... dwa maszty, zezwolenie architekta :) Moim marzeniem jest mieć antenę jak na starych kreskówkach amerykańskich, ale to naprawdę bogaty być muszę :)Adam Myslinski pisze: Tylko dobra, wysoko zawieszona antena zewnetrzna zapewni kazdemu niezaklocony odbior. A juz antena z 'kawalkiem" obwodu strojonego to rozwiazanie idealne. Potem tlumikiem mozna "wyciac" wszystko, co nie potrzebne.
Zatem linka miedziana CuL, porcelanowe izolatory, antena - odwrocone L lub T, instalacja odgromowa itd.
Jeszcze w sprawie zakłóceń odbioru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
zakłocenia odbioru
Kolega Szczęśniak napisał:To nie prościej użyć tłumika antenowego? SYgnały odbite są bardzo niewygodne, zwłaszcza jak dochodzi ich więcej niż jeden
Niestety tak sie składa ze zamieszkuje w tzw cieniu antenowym i nie ma czego tłumić bo sygnału po prostu nie ma .Co potwierdza moja teze że pod latarnia jest najciemniej.2 domy dalej telewizje mozna odbierać nawet bez anteny.Teoria teorią a praktyka pokazuje że fale radiowe czasami rozchodza się w sposób nie przewidziany..Ostatnio na pasmie CB mam kłopoty z odebranie kolegi z odległosci 1500 m za to wspaniale mąci łączność jakaś stacja ukraińska odległa jak by nie było o kilkaset kilometrów.

Niestety tak sie składa ze zamieszkuje w tzw cieniu antenowym i nie ma czego tłumić bo sygnału po prostu nie ma .Co potwierdza moja teze że pod latarnia jest najciemniej.2 domy dalej telewizje mozna odbierać nawet bez anteny.Teoria teorią a praktyka pokazuje że fale radiowe czasami rozchodza się w sposób nie przewidziany..Ostatnio na pasmie CB mam kłopoty z odebranie kolegi z odległosci 1500 m za to wspaniale mąci łączność jakaś stacja ukraińska odległa jak by nie było o kilkaset kilometrów.

Robert
- Doczu
- 25...49 postów
Re: zakłocenia odbioru
To nic tylko QSL'ke robićRobert pisze:Ostatnio na pasmie CB mam kłopoty z odebranie kolegi z odległosci 1500 m za to wspaniale mąci łączność jakaś stacja ukraińska odległa jak by nie było o kilkaset kilometrów.

Szczęśliwy posiadacz Elektrita