Poziomo czy pionowo ECClampka

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

A ja chciałbym się zapytać jaki wpływ ma ustawinie lamp np. w kombie gitarowym? Czy robił ktoś badania "wstrząsające"? Miniemam, że ustawianie lamp pionowo bądź poziomo może mieć wpływ na sprzężenia akustyczne.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

ufoglonojad pisze:Czy robił ktoś badania "wstrząsające"? Miniemam, że ustawianie lamp pionowo bądź poziomo może mieć wpływ na sprzężenia akustyczne.
Wydaje mi się, że będzie to sprawa indywidualna dla każdego urządzenia wynikająca m.in. z wzajemnego usytuowania elementów.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

ja myślę, że położenie czy pionowe czy poziome nie ma w zasadzie wpływy na sprzężenia. natomiast zbyt bliskie usytuowanie lampy mocy w stosunku do preampu będzie powodować sprzęgi...
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

eS pisze:ja myślę, że położenie czy pionowe czy poziome nie ma w zasadzie wpływy na sprzężenia.

- też tak uważam

natomiast zbyt bliskie usytuowanie lampy mocy w stosunku do preampu będzie powodować sprzęgi...
- tak nie uważam. Poprawnie wykonany układ nie "sprzęga". W moim takim jednym, wejściowa ECC83 jest kilka cm od rdzenia trafa wyjściowego i nic się nie dzieje. A to higain. Fakt, ECC jest w alukubku. Tylko.
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

eS pisze:ja myślę, że położenie czy pionowe czy poziome nie ma w zasadzie wpływy na sprzężenia.
- też tak uważam
eS pisze: natomiast zbyt bliskie usytuowanie lampy mocy w stosunku do preampu będzie powodować sprzęgi...
- tak nie uważam. Poprawnie wykonany układ nie "sprzęga". W moim takim jednym, wejściowa ECC83 jest kilka cm od rdzenia trafa wyjściowego i nic się nie dzieje. A to higain. Fakt, ECC jest w alukubku. Tylko.