TUNER LAMPOWY.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Post autor: _idu »

cirrostrato pisze:Dzięki.Numer 7/2004 kupię w AVT choć nie lubię do nich jeżdzić nie tylko z powodu odległości..Obejrzałem artykuł (skany Alka) z lat 70-tych ale był jeszcze inny opis,chyba też początek lat 70-tych,głowica typowa z tamtych lat ale pcz na filtrach od ametysta,był dokładny opis ,wykonałem.Może ktoś ma tego Radioamatora.
No właśnie, mówisz i masz. Przepraszam za nienajlepszą jakość skanu - zrobione szybko niemalże na kolanie....

Filtry nie od Ametysta ale od radioodbiorników lampowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

:arrow: STUDI. Toć to samo, co przedstawiłem w odnośniki.Te same skany Alka, na podstawie których robiłem wzm. p.cz , w załączeniu widać na fotkach. :shock:
Lech S.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Te schematy mam od Alka ale dzięki.O filtrach od Ametysta nadmieniam dlatego,bo wszyscy mówią o filtrach pcz. FM od odb. z lat 60-70 i młodsi(?)koledzy zechcą może wymontować te filtry ze sprawnych odbiorników z TAMTYCH LAT. We wspomnianym artykule były opisane filtry i obw. demodulatora FM na filtrach Ametysta (i podobnych TV)tych ,,niskich"(1-2 stopień wzm pcz.wizji).Są ogólnie(?) dostępne i mogą wiele odb.radiowych uratować przed rozszabrowaniem dla odzyskania tych filtrów.Mam kilka takich filtrów z odb.radiowych ale z odb.po lutowaniu płytek na fali a przed obcięciem nóżek(odpady z taśmy).Mam jeszcze do kolegów pytanie.Dawniej typowo były stosowane dwa stopnie wzmocnienia FM,w opisywanych tu konstrukcjach trzy stopnie:czy jest sens(jak w wielu ,,kultowych" konstrukcjach zachodnich)czterech stopni wzm.pcz. czy też przy obecnych lampach o dużym nachyleniu nie ma to sensu.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Zauważ,że we wzm. p.cz. przy filtrach, równolegle do kondensatorów są włączone rezystory 10 k, co skutecznie rozszerza pasmo przenoszenia potrzebne do prawidłowego działania stereodekodera.Jednocześnie wprowadza to znaczne tłumienie sygnału i stąd dodatkowy stopień wzmocnienia. W wersji mono tego problemu nie ma i wystarczają dwa stopnie do uzyskania optymalnego sygnału m.cz. na wyjściu.
Lech S.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Leszku ja to wiem.W szkole średniej moim nauczycielem był dr inż. Sławomir Szczepański,ten od ,,Urządzeń odbiorczych"cz.1 i 2.Sam dla swoich uczniów napisał podręczniki.Do dziś pamiętam jak się liczy el.LC w stopniu przemiany odb. superheterodynowego dla zadanego pokrycja zakresu.Mój syn w drugiej połowie lat 90-tych w tym samym technikum miał nauczycieli ,którzy pomylili się w wyborze zawodu.Ale to inna bajka.Ja jestem ciekaw czy jest sens stosowania czwartej lampy w pcz. i zastosowania przed demodulatorem silnego ogranicznika amplitudy(S2 pentody na potencjale np.20-30V).Sens estetyczny niewątpliwy,pięknie wygląda kolejna lampka w pcz. a i dodatkowy filtr ,,stroi" wizualnie.W Warszawie sygnały z nadajników UKF są i tak silne.
_idu

cirrostrato pisze:Te schematy mam od Alka ale dzięki.O filtrach od Ametysta nadmieniam dlatego,bo wszyscy mówią o filtrach pcz. FM od odb. z lat 60-70 i młodsi(?)koledzy zechcą może wymontować te filtry ze sprawnych odbiorników z TAMTYCH LAT. We wspomnianym artykule były opisane filtry i obw. demodulatora FM na filtrach Ametysta (i podobnych TV)tych ,,niskich"(1-2 stopień wzm pcz.wizji).Są ogólnie(?) dostępne i mogą wiele odb.radiowych uratować przed rozszabrowaniem dla odzyskania tych filtrów.Mam kilka takich filtrów z odb.radiowych ale z odb.po lutowaniu płytek na fali a przed obcięciem nóżek(odpady z taśmy).Mam jeszcze do kolegów pytanie.Dawniej typowo były stosowane dwa stopnie wzmocnienia FM,w opisywanych tu konstrukcjach trzy stopnie:czy jest sens(jak w wielu ,,kultowych" konstrukcjach zachodnich)czterech stopni wzm.pcz. czy też przy obecnych lampach o dużym nachyleniu nie ma to sensu.
Ilość stopni - tylko względy ekonomiczne.
Detektor stosunku zapewniał ograniczanie dla małych poziomów sygnału. Dlatego tęż ostatni stopień p.cz. był ogranicznikiem ale tylko dla dużych sygnałów. Czyli kompromis - pomiędzy ilością lamp, wzmocnieniem a ograniczaniem.

