Pytanie o Philips 203 U
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
Pytanie o Philips 203 U
Witam serdecznie!
Znalazłem na strychu odbiornik "Philips 203 U" w drewnianej skrzyni na pierwszy rzut oka wygląda dobrze nie wiem tylko czy działa
Czy mógłby mi ktos spośród znawców tematu pomóc określić wartość tego odbiornika? z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Jaroslav
Znalazłem na strychu odbiornik "Philips 203 U" w drewnianej skrzyni na pierwszy rzut oka wygląda dobrze nie wiem tylko czy działa
Czy mógłby mi ktos spośród znawców tematu pomóc określić wartość tego odbiornika? z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Jaroslav
-
- 1250...1874 posty
Dziwne, model 203U to mały odbiorniczek w bakielitowej skrzynce, taki jak tu: http://lea.hamradio.si/~s52pc/philips_204u.htm
Jak wygląda Twój egzemplarz? Mógłbyś dać fotki?
Typowe bakielitowe 203U na allegro chodzą po 150-200 zł za egzemplarz w niezłym stanie. Sam mam jeden egzemplarz, ale trochę kapryśny - gra tylko przy obejdzionym obwodzie wejściowym, wzbudza się i lubi czasem uwalić lampę mieszacza. A do tego grzeje się jak niezła farelka - ale to już cecha chyba wszystkich egzemplarzy tego modelu
Pozdrawiam
BTW: "Mamy 1700 zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zarejestrował się silesian" !!
Jak wygląda Twój egzemplarz? Mógłbyś dać fotki?
Typowe bakielitowe 203U na allegro chodzą po 150-200 zł za egzemplarz w niezłym stanie. Sam mam jeden egzemplarz, ale trochę kapryśny - gra tylko przy obejdzionym obwodzie wejściowym, wzbudza się i lubi czasem uwalić lampę mieszacza. A do tego grzeje się jak niezła farelka - ale to już cecha chyba wszystkich egzemplarzy tego modelu

Pozdrawiam
BTW: "Mamy 1700 zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zarejestrował się silesian" !!
SQ9KQZ
-
- 20...24 posty
-
- moderator
Jesteś pewnie, że skrzynka jest oryginalna? Te maleństwa Philipsa dośc łatwo się tłukły i czasami były wsadzane do zastępcznych skrzynek.Jaroslav pisze:dzięki za informacje :) mój egzemplarz wygląda identycznie poza obiciem głośnika (mój zszarzał troszkę) Jest on zapakowany w sklejkowa skrzynkę (34x24x16cm) wyłożoną od wewnątrz gąbką niestety nie mam aktualnie aparatu więc nie dam rady zdjęć wrzucić
-
- 20...24 posty
-
- 1250...1874 posty
Cóż, takich numerów lepiej nie robić, bo można mieć mniej szczęścia i stracić ukochany (:D ) odbiornik. Co do skrzynki to chyba bez fotek się nie obejdzie... a gąbka w środku skryznki tego radia to już masakra - prawie jakby je benzyną podlaćHmm.. czy ta skrzynia jest oryginalna to trudno powiedzieć bo nie ma żadnych oznaczeń firmowych, jednak wygląda na zbudowaną wlaśnie dla takiego odbiornika.
Przy okazji odważyłem się go podłączyć ale tylko głośnik buczy w środku Sad

