moje najnowsze dzieło.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 9375...12499 postów
-
- 375...499 postów
TO napewno od zasilacza, bo jak odłącze żażenie do dalej to słychać. takie niskie BRRRRR. Teraz troche zmieniłem zasilacz. Dałem 100uF/100R/50uF i podłączyłem pod s2 jeszcze kondensator 50uF. Brum jest mniejszy ale jak podłączyłem pod kolumne gitarową 1x Eminence legend V12 to jest dokuczliwy.
PS. w połączeniu z preampem Soldano Atomic z mojego heada robi taką kupe hałasu że sam sie zdziwiłem
dalej jak na godz. dziewątą nie daje rady odkręcić Volume w domu 
PS. w połączeniu z preampem Soldano Atomic z mojego heada robi taką kupe hałasu że sam sie zdziwiłem

-
- 3125...6249 postów
Może odłączasz żarzenie, a ono nadal sieje zakłócenia np na siatkę stopnia wejściowego, np z powodu zbyt luźnej skrętki?
Albo to wcale nie jest 50Hz tylko 100.
A jak odłączasz anodowe to przydźwięk natychmiast cichnie? Bo jeśli też nie to znaczy że zakłócenia powstają przez siejące trafo sieciowe. Wówczas odłączenie wzmacniacza z sieci powoduje natychmiastową ciszę. To by tłumaczyło 50Hz.
Albo to wcale nie jest 50Hz tylko 100.
A jak odłączasz anodowe to przydźwięk natychmiast cichnie? Bo jeśli też nie to znaczy że zakłócenia powstają przez siejące trafo sieciowe. Wówczas odłączenie wzmacniacza z sieci powoduje natychmiastową ciszę. To by tłumaczyło 50Hz.
-
- 375...499 postów
Em... to jest sam koniec mocy na 6p14p, jedna lampa na chassis od gramofonu Bambino. wszystko praktycznie luzem jest porozkładane (trafo sieciowe, płytka zasilacza) i tylko przewodami połączone. No nie wiem o co może chodzić, całkowite odłączenie żarzenia nic nie daje. Co to za częstotliwość ciężko mi dokładnie określić, może to faktycznie jest 100Hz ale powiem tak: im "mocniejszy" filtr tym ten przydźwięk cichszy a jego "brzmienie" bardziej przypomina ton sinusoidalny. A co to odłączenia anodowego.... Jakoś mam opory przed odlutowaniem przewodu od trafa podczas pracy

-
- 3125...6249 postów
Nie od trafa, tylko standby odłączasz, albo i przed prostownikiem przerwę robisz i nie odlutować tylko krokodylek w izolacji
. Jeśli to jest zrobione tak jak w bambino to musi brumieć, bo tam cała masa, włącznie z masą żarzenia idzie po chassis 
Zagraj sobie na pustej strunie E gitary i powiedz czy ten przydźwięk jest wyższy czy niższy.

Zagraj sobie na pustej strunie E gitary i powiedz czy ten przydźwięk jest wyższy czy niższy.