KUpujcie żarówki bo niedługo się też skończą

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

KUpujcie żarówki bo niedługo się też skończą

Post autor: ximian »

Zmienia się prawo i za 2 lata wprowadzony zostanie całkowity zakaz sprzedaży żarówek tradycyjnych tzn. z drutem wolframowym.mają je zastąpić nowe ekologiczne źródła światła.Ciekawe tylko co będzie z utylizacją zużytych ekologicznych świetlówek,czy UE też o tym pomyślała?
A swoją drogą może to być szansa na zakup z likwidowanych zakładów aparatury do produkcji lamp.
Alek

Post autor: Alek »

Wydaje się, że pomysł jest niestety lekko poroniony. Świetlówki energooszczędne, zwykłe ani diody LED nie zapewniają takiej barwy światła jak żarówki. Także natężenie oświetlenia z żarówek energooszczędnych jest mniejsze od zwykłych mimo deklaracji producentów, że ileś tam watów takiej żarówki odpowiada jakiejś tam żarówce zwykłej.
Jak sobie pomyślę o tej ilości rtęci, która się przecież w żarówkach energooszczednych znajduje to przechodzą mnie ciarki po plecach :? .
Podobnie rzecz ma się z luminoforami.

Nie wątpię, że jakaś tam oszczędność energii może będzie, ale i tak największym odbiorcą jest przemysł. Wszystko to przypomina bardziej sterowanie ręczne rodem zpoprzedniej epoki niż racjonalne myślenie.
Żaróki energooszczędne przyjęły się, znajdując zastosowania w domu tam, gdzie to ma sens: w miejscach, gdzie się światło pali długo i gdzie barwa światła ma znaczenie drugorzędne. Stosowanie takiej żarówki np. w ubikacji nie jest jednak najszczęśliwszym rozwiazaniem ( tam bym raczej stosował oświetlenie LED). Natomiast na biurko wolę żarówkę tradycyjną.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Też uważam że to chory pomysł. Zamiast zakazu sprzedaży tradycyjnych żarówek powinni dawać jakieś refundacje do energooszczędnych, aby ludziom nie opłacało się kupować żarówek. Jeżeli mam do wyboru: 1zł za żarówkę i 6,30zł za energooszczędną, to wolę wziąć zwykłą.
Ponadto, żarówki tradycyjne żyją niekiedy zdecydowanie dłużej niż energooszczędne.
Dochodzi też problem odpowiedniej utylizacji świetlówek energooszczędnych, o czym wspomniał już Alek. Należałoby:
A) nauczyć ludzi, że świetlówki oddaje się do utylizacji
B) zrobić odpowiednią liczbę punktów, które by się tym zajmowały.
Wydaje mi się, że punkt A będzie znacznie trudniejszy do realizacji niż punkt B.

Ps. A tak na marginesie - czemuż to UE chce się wtryniać do tego, jakim źródłem światła oświetlam dom :?: Mogę diodami, mogę świetlówkami, mogę nawet i wodotryskiem, jeżeli mi się zachce 8)
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Przykładem niech będą klatki schodowe gdzie włącza się światło kilkadziesiąt razy dziennie a taka świetlówka raczej to średnio toleruje. Efekt będzie taki ,że trzeba będzie przynajmniej w blokach raz na miesiąc wymieniać te energooszczędne świetlówki na nowe. I gdzie tu ekonomia i ekologia?
Może w instytucjach się większą wagę do tego przykłada ale jak znam życie to te świetlówki w większości domach po uszkodzeniu będą po prostu lądowały w śmietniku. Chyba średnio ci co tworzą takie głupie przepisy kojarzą o co chodzi. Nie mówiąc już o zakłóceniach jakie te świtlówki wprowadzają do sieci elektrycznej (pobierają moc 60-80% wyższych harmonicznych w zależności od typu i producenta). Wynik będzie taki,że przeciętny użytkownik będzie miał w domu tylko jeden liniowy odbiornik-czajnik elektryczny :D
A swoją drogą to ciekawe co się stanie z liniami produkcyjnymi żarówek?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

niedługo może nielegalne stanie się posiadanie urządzeń lampowych bo są prądożerne... Mam nadzieję, że nie doczekam takich przepisów.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

:arrow: ximian
To właśnie jest ekonomia i ekologia pełną gębą. Co do ekonomii, przeciez mają się zużywać -> sprzedawać, a ekologia? Będzie zagrożenie - będzie co robić...Rozróżniam tu pojęcia "ekologia" i "dbałość o nasze naturalne środowisko".
Pozytyw? Może linie produkcyjne przerobią na linie do produkcji lamp elektronowych :wink: .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nie przesadzajmy z tą "energooszczędnością".
Proponuję policzyć ile energii zostanie wypromieniowanej w postaci ciepła podczas przejażdżki samochodem do sklepu po bułeczki, a później zobaczyć przez jaki czas można używać żarówki przy biurku aby wyszło na to samo :roll:
Alek

Post autor: Alek »

Rzecz w tym, że urzędasowi nie przetłumaczysz.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Pomijając fakt niskiej żywotności świetlówek przy częstym ich zalącaniu najgorszą rzeczą jakie one powodują jest dość duże odkształcenie prądu sieci (średniej klasy św. kompaktowa pobiera do zasilania 70-80% wyższych harmonicznych). Teroretycznie mniej zużywa prądu od strony odbiorcy ale znacznie bardziej obciąża system elektroenergetyczny a co za tym idzie wzrosną koszty przesyłu energii. Czyli mniej nakręci nam licznik energii elektrycznej ale więcej za przesył stały i zmienny wyjdzie pod koniec czyli ostateczny efekt i tak nie jest tak słodki a kilkanaście PLN zamiast 1PLN trza dać
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Chyba, że zaczną jakieś aktywne pfc i falowniki robić :)
A wszędzie, gdzie widziałem większą ilość świetlówek kompaktowych (2 szklarnie i 1 szkoła), były zasilane stałym 350V właśnie z apfc.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dlatego duże hale oświetlane świetlówkami mają w instalacji kondensatory poprawiające "kosinus fi" :)
k4be
500...624 posty
500...624 posty

I kondensatory te lubią się psuć od dużej ilości urządzeń z mostkiem i kondensatorem włączonym wprost do sieci, ale bez pfc.
Oglądałem kiedyś na oscyloskopie przebieg prądu pobieranego przez różne urządzenia i starałem się go przerysować: http://k4be.cjb.net/img/prad.png
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Bo kondensatory są od kompensacji mocy biernej a nie wyższych harmonicznych. Kondensator jest na 50Hz a jak nagle pojawia się n-ta harmoniczna to łatwo policzyć jaka to częstotliwość i jaką reaktancję na dla niej ten kondensator :D
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Lepsze kondensatory jakoś te harmoniczne zjedzą, ale...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Mówiłem o starych, dobrych rurach jarzeniowych, a nie o tym tranzystorowym badziewiu, co to nie można przy nim radia na AM słuchać :)