SQ9KQZ
-
- moderator
Jak ktoś już dorabiał skrzynkę to co mu szkodziło dopasować do chassis :)Jaroslav pisze:Hmm.. czy ta skrzynia jest oryginalna to trudno powiedzieć bo nie ma żadnych oznaczeń firmowych, jednak wygląda na zbudowaną wlaśnie dla takiego odbiornika.
Przy okazji odważyłem się go podłączyć ale tylko głośnik buczy w środku :(
-
- 20...24 posty
Witam po przerwie
Niestety nie posiadam aparatu, żeby wrzucić fotkę skrzyni a na necie też nic takiego nie znalazłem:( jakby ktoś znał linka do zdjęcia takowej to bardzo bym prosił...
Niestety nie znam się na elektronice a bardzo bym chciał doprowadzić ten sprzęt do pełnej sprawności i w związku z tym prosiłbym o wszelkie rady od osób posiadających ten typ, bądź znających się na rzeczy. zwłaszcza interesuje mnie kwestia taka: czemu głośnik buczy a nie da się tego dostroić?przy czym dźwięk jest jednostajny i nie wykazuje objawów zmiany częstotliwości...
Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Jaroslav
Niestety nie posiadam aparatu, żeby wrzucić fotkę skrzyni a na necie też nic takiego nie znalazłem:( jakby ktoś znał linka do zdjęcia takowej to bardzo bym prosił...
Niestety nie znam się na elektronice a bardzo bym chciał doprowadzić ten sprzęt do pełnej sprawności i w związku z tym prosiłbym o wszelkie rady od osób posiadających ten typ, bądź znających się na rzeczy. zwłaszcza interesuje mnie kwestia taka: czemu głośnik buczy a nie da się tego dostroić?przy czym dźwięk jest jednostajny i nie wykazuje objawów zmiany częstotliwości...
Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Jaroslav
-
- 20...24 posty
Tomasz masz rację, zdobyłem dzisiaj Teslę306 U TALISMAN i ona też się w to mieści a nie znalazłem żadnych materiałów nt. czy do 203 U były w ogóle takie skrzynie... ale to na razie nie istotne.. ważne,że w skrzyni jest bezpieczny
Gachu13 w jaki sposób gąbka miałaby zaszkodzić odbiornikowi? chyba gorzej jakby jej nie było?
Pozdrawiam
Jaroslav

Gachu13 w jaki sposób gąbka miałaby zaszkodzić odbiornikowi? chyba gorzej jakby jej nie było?
Pozdrawiam
Jaroslav
-
- 1250...1874 posty
Np. się zapalićw jaki sposób gąbka miałaby zaszkodzić odbiornikowi? chyba gorzej jakby jej nie było?

Ja rozumiem że to miał być model "dla ludu", ale taka nieostrożność projektantów bardzo mnie dziwi.
A co do gąbki, to jeszcze nie widziałem jej w żadnym odbiorniku - no chyba że takie wąskie paski dystansujące skalę od obudowy.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 20...24 posty
-
- moderator
Niektóre amerykańskie firmy w odbiornikach podobnje konstrukcji obijali środek drewanianej(!) skrzynki azbestem, zapewne w celu termicznej izolacji. Ciekawe ile z nich się zapaliło...gachu13 pisze: Np. się zapalić :twisted: Może przesadzam, ale mój egzemplarz po 10 minutach pracy tak nagrzewa górną część obudowy, że trudno ją w ręce utrzymać. W sumie nie ma sięco dziwić - w jednym miejscu ludzie z Philipsa upchneli lampy głośnikową i prostowniczą oraz rezystor redukcyjny. Wszystko to wydziela pewnie z połowe mocy, jaką to radio pobiera z sieci[
-
- moderator
Fotka Philipsa 203U:Jaroslav pisze: Niestety nie posiadam aparatu, żeby wrzucić fotkę skrzyni a na necie też nic takiego nie znalazłem:( jakby ktoś znał linka do zdjęcia takowej to bardzo bym prosił...
http://www.datastress.com/~mario/radio/ ... nd=Philips
A na mojej stronie znajdziesz trochę informacji o naprawie radyj
-
- 20...24 posty
-
- 1250...1874 posty
Sorki, nie czaje co masz na myśliGachu13 chyba się nie zrozumieliśmy... gąbką jest wyścielona skrzynia (ta drewniana), nie obudowa (bakelitowa)

Fajna stronka o 204U (to prawie to samo co 203U): http://www.hupse.eu/radio/philips_204u.htm opis, parametry techniczne i schemat.
Pozdrawiam
SQ9KQZ