność a z nie-elektrolitów to nie było co zbierać. Możliwe, że buczenie powoduje elektrolit, niefiltrujący napięcia anodowego i od tego bym zaczął - wymień jego i tego, który bocznikuje rezystor polaryzujący lampę końcową (prawdopodobnie przytwierdzony jest do tego dużego obejmą). Jest z tym o tyle problem, że polskie KEN-y mają większą średnicę gwintu - jeśli nie chcesz powiększać dziury w chassis to spróbuj spiłować gwint na kondensatorze (jest plastikowy) i "zagwintować" go nakrętką z oryginalnego elektrolita - mi się udało. Może to wystarczy, ale nie wiem...
Ostrzegam, że to radio uniwersalne i na masie może się pojawić faza! Najlepiej spróbować próbówką (neonowa) dotykając chassis przy włączonym radiu - jeśli się świeci to obrócić wtyczkę sieciową - jeśli nie to można grzebać.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Jaroslav
20...24 posty
20...24 posty

Dzięki Gachu13 za instruktaż od poniedziałku zaczynam zabawę :)
Jako stary modelarz chyba nie potrafiłbym się zniechęcić po paru niepowodzeniach, a kto wie? może nowe hobby z tego wyrośnie :)
Pozdrawiam
Jaroslav
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jak najbardziej, to piękne hobby, ale pieniądzo-żerne i kobiety jakoś tak dziwnie je widzą :wink:
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
SQ9KQZ