Co o tym sądzicie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Co o tym sądzicie
Wpadł mi w ręce cynk metaliczny w spray-u i postanowiłem zobaczyć jak to będzie wyglądało na chassis. Nałożona powłoka w/g producenta wytrzymuje 300 stopni C, powinna więc wytrzymać lutowanie w punktach masy.
Efekt na zdjęciach.
Efekt na zdjęciach.
-
- 125...249 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
W nazwach plików zresztą jest podane, że to Mazur
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
Czy to może ten cynk?:
http://www.meie.com.pl/products/product_2248.html
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 125...249 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 50...74 posty
Faktycznie kiedyś słyszałem o tym ,ale nie pomyślałem o zastosowaniu.
Chociaż muszę powiedzieć że dobre wrażenie robi aluminium w sprayu.
Kupiłem taki który stosowany jest do tłumików.Problemem było
tylko to iż słabo sechł.Słyszałem też o miedzi.Generalnie mam problem z odświeżeniem chassi Telefunkena (siemensa) z połowy lat trzydziestych.Ten sposób krycia blachy spotyka się we wszystkich odbiornikach tej firmy
z tych lat . Odwiedziłem kilka galwanizerii i nie chcieli ze mną rozmawiać. "Fachowcy" twierdzili iż jest ono cynowane i niema możliwości nałożenia nowej powłoki.Problem jest ze zdjęciem starej aby nałożyć nową.Chociaż według mnie to nie do końca zwykła powłoka cynowa.Zresztą jej zabarwienie jest lekko zółte. Czy może komuś się udało odświeżyć taki chassi?
tylko to iż słabo sechł.Słyszałem też o miedzi.Generalnie mam problem z odświeżeniem chassi Telefunkena (siemensa) z połowy lat trzydziestych.Ten sposób krycia blachy spotyka się we wszystkich odbiornikach tej firmy
z tych lat . Odwiedziłem kilka galwanizerii i nie chcieli ze mną rozmawiać. "Fachowcy" twierdzili iż jest ono cynowane i niema możliwości nałożenia nowej powłoki.Problem jest ze zdjęciem starej aby nałożyć nową.Chociaż według mnie to nie do końca zwykła powłoka cynowa.Zresztą jej zabarwienie jest lekko zółte. Czy może komuś się udało odświeżyć taki chassi?
-
- 625...1249 postów
Nie, mój jest w innym opakowaniu, firmy jak w linku, ale to chyba są podobne wyroby.darczar pisze:Czy to może ten cynk?:
http://www.chemmot.com.pl/index.php?ko=zamowienia&lang=
-
- moderator
Nie we wszystkich. Np. w polskich czesto było lakierowane.maciej1 pisze:Faktycznie kiedyś słyszałem o tym ,ale nie pomyślałem o zastosowaniu.
Mnie bez problermu. Żółtawa powloka to cynkowanie. Mnie bez problemu udalo sie cynkowac chassis, polecam galwanizernię na terenie Instytutu Mechaniki Precyzyjnej, przy Powązkowskiej. Jak chassis było wczesniej lakierowane to nalezy lakier zedrzeć, a nie jest to łatwe. najlepiej byłoby je potraktowac piaskarka, ale nie znalazłem takiej usługi w detalu za ludzką cenę. Ja to robie za pomocą szczotki druciacnej (stalowej, mosiężna barwi chassis) osadzanej na wiertarce (przyda sie wałek giętki), tam gdzie szczotką sie nie da wykańczam drobnym papierem ściernym. Takie chassis potem oddaje do galwanizerni na cynkowanie (z odrdzeweieniem w komplecie, nawet ślad rdzy nie zostaje) i jezeli było w oryginale lakierowane to lakieruję srebrnym lakierem w spreju.maciej1 pisze:Odwiedziłem kilka galwanizerii i nie chcieli ze mną rozmawiać. "Fachowcy" twierdzili iż jest ono cynowane i niema możliwości nałożenia nowej powłoki.Problem jest ze zdjęciem starej aby nałożyć nową.Chociaż według mnie to nie do końca zwykła powłoka cynowa.Zresztą jej zabarwienie jest lekko zółte. Czy może komuś się udało odświeżyć taki chassi?
Wyleczyłem sie ze stosowania cynków w spreju itp. srodków, bo po piwerwsze - nie wygląda to jednak tak jak powinno, po drugie nie jestem w stanie tak przygotowa powierzchni, aby sie te powłoki dobrze trzymały.
Osobna sprawa jest ponowny montaż elementów na chassis. Większość rzeczy była nitowanai o ile wreszcie udalo mi się kupić nity, to nie mam pomysłu na to, jak je zaaplikować, nie niszcząc np. kruchych bakelitowych podstawek.
Re: jak wyżej
No i ja też na coś czekam, licząc, że tak samo będzie zapominał o przedmiotach, które licytuje, bądź chciałby licytować na allegroKawa T pisze:Panie Tomaszu gdzie udało się Panu kupić takie nity rurkowe o średnicy 3mm ? pozdrawiam i czekam na wymiary ramki do superiora 36Z. Tadeusz

-
- 50...74 posty
-
- moderator
Re: jak wyżej
'Śrubex' na Wolumenie. A ramkę wysłałem jeszcze raz, nie wiem co się z poprzednim stało.Kawa T pisze:Panie Tomaszu gdzie udało się Panu kupić takie nity rurkowe o średnicy 3mm ? pozdrawiam i czekam na wymiary ramki do superiora 36Z. Tadeusz
Do OTLampa - to nie takie proste, muszę te radio wydobyć na wierzch, jest na samym spodzie sterty.
BTW - o jakich aukcja mówisz? Bo niesttey na ogół tak mam, że o aukcji przypomina mi Allegro, niestety po fakcie.