witam wszystkich
szukałem po sieci ale jakoś nie znalazłem, więc przysiadłem i sam rozrysowałem stopień końcowy na czterech PCL86 -znając życie nie jest on doskonały, dlatego za wszelkie uwagi i sugestie byłbym bardzo wdzieczny
schemacik na czterech PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
schemacik na czterech PCL86
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Moje uwagi:
1. Wydaje mi się że korzystniej byłoby, gdyby każda lampa miała w katodzie swój rezystor 10Ohm, które połączone razem łączyłyby się z rezystorem 182Ohm.
2.Kondensatory bocznikujący rezystor 182Ohm troche za mały - przy 4,7uF może występować osłabienie przenoszenia niskich częstotliwości. Chyba że wzmak ma być do gitary, wtedy sie nie czepiam.
3.Dlaczgo rezystory w anodach lamp odwracacza fazy mają różne wartości? Z tego co wiem taki odwracacz (będący w istocie wzmacniaczem różnicowym) powinien być jak najbardziej symetryczny.
4. Na upartego możnaby sie jeszcze przyczepić do troche zbyt dużych rezystorów siatkowych lamp odwracacza - powinny działać, ale jakby odwracacz się wzbudzał to najpierw je bym wymienił np. na 470k-620k Ohm.
Większych błędów nie widzę.
Pozdrawiam.
1. Wydaje mi się że korzystniej byłoby, gdyby każda lampa miała w katodzie swój rezystor 10Ohm, które połączone razem łączyłyby się z rezystorem 182Ohm.
2.Kondensatory bocznikujący rezystor 182Ohm troche za mały - przy 4,7uF może występować osłabienie przenoszenia niskich częstotliwości. Chyba że wzmak ma być do gitary, wtedy sie nie czepiam.
3.Dlaczgo rezystory w anodach lamp odwracacza fazy mają różne wartości? Z tego co wiem taki odwracacz (będący w istocie wzmacniaczem różnicowym) powinien być jak najbardziej symetryczny.
4. Na upartego możnaby sie jeszcze przyczepić do troche zbyt dużych rezystorów siatkowych lamp odwracacza - powinny działać, ale jakby odwracacz się wzbudzał to najpierw je bym wymienił np. na 470k-620k Ohm.
Większych błędów nie widzę.
Pozdrawiam.
SQ9KQZ
-
- 250...374 postów
wzmaczniacz prawdopodobnie bedzie do gitary...
pan Mariuszowi SQ2AKI podobno działa...
akurat inwertet został zaczerpnięty ze schematu http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... /schem.gif3.Dlaczgo rezystory w anodach lamp odwracacza fazy mają różne wartości? Z tego co wiem taki odwracacz (będący w istocie wzmacniaczem różnicowym) powinien być jak najbardziej symetryczny.
-
- 1250...1874 posty
Nie przeczę, być może niesymetria układu jest czymś podyktowana, ale póki co ja nie widzę czym. A w najgorszym przypadku będzie on miał tylko trochę zbyt duże zniekształcenia i/lub niesymetrię sygnałów na wyjściach - a to wyjdzie w praniu (czyli po zmontowaniu układu).akurat inwertet został zaczerpnięty ze schematu http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... /schem.gif
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 1875...2499 postów
To zalezy w duzej mierze od wielkosci rezystora w "ogonie" do masy. Im wieksza jego wartosc tym bardziej zachowuje sie jak zrodlo stalopradowe i wtedy rezystory anodowe moga miec ta sama wartosc. Przy nizkich wartosciach tego rezystora (< ca 22k) rezystory anodowe powinny byc rozne aby uzyskac dobra symetrie na wyjsciach odwracza fazy w tej konfiguracji.
Aleksander Niemand
-
- 1250...1874 posty
Bo przy jednakowych wartościach rezystorów anodowych ten układ nie ma symetrii. W jednej z gałęzi powinien być rezystor większy o około 10 -15%.gachu13 pisze: 3.Dlaczgo rezystory w anodach lamp odwracacza fazy mają różne wartości? Z tego co wiem taki odwracacz (będący w istocie wzmacniaczem różnicowym) powinien być jak najbardziej symetryczny.
.
Wzmacniaczem różnicowym nie jest bo nie jest sterowany sygnałem symetrycznym na obydwie siatki. Więc nie ma on nic wspólnego z symetrią
Nieco gwoli wyjaśnienia: http://www.ecclab.com/start.php3?ID=6
Oczywiście szukamy tam inwertera róznicowego.