Silnik znowu się zaciera
Moderator: gsmok
-
- 125...249 postów
k24 pisze:Chyba tak, ja jakoś nie mam żadnych problemów. Może ta złośliwość występuje tylko w niektórych regionach.macska pisze:Moze to kara za grzechy?
A niby jak? Przecież to błędy motoru baz danych - dotyczące dotyczące zapisanych danych na dysku. Czyli czegoś co jest na serwerze a nie błędy połączenia sieciowego.
-
- 125...249 postów
I to jest wlasnie najdziwniejsze, ze niektorzy uzytkownicy maja ciagle problemy z dzialaniem silnika, a niektorym wszystko dziala sprawnie. Nie jestem znawca zagadnien sieciowych, ale zastanawiam sie, czy moze na to miec wplyw stopien.... "zasmiecenia" komputera (w tym - uruchomionych roznych procesow sieciowych, jak np. firewall, aplikacji duzo korzystajacych z zasobozernych watkow) - wowczas byc moze mogloby sie zdarzyc, z warstwy sieciowej bylaby wysylana jakas dziwna, niekompletna ramka, ktora powodowalaby takie a nie inne zachowanie silnika... Wydaje mi sie to prawie niemozliwe do zaistnienia - w koncu program zwykle wysyla albo komplet danych, albo nic, ale...
Nalezaloby takze sprawdzic, w jakich godzinach lacza sie z forum osoby, ktore maja z tym najwiecej problemow. Moze wiaze sie to z obciazeniem serwera (zwlaszcza, jesli obsluguje kilka forow). Z drugiej strony, to forum jest jednak male, w porownaniu z wieloma innymi, ze o Elektrodzie nie wspomne !
Byc moze wina lezy po stronie konfiguracji bazy MySql. Niestety, nie znam sie na MySql, ale wiem, ile zalezy od ustawienia roznych parametrow w bazach MS SQL Server albo Oracle ! Byc moze tutaj tez sa jakies kluczowe dla szybkosci dzialania silnika parametry. Czasem podczas instalacji nie wykona sie jakis skrypt indeksujacy kluczowe kolumny i silnik na wszelkich "selektach" i "apdejtach" (generalnie - operacjach, w ktorych sklad wchodzi wyszukiwanie tekstowych) potwornie zwalnia...
Ja wiem, ze to jest gdybanie i fantazjowanie, ale moze pomoze naprowadzic na wlasciwy trop administratora... Bez powodu sie to przeciez nie dzieje, a skala problemu jest rozna dla roznych osob...
Nalezaloby takze sprawdzic, w jakich godzinach lacza sie z forum osoby, ktore maja z tym najwiecej problemow. Moze wiaze sie to z obciazeniem serwera (zwlaszcza, jesli obsluguje kilka forow). Z drugiej strony, to forum jest jednak male, w porownaniu z wieloma innymi, ze o Elektrodzie nie wspomne !
Byc moze wina lezy po stronie konfiguracji bazy MySql. Niestety, nie znam sie na MySql, ale wiem, ile zalezy od ustawienia roznych parametrow w bazach MS SQL Server albo Oracle ! Byc moze tutaj tez sa jakies kluczowe dla szybkosci dzialania silnika parametry. Czasem podczas instalacji nie wykona sie jakis skrypt indeksujacy kluczowe kolumny i silnik na wszelkich "selektach" i "apdejtach" (generalnie - operacjach, w ktorych sklad wchodzi wyszukiwanie tekstowych) potwornie zwalnia...
Ja wiem, ze to jest gdybanie i fantazjowanie, ale moze pomoze naprowadzic na wlasciwy trop administratora... Bez powodu sie to przeciez nie dzieje, a skala problemu jest rozna dla roznych osob...

Błędy raportowane przez MySQL są bardzo odizolowane od sieci.
Komunikacja wygląda następująco:
Przeglądarka - stos TCP/IP - proxy u provider (jeśli transprarent proxy to nawet o tym nie wiesz) - internet - serwer HTTP - interpreter PHP - mySQL.
