Witam! Otrzymałem kilka lamp serii A. Są to AF3, AF7, AL4, AZ1, AK2, AB2 i chyba AC2 (zdjęcia później bo nie mogę ich zidentyfikować).
Pytanie moje jest takie: czy lampy AK2 i AF3 będą normalnie pracować bez tej srebrzystej/złocistej powłoki? Pamiętam że jak byłem mały to zeskrobałem z paru lamp tę powłokę... Jeśli nie to czym je pomalować? Wpadłem na pomysł pryśnięcia srebrzanką ale może nie trzeba?
Tak jak napisałem na początku zdjęcia lamp których nie mogę zidentyfikować wkleję później.
Pozdrawiam!
Ty barbarzyńco, ty! Laskom lakier z paznokci zeskrobuj a lamp nie tykaj!
Metalizacja pełni rolę ekranu, ma swoje połączenie do odpowiedniej nóżki w cokole. Skoro producent tak przewidział - to widocznie metalizacja musi być. Niewykluczone że w jakichś niewyśrubowanych warunkach lampa obędzie się bez "złotka". Zawsze można się ratować ekranem zewnętrznym, jak np. w przypadku np. ECC83 w high-gainie. Ale to tylko gdybanie...
fugasi pisze:
Metalizacja pełni rolę ekranu, ma swoje połączenie do odpowiedniej nóżki w cokole. Skoro producent tak przewidział - to widocznie metalizacja musi być.
Przepraszam że się wtrącam do tematu. Czy są jakieś zasady kiedy stosowano ekran w lampach, a kiedy nie ?
Jak napisałem wcześniej spróbowałbym z pomalowaniem lampy srebrzanką, powinna przewodzić prąd, sprawdzę to. Co do owinięcia folią aluminiową to nie jest to nawet głupi pomysł ale niezła dłubanina żeby to jako tako wyglądało. AF3 to selektoda podobnie jak EF183 a ta ostatnia ma ekran w środku którego jakoś nigdy nie podpinałem i wszystko pracowało bardzo dobrze.
Jak napisałem wcześniej spróbowałbym z pomalowaniem lampy srebrzanką, powinna przewodzić prąd, sprawdzę to.
Też kiedyś też miałem taki pomysł i dla próby pomalowałem kawałek drewna srebrzanką - w ogóle nie przewodziła! Może tylko ta jedna była taka felerna...
Przed chwileczką sprawdziłem srebrzankę: nie przewodzi. Ale mam jeszcze innej firmy, może tamta będzie dobra. Pamiętam że są takie lakiery przewodzące (kumpel kiedyś kupił do żeby połączyć piny w procesorze, takie podrasowanie starego Durona) i nawet jest to dobre ale bardzo drogie, przynajmniej w moim mieście.
Przeczytałem cały wątek i to chyba nie będzie takie proste jak by się wydawało. Zdobycie farby grafitowej to też chyba nielada wyzwanie.
No nic, będę kombinował, pozdrawiam, Marcin.
marcin_oizo pisze: Zdobycie farby grafitowej to też chyba nielada wyzwanie.
No nic, będę kombinował, pozdrawiam, Marcin.
Farba grafitowa w aerozolu nie bardzo sie do tego nadaje.
Jest inny sposob, moge zalatwic troche farby przewodzacej na bazie wegla,
w pilotach stosuja np do stykow, utwardza sie to termicznie do lamp jak znalazl.
Taka powloka nie jest ekranujaca ale tak spreparowana lampe juz mozna
pokryc warstwa metalowa przez galwanizacje.
marcin_oizo pisze:Przed chwileczką sprawdziłem srebrzankę: nie przewodzi. Ale mam jeszcze innej firmy, może tamta będzie dobra. Pamiętam że są takie lakiery przewodzące (kumpel kiedyś kupił do żeby połączyć piny w procesorze, takie podrasowanie starego Durona) i nawet jest to dobre ale bardzo drogie, przynajmniej w moim mieście.