Hej mam pytanie czy kawałek galeny jako minerału może być z powodzeniem stosowany jako kryształek w detefonie , czy musi ona spełnić jakies wymagania co do czystości i braku innych domieszek w minerale ?
Pozdr Tomasz
kryształek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tak. Nie sądzę by w tamtych czasach próbowano "wytwarzać" specjalne kryształki zwłaszcza jak odbiornik detektorowy miał być takim tanim sprzętem (tanim przy kupnie i tanim podczas eksploatacji).
I tak należało w kryształku szukać punktu gdzie uzyska sią detekcję z duża czułością co raczej tylko potwierdza moje przypuszczenie.
I tak należało w kryształku szukać punktu gdzie uzyska sią detekcję z duża czułością co raczej tylko potwierdza moje przypuszczenie.
-
- moderator
-
- 50...74 posty
Nie tylko używano naturalnych minerałów. Przed wojną
produkowano również syntetyczne kryształki do odbiorników detektorowych. Przykładową recepturę z połowy lat 20-tych można znaleźć na stronie http://www.historiaradia.neostrada.pl/Krysztalki.html
Pozdrawiam
M.B.
produkowano również syntetyczne kryształki do odbiorników detektorowych. Przykładową recepturę z połowy lat 20-tych można znaleźć na stronie http://www.historiaradia.neostrada.pl/Krysztalki.html
Pozdrawiam
M.B.
-
- 75...99 postów
Tyle zę wtedy nie znano metod uzyskiwania monokryształów więc jakość sztucznej galeny była zbliżona do naturalnej galeny.tszczesn pisze:Próbowano i wytwarzano, choć naturalna galena też była w użyciu.STUDI pisze:Tak. Nie sądzę by w tamtych czasach próbowano "wytwarzać" specjalne kryształki zwłaszcza jak odbiornik detektorowy miał być takim tanim sprzętem (tanim przy kupnie i tanim podczas eksploatacji).
Dopiero diody germanowe (a jeszcze lepiej krzemowe Schotky'ego) mogły zagwarantować lepszą sprawność detekcji.