Pokazanie błędu może wynikać z faktu że jesłi przeglądarka nie dostała w określonym czasie głownej storny forum pobierałą ją z lokalnego cache albo z cache proxy u twojego dostawcy. Ponadto moga to być chwilowe blokady dostęu do plikow ktore trzymają dane i stąd nei każdy musi trafić w taki właśnie moment.
MySQL ma jedną wadę używa zwykłych plikow. Inne motory baz danych (np. ten z ktorma ma do czynieni czyli IBM Informix wersja 7, 9 czy 10) uzywają tzw. obszarow surowych (raw devices - nieznane w świecie Windows) i maja swoje inne mechanizmy dostepu do danych zapisanych na dyskach. Tam takie bledy nie wytstepuja (ale moga pojawic sie inne).
Tu podejrzewam jeszcze jakies procedury przenoszenie woluminu logicznego jesli ten podsystem jest byle jak zaimpleementowany. Albo fiksowanie systemu plikow. Wolumin logiczny to abstrakcyjny wirtualny zasob dyskowy niezalezny od sprzetu (czyli mozna go uzywać bez przeszkod jesli dane przenosimi pomiedzy roznymi dyskami....). Linuksy dosc nieudolnie zerznely woluminy logiczne z HP-UX'a (dosc kepieskie.... lepszy byłby jfs i lvm z AIX'a IBM'a - Veritas jest drogi).
Komunikacja wygląda następująco:
Przeglądarka - stos TCP/IP - proxy u provider (jeśli transprarent proxy to nawet o tym nie wiesz) - internet - serwer HTTP - interpreter PHP - mySQL.
Pokazanie błędu może wynikać z faktu że jesłi przeglądarka nie dostała w określonym czasie głownej storny forum pobierałą ją z lokalnego cache albo z cache proxy u twojego dostawcy. Ponadto moga to być chwilowe blokady dostęu do plikow ktore trzymają dane i stąd nei każdy musi trafić w taki właśnie moment.
MySQL ma jedną wadę używa zwykłych plikow. Inne motory baz danych (np. ten z ktorma ma do czynieni czyli IBM Informix wersja 7, 9 czy 10) uzywają tzw. obszarow surowych (raw devices - nieznane w świecie Windows) i maja swoje inne mechanizmy dostepu do danych zapisanych na dyskach. Tam takie bledy nie wytstepuja (ale moga pojawic sie inne).
Tu podejrzewam jeszcze jakies procedury przenoszenie woluminu logicznego jesli ten podsystem jest byle jak zaimpleementowany. Albo fiksowanie systemu plikow. Wolumin logiczny to abstrakcyjny wirtualny zasob dyskowy niezalezny od sprzetu (czyli mozna go uzywać bez przeszkod jesli dane przenosimi pomiedzy roznymi dyskami....). Linuksy dosc nieudolnie zerznely woluminy logiczne z HP-UX'a (dosc kepieskie.... lepszy byłby jfs i lvm z AIX'a IBM'a - Veritas jest drogi).
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
A co do tego ma linux? Forum jest napisane w php, czyli języku skryptowym działającym po stronie serwa a nie przeglądarki. (skrypty php "wypluwają" z siebie tekst w jeżyku HTML tak jakby to był plik wysyłany z serwera HTTP).macska pisze:A to pewnie kara za uzywanie Linuxa.
Podane błędy nawet nie dotyczą interpetera php, ale pracującego na serwerze serwera baz danych SQL. W tablicach bazy danych jest przechowywana struktura forum. Tak jest łatwiej - proste wyszukanie informacji, modyfikacja, szukanie itd...
Serwer WWW uruchamia interpeter php a ten jeśli potrzebuje korzysta np., z zasobów bazodanowych. Interpeter PHP zwraca do serwera WWW dynamicznie wygenerowana stone HTML.
To nie ActiveX, Java Script , Flash czy inne pierd***** dziadostwo, które należy blokować w firewallu..
