Jeszcze w sprawie zakłóceń odbioru

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Adam Myslinski pisze: Tylko dobra, wysoko zawieszona antena zewnetrzna zapewni kazdemu niezaklocony odbior. A juz antena z 'kawalkiem" obwodu strojonego to rozwiazanie idealne. Potem tlumikiem mozna "wyciac" wszystko, co nie potrzebne.

Zatem linka miedziana CuL, porcelanowe izolatory, antena - odwrocone L lub T, instalacja odgromowa itd.
... dwa maszty, zezwolenie architekta :) Moim marzeniem jest mieć antenę jak na starych kreskówkach amerykańskich, ale to naprawdę bogaty być muszę :)
Robert
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

zakłocenia odbioru

Post autor: Robert »

Kolega Szczęśniak napisał:To nie prościej użyć tłumika antenowego? SYgnały odbite są bardzo niewygodne, zwłaszcza jak dochodzi ich więcej niż jeden :)

Niestety tak sie składa ze zamieszkuje w tzw cieniu antenowym i nie ma czego tłumić bo sygnału po prostu nie ma .Co potwierdza moja teze że pod latarnia jest najciemniej.2 domy dalej telewizje mozna odbierać nawet bez anteny.Teoria teorią a praktyka pokazuje że fale radiowe czasami rozchodza się w sposób nie przewidziany..Ostatnio na pasmie CB mam kłopoty z odebranie kolegi z odległosci 1500 m za to wspaniale mąci łączność jakaś stacja ukraińska odległa jak by nie było o kilkaset kilometrów. :?:
Robert
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Re: zakłocenia odbioru

Post autor: Doczu »

Robert pisze:Ostatnio na pasmie CB mam kłopoty z odebranie kolegi z odległosci 1500 m za to wspaniale mąci łączność jakaś stacja ukraińska odległa jak by nie było o kilkaset kilometrów. :?:
To nic tylko QSL'ke robić ;)
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

powodem twoich problemów sa zasilacze impulsowe od monitorów ,komuterów ,telewizorów itp
ODPOWIEDZ