Jaki wzmacniacz wybrać na początek?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KonRi
5...9 postów
5...9 postów

Jaki wzmacniacz wybrać na początek?

Post autor: KonRi »

Od pewnego czasu planuję zbudowanie swojego pierwszego wzmacniacza. Ma to być przede wszystkim tani i prosty wzmacniacz który podłączę do 40W głośników.
Umiem posługiwać się lutownicą, jednak moja wiedza elektroniczna jest uboga, a doświadczenia brak :(

Przeczytałem już kilka podobnych postów, jednak część z nich oparta była o założenia, że ktoś już ma jakieś elementy (ja nie mam nic, żadnych lamp lub transformatorów wyjętych ze starego radia) lub trzeba pewne elementy dobrać, wykonać pewne obliczenia, itd...

Szukam sprawdzonej konstrukcji, najlepiej ze szczegółowym opisem budowy (np. krok po kroku :wink: )

Nie posiadam żadnych lamp, więc szukam schematu opartego o popularne, ogólnodostępne elementy. Jestem z Krakowa więc jest tu parę sklepów i giełda, a w ostateczności allegro :wink:

Dziękuje z góry za wszelką pomoc i uwagi.
Pozdrawiam
KonRi
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

wzmacniacz gitarowy czy hi-fi?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wszystko zależy od tego jak tani ma być ten wzmacniacz.
Najczęściej początkujący popełniają błąd zaczynając od nabycia lamp, po czym szukają dla nich reszty elementów. Rozsądniej jest ustalić zarys układu (moc, PP/SE, lampa/hybryda itp.) i rozejrzeć się za transformatorami, które obok obudowy są najdroższym i najbardziej indywidualnym elementem.
Do najtańszych układów należą te oparte o odzyskane transformatory.
Pewnym rozwiązaniem zapewniającym dobry stosunek jakość/cena są proste układy hybrydowe, o których możesz poczytać m.in. w moich wątkach.
Skoro jesteś w Krakowie, to podejrzewam, że będę mógł Ci pomóc w kilku kwestiach, gdyż mam spory zapas schematów i elementów :)
KonRi
5...9 postów
5...9 postów

wzmacniacz gitarowy czy hi-fi?
ma to być wzmacniacz Hi-Fi
Wszystko zależy od tego jak tani ma być ten wzmacniacz.
Najczęściej początkujący popełniają błąd zaczynając od nabycia lamp, po czym szukają dla nich reszty elementów. Rozsądniej jest ustalić zarys układu (moc, PP/SE, lampa/hybryda itp.) i rozejrzeć się za transformatorami, które obok obudowy są najdroższym i najbardziej indywidualnym elementem.
ma to byc optymalnie tani wzmacniacz lampowy, ew hybrydowy. Nie mam żadnych lamp , nie mam z czego wymontować transformatorów, więc nie szukam schematu przystosowanego do jakichkolwiek elementów, jedyne założenie jest, by para lamp nie kosztowała 250 zł, tylko powiedzmy 10-20 zł za sztukę (chociaż nie wiem czy osiągnę z takich elementów moc 20W, które powinny wystarczyć do posiadanych kolumn, więc poewnie będzie drożej :wink: )

Piotr: myślę ze jak juz będę wiedział czego chcę to z pewnością odezwę sie w sprawie elementów, jeżeli istniała by taka możliwość :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

KonRi
5...9 postów
5...9 postów

Brak mi doświadczenia i wiedzy, za bardzo nie wiem o co chodzi w tych schematach, gdzie jest wejście/wyjście/zasilanie/lampy, jakiego transformatora użyć?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Hm, bez podstawowych umiejętności te schematy mogą się jednak okazać trudne w zrozumieniu. Ale cierpliwości - poczytasz to i owo i wiele się wyjaśni.
W moich schematach zazwyczaj sygnał biegnie od lewej do prawej, czyli wejście jest po lewej, a wyjście po prawej, natomiast zasilanie rysuję "z góry na dół", a więc zasilacz o zaznaczonym napięciu podłączony do punktów + ileśtam V na górze.
W drugim układzie z EL34 zastosowałem TG01, który kosztuje około 100zł.
KonRi
5...9 postów
5...9 postów

Chyba jestem zbyt leniwy, bo przywykłem do schematów typu:
http://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=190
dodatkowo rozmieszczenie elementów na laminacie :wink:

A w pierwszym przypadku (hybryda) jaki transformator został użyty?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

No, schematy są w podobnej konwencji, tylko ołówkiem.
Laminatów nie ma, bo moje wzmacniacze są montowane przestrzennie. Na płytce znajdują się tylko zasilacze i pojedyncze duże elementy.
Do hybrydy trzeba użyć kilku transformatorów:
24-30V/100W x2 dla tranzystorów;
6V3 do żarzenia + 200-250V do stopni lampowych;
Lub jednego dużego o wielu uzwojeniach.