Pasmo przenoszenia p.cz. - im silniejsze ograniczenie tym się ono poszerza.....

Jeśli zastosujesz dyskryminator fazy - a zapewni on mniejsze zniekształcenia niż detektor stosunku to wymagać on będzie dobrego ogranicznika - czyli jedna lampa a czasem dwie nie dające praktycznie.
wzmocnienia. Te kultowe konstrukcje używały najczęściej dyskryminiatora fazy a nie detektora stosunku - dlatego było więcej stopni (często nawet 6 - 4 p.cz. i 2 ograniczniki często na lampach 6BN6 lub heptodach)

Przy większej liczbie stopni możesz dać obwody o większej pojemności w obwodzie LC. To zapewni szersze pasmo przenoszenia p.cz. nawet dla słabych sygnałów.

Dawniej było mniej stacji na UKF'ie i kryterium selektywności było mniej istotne.

Proponuję zaznajomić się z tym linkiem http://www.jogis-roehrenbude.de/RT50.htm

Może to coś zasugeruje....

P.S.
Zamiast silnego ogranicznika a co za tym idzie dodatkowego stopnia wzmacniacza zastosuj zwykły ogranicznik na pentodzie jaki był w radiach tylko siatkę trzecią tej lampy połącz z kondesatorem w detektorze stosunku. Uzyskasz lepsze ograniczanie i praktycznie niezależny poziom sygnału m.cz. od sygnału antenie w jego bardzo szerokim zakresie.
Takie lokalne ARW....

Dla lampy EF85 i niesymetrycznego detektora stosunku - mas od 2,5mV na siatce EF85 do 5mV liniową zależność napięcia na wspomnianym kondesatorze, a potem stałą wartość. Jeśli zastosujesz takie ARW przez trzecią siatkę od 2,5mV do 15mV masz praktycznie stały poziom napięcia na kondensatorze w detektorze stosunku.

To z pewnej książki....

P.S. 2

Na stronie Jogiego
pojawił się mocno przekombinowany tuner lampowy UKF. Schemat jest mocno nieczytelny....
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dzięki Studi ale ten RT50 to już drobna przesada,chyba, że na emeryturze będę żył dłuuuugo....Ale do emerytury to jeszcze trochę.
_idu

Przesada to ten drugi tuner. A RT50 jest prosta konstrukcją. Pomiń tę automatykę na dwóch podwójnych triodach oraz tor AM.

Przesadzony jest ten drugi tuner, przy tylu ogranicznikach (aż 3!!!!) to zamiast detektora stosunku powinien być dyskryminator fazy. Tyle że wtedy jeden stopień na EF89 nie da rady.... Dwie 6N6 powinny być jako ostatnie a wcześniej dwa stopnia na EF89/EF183. Takie moje zdanie.

Stereodekoder ..... o kuźwa widać jak nie chciał cewek nawijać autor....
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: Cirrostrato. Bez urazy, ale napisałem " zauważ" , czyli wiedziałem ,ze Ty wiesz, ale pozwoliłem sobie na jedno zdanie rozwinięcia tematu. Przypuszczam, że posty czytają również początkujący adepci elektroniki i dodatkowe informacje są na miejscu. Zresztą, STUDI pięknie rozwinął temat w różnych wariantach wykonania toru p.cz.
Lech S.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Jak już mówimy o tonerach ,
http://www.allegro.pl/item171787733_dyn ... _fm_3.html
to ciekawi mnie , jaką cenę osiągnie ?.
Lech S.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Też jestem ciekaw końca aukcji.Osiągane ceny pokazują mizerię rynku krajowego(kolego Frycz właśnie to jest real naszego rynku).
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cena 599PLN całkiem dobra ale fajniej coś samemu zrobić.