zagubiona treść
Moderator: gsmok
-
- 3125...6249 postów
zagubiona treść
Wysyłając wiadomość prywatną zapomniałęm wpisać tytułu.
Zostałem o tym poinformowany, ale cała wpisana ługa treść poszła się bujać. Dałoby radę coś z tym zrobić?
Pozdrawiam.
Zostałem o tym poinformowany, ale cała wpisana ługa treść poszła się bujać. Dałoby radę coś z tym zrobić?
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
-
- moderator
To nie ma nic wspólnego ze stroną, a tylko z przeglądarką. Po prostu badzIEw przy klikaniu wstecz rysuje nową, czystą stronę, Mozilla, Firefox czy Konqueror taką jaka była (np. z wypełnionym formularzem), chyba, że odpali się tam jakiś skrypt czyszczący formularz.jethrotull pisze:Ee, jakbym ja napisał formularz co nie zapamiętuje poprawnych danych to by mnie z roboty wyrzucili. Na pewno da się zrobić.
-
- moderator
-
- 3125...6249 postów

-
- moderator
Owszem - mozna zapamiętać na serwerze, tylko co to da w sytuacji, gdy przeglądarka czyta stronę z bufora na dysku?jethrotull pisze::arrow: tszczesn: rozumiem, że niektóre przeglądarki same zapamiętują zawartość formularzy omijając niejako kłopoty wynikłe z niedbalstwa projektantów stron. Zapewniam Cię jednak, że możliwe jest, aby zapamiętywanie formularza odbywało się na serwerze php, niezależnie od przeglądarki. Precyzując więc moje pytanie: czy skrypt phpBB, którego używa trioda ma taką opcję?
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Poleganie na tym nagłóþwku to kiepski pomysł, bo przeglądarka może go respektować, albo i nie.jethrotull pisze:Nie chcę się wdawać w techniczne dyskusje, wiadomo, że istnieje nagłówek http, którym można zmusić przeglądarkę do przeładownia strony z serwera zamiast z cache'a. Większość formularzy rejestracji przecież tak działa, to nie jest żaden kosmos.
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Nie upieram się, że się nie da. Twierdzę tylko, że nie zawsze działa, a to co innego. No i chyba trochę offtopicznie się zrobiło :)jethrotull pisze:Tomku, ja cały czas nie o tym mówię: możłiwości tecgnicznych jest masa, można nawet walidować formularz javascriptem przed wysłaniem. Forum oferuje możliwość zapamiętywania danych formularza (bo np. przy rejestracji zapamiętuje) więc nie bardzo rozumiem czemu sie upierasz, że się nie da.