wzmacniacz 2X ECL82 + 2X EM84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- jethrotull
- 3125...6249 postów
-
- 50...74 posty
Więc tak:
Re1-Piotr:
Tak masz rację karkasy wystają poza skrzynkę lecz właśnie taki był mój zamysł 'artystyczny'
w środku owszem jest jeszcze dużo miejsca lecz będą jeszcze 2 ukłądy EM84 i zastanawiam się czy nei dać do środka ELWĘ/y 2X 100uF/350V
Re2-jethrotull:
To trafo to Zatra TS40/23/666
Re3-gachu13:
Tak mam zamiar użyć duuuuuuuuuużej gały na samym środku lecz jeszcze nie zakupiłem
bo zastanawiam się nad kolorem
PODPOWIEDZCIE! 
Re1-Piotr:
Tak masz rację karkasy wystają poza skrzynkę lecz właśnie taki był mój zamysł 'artystyczny'

Re2-jethrotull:
To trafo to Zatra TS40/23/666
Re3-gachu13:
Tak mam zamiar użyć duuuuuuuuuużej gały na samym środku lecz jeszcze nie zakupiłem

http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
- gachu13
- 1250...1874 posty
Z zakupem takiej dużej gały to może być problem, bo w sklepach elektronicznych raczej tego nie mają. Mój kumpel do swojego wzmaka kiedyś toczył gałki - najpierw z nierdzewki a potem z mosiądzu i wyszły pięknie, ale o kosztach wole nie wspominać. Czasem warto kupić jakiegoś grata na szaberplacu czy na allegro, np. jakiegoś kasetowca albo wzmacniacz i "pożyczć" z niego dużą i ładną gałkę, o ile taką posiadaTak mam zamiar użyć duuuuuuuuuużej gały na samym środku lecz jeszcze nie zakupiłem Smile bo zastanawiam się nad kolorem Smile PODPOWIEDZCIE! Laughing

SQ9KQZ
-
- 50...74 posty
Wiem o tym że trudno dostać takie gałki lecz możesz mi wierzyć że na Warszawskim Wolumenie jest wszystko!! no może nie do końca 

http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
-
- 50...74 posty
Witam szanownych panów ponownie 
Po długiej przerwie mogę się pochwalić tym co poczyniłem w ostatnich dniach. Trwało to dość długo ponieważ niestety obowiązki-- szkoła
Więc tak cała obudowa pomalowana lakierobejcą. W środku dokończyłem już układy jeszcze tylko troszkę kabelków i powinno śmigać. Dam znać jak już go włączę, o ewentualnych kłopotach i wybuchach
czy też ogniskach dam znać
PS. Z jakiego metalu gałkę czy też jaki kolor mosiądz aluminium stal ??

Po długiej przerwie mogę się pochwalić tym co poczyniłem w ostatnich dniach. Trwało to dość długo ponieważ niestety obowiązki-- szkoła

Więc tak cała obudowa pomalowana lakierobejcą. W środku dokończyłem już układy jeszcze tylko troszkę kabelków i powinno śmigać. Dam znać jak już go włączę, o ewentualnych kłopotach i wybuchach

PS. Z jakiego metalu gałkę czy też jaki kolor mosiądz aluminium stal ??
-
- 50...74 posty
No witam panowie teraz się pochwalę zdjęciami prawie skończonego wzmaka -pozostało jeszcze:
zamontować potencjometr podwójny
podłączyć trafa
wykonać ekran ze stali na sieciówkę
poprowadzić masę magików
(łączyć z masą główną ??)
i wsadzić gniazda:) myślę o pozłacanych bananach
takich jak te "audiofilskie"
i hula 
Ale tymczasem oceniacie!!; czy kolor dać ciemniejszy??
zamontować potencjometr podwójny

podłączyć trafa
wykonać ekran ze stali na sieciówkę
poprowadzić masę magików

i wsadzić gniazda:) myślę o pozłacanych bananach

Ale tymczasem oceniacie!!; czy kolor dać ciemniejszy??
-
- 50...74 posty
Witam to znowu ja po dłuuuuuuuuuuuuuugiej przerwie.
W końcu wziąłem się do roboty i już zostały tylko gniazda wejściowe i wyjściowe. Mam jeszcze jedno pytanie podobno
także w formie skrętki powinny być prowadzone kable zasilające jak napięcie anodowe jak i żarzenia (tutaj z kolei, zakłócenia rozsiewane przez przewody są mniejsze). Kable od transformatora głośnikowego do wyjścia głośnikowego mogą być prowadzone w formie skrętki. Czy to prawda że indukujące się wtedy zakłócenia znoszą się wzajemnie??
PS.Czy potencjometr do regulacji głośności to 2,2Kohm?
W końcu wziąłem się do roboty i już zostały tylko gniazda wejściowe i wyjściowe. Mam jeszcze jedno pytanie podobno
także w formie skrętki powinny być prowadzone kable zasilające jak napięcie anodowe jak i żarzenia (tutaj z kolei, zakłócenia rozsiewane przez przewody są mniejsze). Kable od transformatora głośnikowego do wyjścia głośnikowego mogą być prowadzone w formie skrętki. Czy to prawda że indukujące się wtedy zakłócenia znoszą się wzajemnie??
PS.Czy potencjometr do regulacji głośności to 2,2Kohm?
- gachu13
- 1250...1874 posty
Potencjometr 2,2kOhm możesz dać tylko jeśli:
1. Dasz go na samym wejściu układu.
2. Sygnał będzie podłączony bespośrednio do zacisku potencjometra (bez kondensatora sprzęgającego).
3. Sygnał będzie pochodził z jakiegoś "tranzystorowego" źródła o małej impedancji wyjściowej (komputer, odtwarzać CD). Wyklucza to raczej stosowanie preampów lampwych.
Zaletą takiego potencjometru będzie mniejsze zbieranie szumów - pytanie czy różniaca między 2,2kOhm a 47kOhm będzie wyczuwalna pod tym względem.
Co do skrętki - najwięcej daje ona dla przewodów żarzenia (ale prądek zmiennym). Można też pozostałe przewody (anodowe, doprowadzenia gniazd głośnikowych) w ten sposób poprowadzić, bo jest to estetyczne i kable nie "latają" tak po obudowie.
Pozdrawiam
1. Dasz go na samym wejściu układu.
2. Sygnał będzie podłączony bespośrednio do zacisku potencjometra (bez kondensatora sprzęgającego).
3. Sygnał będzie pochodził z jakiegoś "tranzystorowego" źródła o małej impedancji wyjściowej (komputer, odtwarzać CD). Wyklucza to raczej stosowanie preampów lampwych.
Zaletą takiego potencjometru będzie mniejsze zbieranie szumów - pytanie czy różniaca między 2,2kOhm a 47kOhm będzie wyczuwalna pod tym względem.
Co do skrętki - najwięcej daje ona dla przewodów żarzenia (ale prądek zmiennym). Można też pozostałe przewody (anodowe, doprowadzenia gniazd głośnikowych) w ten sposób poprowadzić, bo jest to estetyczne i kable nie "latają" tak po obudowie.
Pozdrawiam
-
- 50...74 posty
Czyli potencjometr ma być 2,2Kohm taki jak na schemacie żeby już nic nie zmieniać.--->Schemat na poprzedniej stronie (wzmacniacz).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=7483
kurcze, no jak popatrzę na powierzchnię biurka to jakbym moje własne widział
kurcze, no jak popatrzę na powierzchnię biurka to jakbym moje własne widział

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.