-
- 3125...6249 postów
Sprzed chwili:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Too many connections in /home/trioda/ftp/trioda/php/forumtriody/db/mysql4.php on line 48
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/trioda/ftp/trioda/php/forumtriody/db/mysql4.php on line 330
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/trioda/ftp/trioda/php/forumtriody/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database
Hmmmchyba nie tlyko to forum korzysta z serwera MySQL na tymże serwerze. Jeśli tak to czas pomyślęć nad innym motorem SQL (tym bardziej że MySQL, ProgressSQL są jednowątkowe....).
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Too many connections in /home/trioda/ftp/trioda/php/forumtriody/db/mysql4.php on line 48
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/trioda/ftp/trioda/php/forumtriody/db/mysql4.php on line 330
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/trioda/ftp/trioda/php/forumtriody/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database
Hmmmchyba nie tlyko to forum korzysta z serwera MySQL na tymże serwerze. Jeśli tak to czas pomyślęć nad innym motorem SQL (tym bardziej że MySQL, ProgressSQL są jednowątkowe....).
-
- moderator
O dziwo pomogło zakmnięcie i uruchomienie na nowo przeglądarki. Ale za cholere nie jestem w stanie wymyślić czemu...jethrotull pisze:Hehe, popieram, STUDI, nigdy nie instaluję np. Flasha, bo nie opędziłbym sie od reklam. ActiveX jest juz chyba domyślnie blokowany przez wszystkie aktualne wersje przeglądarek.
:arrow: tszczesn: ja miewam ten sam problem w windzie.
-
- 250...374 postów
Zastanawia mnie to, co napisał parę postów wyżej Adrian. Ja też nigdy nie miałem najmniejszych problemów ani z logowaniem, ani przeglądaniem zawartości forum, a niektórym wciąż coś się "zaciera". Ki diabeł?
Za to z forami audiofilskimi wciąż mam jakieś problemy - powoli zaczynam w tym dostrzegać rękę losu.
Za to z forami audiofilskimi wciąż mam jakieś problemy - powoli zaczynam w tym dostrzegać rękę losu.

"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
bo kilka sekund później nie było tylu żadań (zapytań) do MySQL.tszczesn pisze:O dziwo pomogło zakmnięcie i uruchomienie na nowo przeglądarki. Ale za cholere nie jestem w stanie wymyślić czemu...jethrotull pisze:Hehe, popieram, STUDI, nigdy nie instaluję np. Flasha, bo nie opędziłbym sie od reklam. ActiveX jest juz chyba domyślnie blokowany przez wszystkie aktualne wersje przeglądarek.
tszczesn: ja miewam ten sam problem w windzie.
To jest loteria - tu decydują milisekundy...
My SQL na tym serwerze zapewne obsługuje nie tylko to forum. Jeśli nagle (np. atak zbliżony do DoS) określono na krótki czas pojawia sie zbyt wiele zapytąń to powstanie taki komunikat.
W tym prapdku czlyi too many connections - jedynym rozwiązaniem jest zwiększenie liczby instancji motoru bazy danych (pod warunkiem że SQL jest wielowątkowy!!!! - bo jak nie to mnożenie instancji nic nie zmieni - jedynie wydolność systemu operacyjnego w ilości socketów na dany port)
Doświadczenia mam głownie z Informix'em - wersja OnLine oferowała własną organizacje dysków ale niestety zarządzenie zapytaniami zwala na system operacyjny i jego procesy. Wszystkie instancje nie mogły zaadresować swoich shared memory razem więcej niż niecałe 2GB (jako cache dla przetwarzania zapytań). Wersja DS miał swój proces i swoje wątki i sama przydzielała wątki a nie zdawała się na widzimisię systemu operacyjnego. To dawało znaczne zwiększenie mocy obliczeniowej - ale okazywało się że tradycyjne operacje IO (np. HP-UX) były wąskim gardłem więc stosuje się asynchroniczne IO.
Darmowe SQL'e są fajne ale.....
Jako przykład idiotyzmu przedstawiano kilka banków które kupowały serwery wieloprocesorowe gdzie uruchamiano PostgreSQL który jest jedno wątkowy. Czyli pozostałe procesory ogrzewały serwerownię...
Sorry żę zagalopowałęm się i odeszłem nieco od tematu.