Nie taki diabeł straszny ;)
lewytolewy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: lewytolewy »

Witam
Ja na początku zbudowałem wzmacniacz na 2X ECL82
muszę przyznać że zmieściłem się ze wszystkim w 130zł
Wzmacniacz na ECL82 ma co prawda zabójczą moc około 3W
lecz mi to na razie wystarcza; lubię poczuć czasami kopa to podłączam mojego pioneera i gram ale potem nie potrzeba tyle więc lampiaczek :)
Naprawdę możesz mi wierzyć że jest to wystarczające!!
Skoro nei posiadasz nawet podstawowych informacji radzę przeczytać kilka stron których adresy poniżej:
http://www.ecclab.com/start.php3?ID=3
oraz
http://ecclab.com/uk_lamp.htm
Po przeczytaniu sprawa stanie się prostrza w załączniku schemat wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
KonRi
5...9 postów
5...9 postów

A co myślicie o tym:
http://allegro.pl/item169147878_lampowy ... _kit_.html
kit AVT455 A, w zestawie : płytka, lampy, transformatory i jeszcze coś
lub:
http://allegro.pl/item169147690_lampowy ... _kit_.html
kit AVT-2754, płytka, lampy, ale bez transformatorów..
Chętnie bym coś takiego złożył, oczywiście zgodnie z instrukcją :wink:

AVT455 A jest mniejszy i wyszedł by pewnie taniej, tylko w związku z tym mam pytanie: czy ktoś ma plany kitu AVT455 A? Lub chociaż wykaz elementów?

Pozdrawiam
KonRi
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

W kicie AVT455 NIE MA trafa sieciowego-czyli dodatkowy koszt.Radzę kupić samą płytkę bo AVT dodaje(dodawali?)schemat.Ale zakręć się po znajomych,kolegach itd. za elementami(trafa, podstawki,itd) i spróbuj sam coś poskładać na podstawie jakiegoś typowego schematu.Jeśli jednak odpowiesz ,że jeszcze ,,schemat montażowy" potrzebny ci jest bo ideowy to za mało to mi ręce(i nie tylko)opadną...Aby coś zrobić to jakaś wiedza jest potrzebna.Kit po to aby poskładać wszystko ,,na gotowo" to i przedszkolak(z lutownicą)potrafi.
KonRi
5...9 postów
5...9 postów

cirrostrato pisze:Radzę kupić samą płytkę bo AVT dodaje(dodawali?)schemat.Ale zakręć się po znajomych,kolegach itd. za elementami(trafa, podstawki,itd)
No niestety koledzy nie zajmują sie takimi rzeczami, pozostaje allegro, sklepy i krakowska giełda.
cirrostrato pisze:Jeśli jednak odpowiesz ,że jeszcze ,,schemat montażowy" potrzebny ci jest bo ideowy to za mało to mi ręce(i nie tylko)opadną...
Nie mam nic przeciwko kitom i schematom montażowym -> od czegoś trzeba zacząć a ja właśnie zaczynam, więc nie chce niczego na starcie schrzanić źle dobierając rezystor, czy źle prowadząc masę... Gotowe rozwiązania też dają satysfakcję i to nietylko przekszkolakom :wink:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Wczytanie się DOKłADNE w ofertę kitu AVT455 wykazuje mizerię tego zestawu:brak elementów biernych,potencjometrów(podwójnych) ,trafa sieciowego(już była mowa),oprawek bezpieczników,kabelków i innych d...ków ale przede wszystkim OBUDOWY,najlepiej takiej z drewnianymi boczkami.Bez własnego poważnego zaangażowania taki wzmacniacz nie powstanie.Jeśli chcesz to któryś z kolegów taki wzmak ci zrobi i będzie tanio(?),szybko,bezboleśnie i nie trzeba się będzie wysilać.......