Poziom tętnień zasilacza ???

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

Poziom tętnień zasilacza ???

Post autor: s-waldek »

Naczytałem się co niemiara postów, teorii i wzorów na obliczanie układów zasilających. Nigdzie jednak nie znalazłem praktycznych wyników pomiarów tętnień.
A teraz do rzeczy. Jestem w końcowym etapie budowy dwutorowego-stereo wzmacniacza (2x6N9S i 2xEBL21) z gotowych części z odzysku.
Zasilacz to EZ81 i filtr CLC (2x32mikro. i dławik 5H) i CRC do przedwzmaczniacza.
Wartość skuteczna nap. na wyjściu to 210V (trochę za mało ale, takie mam trafo sieciowe). Międzyszczytowa wartość nap. tętnień (na oscyloskopie) wynosi 0,05V co daje 0,0176V wart. skutecznej (0,05x0,353=0,0176).
Wydaje się że, nie jest to zły wynik. Jednak w pobliżu głośnika słychać te 100Hz. :(
Czy ktoś z Was wykonywał podobne pomiary ?
Innym problemem jest moja nierówna walka z przesłuchami. Wbrew takiemu usytuowaniu traf wyjściowych nie jet to ich źródłem ( przy mocy ok. 2W). Po wyłączeniu jednego ze wzmacniaczy końcowych przesłuchy nadal pozostają na poz. ok. 50mV (wart. międzyszczytowej) w drugim kanale począwszy od częstotliwości ok. 5kHz w górę. Słuchać to dość mocno przy wyciszonym jednym kanale :cry: . Ale to już kolejny problem do zwalczenia.
Pozdrawiam. Waldek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 12 lutego 2007, 18:21 przez s-waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Całkem ładnie wygląda ten wzmacniacz. Jedynie sprężynki psują efekt :?

Przydźwięk jest sprawą dość umowną. Dużo zależy tutaj od skuteczności podłączonych głośników. Skoro mogą się one różnić o więcej niż 10dB, to ten sam poziom przydźwięku będzie raz niesłyszalny, a w innym przypadku irytujący.
Widzę, że postawiłeś na elementy retro. Jednak uważam, że większe pojemności w zasilaczu byłyby wskazane. Tak dwu-trzykrotnie.

Przesłuch pewnie powstaje przez pojemności pasożytnicze. Szczególnie wspólne przełączniki wejść i potencjometry dwusekcyjne są wąskim gardłem. Pomocne może być w tym przypadku zmniejszenie wartości rezystorów siatkowych odpowiednich stopni.
Również wspólny zasilacz może być przyczyną przesłuchu. Tu z kolei najlepszym rozwiązaniem jest całkowita separacja zasilaczy, aczkolwiek bocznikowanie elektrolitów porządnymi zwijkami powinno pomóc.