Co o tym sądzicie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Co o tym sądzicie

Post autor: k24 »

Wpadł mi w ręce cynk metaliczny w spray-u i postanowiłem zobaczyć jak to będzie wyglądało na chassis. Nałożona powłoka w/g producenta wytrzymuje 300 stopni C, powinna więc wytrzymać lutowanie w punktach masy.
Efekt na zdjęciach.
Awatar użytkownika
kordek4
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kordek4 »

A ładnie wygląda, tuszuje wiele mankamentów powstałych z biegiem czasu, jak tylko dość trwałe to warto tak odnowić blaszysko.
czyżby to od pionierka jakiegoś?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Raczej Mazura, widzać uchwyt na AZ-tkę.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Przecież jest napisane że to Mazur...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

W nazwach plików zresztą jest podane, że to Mazur :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
kordek4
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kordek4 »

Ano MAZUR, niech zyje spostrzegawczość :oops: której mi przed chwilą (chwilowo :D ) zabrakło...
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

No, mnie też :oops: . Ale z ręką na sercu wiedziałem z czego to chasis :)
SQ9KQZ
maciej1
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: maciej1 »

Faktycznie kiedyś słyszałem o tym ,ale nie pomyślałem o zastosowaniu.
Chociaż muszę powiedzieć że dobre wrażenie robi aluminium w sprayu.
Kupiłem taki który stosowany jest do tłumików.Problemem było
tylko to iż słabo sechł.Słyszałem też o miedzi.Generalnie mam problem z odświeżeniem chassi Telefunkena (siemensa) z połowy lat trzydziestych.Ten sposób krycia blachy spotyka się we wszystkich odbiornikach tej firmy
z tych lat . Odwiedziłem kilka galwanizerii i nie chcieli ze mną rozmawiać. "Fachowcy" twierdzili iż jest ono cynowane i niema możliwości nałożenia nowej powłoki.Problem jest ze zdjęciem starej aby nałożyć nową.Chociaż według mnie to nie do końca zwykła powłoka cynowa.Zresztą jej zabarwienie jest lekko zółte. Czy może komuś się udało odświeżyć taki chassi?
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

darczar pisze:Czy to może ten cynk?:
http://www.meie.com.pl/products/product_2248.html
Nie, mój jest w innym opakowaniu, firmy jak w linku, ale to chyba są podobne wyroby.

http://www.chemmot.com.pl/index.php?ko=zamowienia&lang=
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciej1 pisze:Faktycznie kiedyś słyszałem o tym ,ale nie pomyślałem o zastosowaniu.
Chociaż muszę powiedzieć że dobre wrażenie robi aluminium w sprayu.
Kupiłem taki który stosowany jest do tłumików.Problemem było
tylko to iż słabo sechł.Słyszałem też o miedzi.Generalnie mam problem z odświeżeniem chassi Telefunkena (siemensa) z połowy lat trzydziestych.Ten sposób krycia blachy spotyka się we wszystkich odbiornikach tej firmy
Nie we wszystkich. Np. w polskich czesto było lakierowane.
maciej1 pisze:Odwiedziłem kilka galwanizerii i nie chcieli ze mną rozmawiać. "Fachowcy" twierdzili iż jest ono cynowane i niema możliwości nałożenia nowej powłoki.Problem jest ze zdjęciem starej aby nałożyć nową.Chociaż według mnie to nie do końca zwykła powłoka cynowa.Zresztą jej zabarwienie jest lekko zółte. Czy może komuś się udało odświeżyć taki chassi?
Mnie bez problermu. Żółtawa powloka to cynkowanie. Mnie bez problemu udalo sie cynkowac chassis, polecam galwanizernię na terenie Instytutu Mechaniki Precyzyjnej, przy Powązkowskiej. Jak chassis było wczesniej lakierowane to nalezy lakier zedrzeć, a nie jest to łatwe. najlepiej byłoby je potraktowac piaskarka, ale nie znalazłem takiej usługi w detalu za ludzką cenę. Ja to robie za pomocą szczotki druciacnej (stalowej, mosiężna barwi chassis) osadzanej na wiertarce (przyda sie wałek giętki), tam gdzie szczotką sie nie da wykańczam drobnym papierem ściernym. Takie chassis potem oddaje do galwanizerni na cynkowanie (z odrdzeweieniem w komplecie, nawet ślad rdzy nie zostaje) i jezeli było w oryginale lakierowane to lakieruję srebrnym lakierem w spreju.

Wyleczyłem sie ze stosowania cynków w spreju itp. srodków, bo po piwerwsze - nie wygląda to jednak tak jak powinno, po drugie nie jestem w stanie tak przygotowa powierzchni, aby sie te powłoki dobrze trzymały.

Osobna sprawa jest ponowny montaż elementów na chassis. Większość rzeczy była nitowanai o ile wreszcie udalo mi się kupić nity, to nie mam pomysłu na to, jak je zaaplikować, nie niszcząc np. kruchych bakelitowych podstawek.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

jak wyżej

Post autor: Kawa T »

Panie Tomaszu gdzie udało się Panu kupić takie nity rurkowe o średnicy 3mm ? pozdrawiam i czekam na wymiary ramki do superiora 36Z. Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
OTLamp

Re: jak wyżej

Post autor: OTLamp »

Kawa T pisze:Panie Tomaszu gdzie udało się Panu kupić takie nity rurkowe o średnicy 3mm ? pozdrawiam i czekam na wymiary ramki do superiora 36Z. Tadeusz
No i ja też na coś czekam, licząc, że tak samo będzie zapominał o przedmiotach, które licytuje, bądź chciałby licytować na allegro :twisted:
maciej1
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: maciej1 »

I ja też bym się chętnie dowiedział gdzie są nity rurkowe.
Pracuję w firmie która handluje śrubami , ale w dziale handlowym
dostępne są tylko nity zrywalne.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: jak wyżej

Post autor: tszczesn »

Kawa T pisze:Panie Tomaszu gdzie udało się Panu kupić takie nity rurkowe o średnicy 3mm ? pozdrawiam i czekam na wymiary ramki do superiora 36Z. Tadeusz
'Śrubex' na Wolumenie. A ramkę wysłałem jeszcze raz, nie wiem co się z poprzednim stało.

Do OTLampa - to nie takie proste, muszę te radio wydobyć na wierzch, jest na samym spodzie sterty.

BTW - o jakich aukcja mówisz? Bo niesttey na ogół tak mam, że o aukcji przypomina mi Allegro, niestety po fakcie.