co z elementami miedzianymi ??

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kalpal
15...19 postów
15...19 postów

co z elementami miedzianymi ??

Post autor: kalpal »

Witam i na wstępie sorry że zawracam głowe lampowcom, ale to jedyne sensowne forum jakie znalazłem, a może znajde tu jakieś info na temat odnowienia starego Fidelio a mianowicie:
- o politurowaniu coś wyczytałem więc może mi sie uda :-)
- problem w tym że nigdzie niema co zrobić z elementami miedzianymi które w zasadzie nie da się odmontować z obudowy.
wyczyściłem wełną stalową 00 i poprawie jeszcze 000 i filcem może zlikwiduje rysy, pytanie co sie stanie gdybym spoliturował te elementy wraz z drewnem? a może lepiej jakimś lakierem bezbarwnym czy złocącym??

Tu link ze zdjęciem jeszcze nie doczyszczone troche:
Prosze o komentarze.
Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym robić dalej?

http://www.iv.pl/view/9113.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Post autor: _idu »

IMHO można śmiało wypolerowaną miedź pokryć lakierem bezbarwnym. Nie będzie śniedzieć - czyli zachowa swój połyski piękny kolor.

Tyle że warto sprawdzić czy lakier nie zawiera jakichkolwiek składników mogących reagować z miedzią - próbna powłoka np . na laminacie....
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

a jeszcze mam pytanko ile kupić politury o,5 litra? i czy nakładać ją pędzlem czy tamponem bo w sumie dużych powierzchni to tam niema za bardzo?
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

nawet to za dużo. Najpierw możesz nakładać z pędzla kilka warstw, potem przeszlifować drobniutkim papierem (600) i potem tamponem. Jak masz czas i chęci to polecam jeszcze pumeks i olej lniany (ten ostatni trudno kupić). Na koniec możesz położyć wosk meblowy- i tak przy pierwszym w życiu politurowaniu nie uda ci sie uzyskać lusterka.
Pluto
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

To kupie 1/2 l gotowej politury rubinowej może jak poćwicze na jakiej desce to coś fajnego z tego wyjdzie :) człowiek sie uczy na błędach, tym bardziej że jestem w posiadaniu kołowrotka z którym też coś trzeba zrobić (może politura) tyle że tam czyszczenia 2 tygodnie :cry:
Niewiem tylko jaki ten lakier na miedź niewygodne te wstawki jak ch..
A olej jest na allegro jak i politura zresztą, tam też kupie.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

wstawek poltura się nie tryma- nie ma czego złapać. Raczej warstwa politury na nich będzie pomijalnie cienka. jak będziesz kupował politurę, pytaj czy jest na szelaku. we wszelkiego rodzaju castoramach bywa politura syntetyczna, która jest do niczego :cry:
Pluto
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

Panowie.
Wszelkie artykuły typu szelak, olej lniany, pumeks mielony, są do kupienia w sklepach dla artystów i renowatorów.
Osobiście polecam politury wykonane własnoręcznie z płatków szelakowych, do jasnych gatunków drewna szelak "oranż", do mahoniu, palisandru i innych ciemnych polecam "rubin".
Listewki mosiężne można zabezpieczać lakierem bezbarwnym tzw "klarlackiem" w spraju, ewentualnie lakierem poliuretanowym z aerografu.
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

No to radyjko zrobione sorry że dopiero teraz pokazuje ale jakoś czasu brak:
Prosze o opinie zaznaczam że to pierwsza moja robota!! :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Moje gratulacje! Radio jest naprawdę piękne, wygląda jakby właśnie opuściło taśmę produkcyjną. Jak na pierwszą robotę- rewelacja, ale byłbym pod wrażeniem nawet, gdyby to była kolejna praca starego radiowego wyjadacza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:shock:
Jeżeli w rzeczywistości wygląda tak jak na zdjęciach, to naprawdę ciężko uwierzyć, że to pierwsze podejście. Dobra robota, gratuluję.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Uszanowanko, może kiedyś też będę miał takie efekty...
Widzę, że radio od razu znalazło godne siebie miejsce i (mam nadzieję) będzie bezawaryjnie użytkowane, czego panu życzę. Pozdrawiam i czekam na kolejne radyjka :D .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Piękne radyjko! Super wyszło, ja kilka razy odnawiałem lakier na skrzynkach itp ale nigdy tak ładnie mi nie wyszło. Czy chassis też było jakoś czyszczone? Bardzo ładnie!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

Oj dzięki dzięki miło mi to czytać, zresztą należy sie po tym co przeszedłem.
Walczyłem z radyjkiem z miesiąc czasu aż sie boje zabierać za następne a już jest SABA Freudenstadt, trochę w lepszym stanie niż Fielio więc może uda mi sie jakoś odnowić politurę(jak sie dowiem jak to sie robi oczywiście?!).
W rzeczywistości Fidelio wygląda o niebo lepiej niż na zdjęciach , a chassis czyściłem benzyną
ekstrakcyjną, reszta wełną stalową 00 i 000, miedzi nie lakierowałem więc pewnie straci połysk(nie znalazłem odpowiedniego lakieru tu w Kielcach ciężko o cokolwiek, ale mogę to zrobić w innym czasie)
Jeszcze raz dzięki za pochwały następnym tematem będzie o odnowieniu politurki wrzuce zdjęcia itp.