Silnik znowu się zaciera

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:
tszczesn pisze: O dziwo pomogło zakmnięcie i uruchomienie na nowo przeglądarki. Ale za cholere nie jestem w stanie wymyślić czemu...
bo kilka sekund później nie było tylu żadań (zapytań) do MySQL.
To jest loteria - tu decydują milisekundy...

My SQL na tym serwerze zapewne obsługuje nie tylko to forum. Jeśli nagle (np. atak zbliżony do DoS) określono na krótki czas pojawia sie zbyt wiele zapytąń to powstanie taki komunikat.
To to ja wiem, mnie chodziło o nieprzeczytywalne posty.
_idu

Post autor: _idu »

Nie masz po drodze łącza z internetem jakiegoś proxy (transparent proxy nie uwidzisz....)? One potrafią wiele zepsuć w pobieraniu dynamicznie generowanych stron.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

STUDI pisze:Nie masz po drodze łącza z internetem jakiegoś proxy (transparent proxy nie uwidzisz....)? One potrafią wiele zepsuć w pobieraniu dynamicznie generowanych stron.
HGW. Na pewno jestem za maskaradą, a czy wstawili proxy czy nie to nie wiem. Ale tylko z phpBB mam taki problem.
_idu

To zapewne wstawili Squida jako transparent proxy, aby cache'ować ruch www. Nie jesteś w stanie tego obejść. Przeglądarka nie wie że ma pośrednika który przechwytuje cały ruch sieciowe, przetwarza go po swojemu i otwiera połączenia z serwerami.

Masz dostęp do DNS bo inaczej nie zadziała transparent proxy a pakiety po obydwu stronach takiego proxy mają adresy - twojego kompa z ew. NAT'em i i docelowego serwera. Przy klasycznym proxy, nie masz dostępu do DNS a ruch jest nawiązywany pomiędzy kompem i proxy oraz druga sesja proxy - serwera oraz proxy za twój komputer odpytuje DNS.

Przetwarzanie przez program proxy jest na wyższych wastwach niż protokoły TCP/IP czy nawet czysty HTTP. W zasadzie jest to most na warstwie 7-ej OSI.

Niestety od czasu pojawienia się HTTP 1.1 wszelki proxy nie zapewniają poprawnej współpracy z serwerami WWW. Winne są przeglądarki i od wielu lat nie zanosi się na poprawę a tylko wg mnie jest coraz gorzej. Najlepiej sprawował sie Netscape w w wersji 5. Poźniejsze wersje porażka.

Firefox (ma swoje wady i to sporo), Opera .... Wsio g. warte.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

STUDI pisze:To zapewne wstawili Squida jako transparent proxy, aby cache'ować ruch www. Nie jesteś w stanie tego obejść. [...]
Ja wiem jak to działa, ale nie sądzę, żeby akurat to wpływało na takie zachowanie. Przy każdym połączeniu podsyłam serwerowi w ciasteczku numer sesji po ktorym silnik identyfikuje uzytkownika, gdy ładuje jakis wątek to silnik powinien wpisac do bazy, że jest przeczytane i w przy ponownym odczycie listy tematów/for podesłac odpowieni obrazek (białą karteczkę), Z jakiegos powodu tego nie robi, co mnie dziwi. I nie wiem jak tu może źle przeglądarka działać - jakby podesłała nieodpowiedni numer sesji to by mnie po prostu wylogowało.
_idu

tszczesn pisze:
STUDI pisze:To zapewne wstawili Squida jako transparent proxy, aby cache'ować ruch www. Nie jesteś w stanie tego obejść. [...]
Ja wiem jak to działa, ale nie sądzę, żeby akurat to wpływało na takie zachowanie. Przy każdym połączeniu podsyłam serwerowi w ciasteczku numer sesji po ktorym silnik identyfikuje uzytkownika, gdy ładuje jakis wątek to silnik powinien wpisac do bazy, że jest przeczytane i w przy ponownym odczycie listy tematów/for podesłac odpowieni obrazek (białą karteczkę), Z jakiegos powodu tego nie robi, co mnie dziwi. I nie wiem jak tu może źle przeglądarka działać - jakby podesłała nieodpowiedni numer sesji to by mnie po prostu wylogowało.
Ależ może to źle działać. Proxy nie wie czy tę stronę ma zapisana w cache czy tez nie. Ciasteczko i tak jest poprawnie wysyłane do serwera. W pierwszym pakiecie Spędziłem an d tym problem wiele godzina - chodziło o tzw security servers (proxy transparentne filtrujące protokół www) w CheckPoint'cie. Generalnie ostrzegano że przy HTTP1.1 proxy generalnie źle jest obsługiwane przez przeglądarki. W zasadzie duży odsetek stron www dynamicznie generowanych miała problemy. Nie pomagał tuning specjalnie pod HTTP 1.1 (ukryte features). Producent firewall'a lojalnie ostrzegał w swoich solutions ze HTTP 1.1 jest źle obsługiwane przez przeglądarki gdy po drodze jest jakiekolwiek proxy.

Uboczne efekty zależą od obciążenie proxy, typu i wersji przeglądarki.

Nie tylko phpBB, ale Wirtualna Polska i jej poczta (notabene otwieranie załączników na tej stronie jest uznawane za atak na komputer), Interia.PL Poczta, strefa.pl poczta i panel amdinistracyjny konta, gazeta.pl i jej fora.... UBB też.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

STUDI pisze: Ja wiem jak to działa, ale nie sądzę, żeby akurat to wpływało na takie zachowanie. Przy każdym połączeniu podsyłam serwerowi w ciasteczku numer sesji po ktorym silnik identyfikuje uzytkownika, gdy ładuje jakis wątek to silnik powinien wpisac do bazy, że jest przeczytane i w przy ponownym odczycie listy tematów/for podesłac odpowieni obrazek (białą karteczkę), Z jakiegos powodu tego nie robi, co mnie dziwi. I nie wiem jak tu może źle przeglądarka działać - jakby podesłała nieodpowiedni numer sesji to by mnie po prostu wylogowało.
Ależ może to źle działać. Proxy nie wie czy tę stronę ma zapisana w cache czy tez nie. Ciasteczko i tak jest poprawnie wysyłane do serwera. W pierwszym pakiecie Spędziłem an d tym problem wiele godzina - chodziło o tzw security servers (proxy transparentne filtrujące protokół www) w CheckPoint'cie. Generalnie ostrzegano że przy HTTP1.1 proxy generalnie źle jest obsługiwane przez przeglądarki. W zasadzie duży odsetek stron www dynamicznie generowanych miała problemy.[/quote]

Ale wtedy proxy powinien podesłać stronę bez zmian, a nie stronę częściowo zmienioną. Niektóre (większość) listów jest przeczytana, tylko częśc wymaga kilkukrotnego czytania. No i jak wejdę na forum z takim 'nieprzeczytanym' listem, to tam tez jest 'nieprzeczytany'. Naprawdę nie wiem jak tu może być winnaprzeglądarka, albo dowolne proxy po drodze.
STUDI pisze:Nie tylko phpBB, ale Wirtualna Polska i jej poczta (notabene otwieranie załączników na tej stronie jest uznawane za atak na komputer), Interia.PL Poczta, strefa.pl poczta i panel amdinistracyjny konta, gazeta.pl i jej fora.... UBB też.
Poczta przez WWW to dla masochistów jest, a fora wp i onetu ode złego pochodzą.