Poziomo czy pionowo ECClampka

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

conris
75...99 postów
75...99 postów

Poziomo czy pionowo ECClampka

Post autor: conris »

Czy mozna bez szkody dla pracy układu przeniesć lampy z poziomego ustawienia we wzmaku do pionu stosując nowe uchwyty do cokołów.Nie byłoby ingerencji w okablowanie nózek .Ew w jakim zakresie moze być modernizacja drutologii.Obecnie wzmaczek ma zakryte lampy drewniana skrzynka .a lubie kaganki gdy się żarzą.Ot taka prózność.lampowego neofity.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Lampie jest wszystko jedno w jakiej pozycji pracuje (a nawet jak nie wszystko jedno, w rzadkich przypadkach to i tak pozycja pionowa jest bardziej korzystna).
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Gdzieś było mówione, że lampy powinny pracować w pionie, oraz że do pracy w poziomie w jakimś renomowanym wzmaku gitarowym wymyslono jakąś specjalną wersję jakiejś słynnej lampy (raczej nie była to EL34). Nie jestem pewny, czy nie chodziło tu o konstrukcję żarników. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale sprowokować dyskusję.

Pozdrawiam!
Maciek.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Chciałbym przypomnieć, że np. w Rubinach lampy pracowały poziomo. Nie skutkowało to żadnym spadkiem trwałości. Podobnie było w telewizorach lampowych krajowej produkcji. Moim zdaniem należy unikać jedynie montażu lamp "do góry nogami" ze względu na silne nagrzewanie podstawki i chassis, a w konsekwencji i innych elementów.
785mm
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Janusz pisze:Moim zdaniem należy unikać jedynie montażu lamp "do góry nogami" ze względu na silne nagrzewanie podstawki i chassis, a w konsekwencji i innych elementów.
Ciekawe, bo jest to montaż stosowany we wszystkich znanych mi combach gitarowych. Jedyny problem, że trzeba stosować sprężyny, bo inaczej lampy z czasem się wysuwają z podstawek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

To już było (kilka razy).
Przy umieszczaniu lamp poziomo należy zwrócić uwagę na to, żeby katoda znalazła się dłuższym bokiem w pionie, a krótszym w poziomie (prostokątny przekrój), bo inaczej obwiśnie, a w skrajnym przypadku dotknie siatki.
Dotyczy to głównie dużych lamp mocy. Lampy typu ECC można w zasdzie montować w dowolnym położeniu.
karczoch
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: karczoch »

[quote="Maciej Szczodrowski"]Gdzieś było mówione, że lampy powinny pracować w pionie, oraz że do pracy w poziomie w jakimś renomowanym wzmaku gitarowym wymyslono jakąś specjalną wersję jakiejś słynnej lampy (raczej nie była to EL34). Nie jestem pewny, czy nie chodziło tu o konstrukcję żarników. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale sprowokować dyskusję.

Masz zapewne na myśli lampy 6V6, które dla fendera były produkowane z możliwością pracy do góry nogami
Jeżeli są wątpliwości zawsze można spojrzeć do katalogu danej lampy
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

karczoch pisze:Masz zapewne na myśli lampy 6V6, które dla fendera były produkowane z możliwością pracy do góry nogami
To mi wygląda na jakąś legendę. W karcie 6V6GT produkcji GE pozycja montażu lampy jest określona jako dowolna. Nie wydaje mi się, żeby producent wzmacniaczy miał wpływ na szczegóły konstrukcyjne lamp. Taką siłę przebicia ma raczej wojsko i ono stawia wymagania.
karczoch
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: karczoch »

Zibi pisze:
karczoch pisze:Masz zapewne na myśli lampy 6V6, które dla fendera były produkowane z możliwością pracy do góry nogami
To mi wygląda na jakąś legendę. W karcie 6V6GT produkcji GE pozycja montażu lampy jest określona jako dowolna. Nie wydaje mi się, żeby producent wzmacniaczy miał wpływ na szczegóły konstrukcyjne lamp. Taką siłę przebicia ma raczej wojsko i ono stawia wymagania.
No właśnie - nie wydaje Ci się :)
a mnie się właśnie "wydaje"
ten producent to fender a nie Pan Zbyszek ze swoją ulubioną lutownicą ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: karczoch
Fender ma ogromny wpływ na produkowane dla niego lampy - różnią się one od standardowych specjalnie wykonanym, unikalnym nadrukiem na bańce ;)
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

gdyby fender chciał żeby specjalnie dla niego produkowano jakieś über-lampy to poszedłby z torbami. to konstruktor urządzenia dostosowuje się do dostępnych na rynku lamp, ze swoimi projektami, a nie producent lamp do bzdurnych zachcianek konstruktora.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

EE, bez przesady, w końcu producent też chce, aby ktoś kupił jego lampy, czasem może pójść na ustępstwa, prawda? W końcu zwykle to rynek podąża za potrzebami klientów, a nie na odwrót. Zresztą poziomo umieszczone lampy to nie aż taki znowu bzdurny pomysł...
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

:arrow: jethrotull : Co do ustępstw, to Piotr trafnie je opisał: producent wytwarza lampy, a następnie maluje na nich to, co odbiorca sobie życzy: GT, EH, TAD ...
:arrow: karczoch : Czy zamieścisz jakąś kartę katalogową 6V6 albo notatkę prasową, która uprawdopodobni Twoje twierdzenia?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Wydaje mi się że z tymi 6V6 dla Fendera to jednak prawda. Też już o tym słyszałem(w TV na Discovery był kiedyś cykl programów o legendach gitary i tam było o Marshalu i Fenderze m.in. i była mowa o specjalnych lampach), a poza tym chyba Tom na swojej stronie o tym też wspomina.
ElGit Let there be rock...
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jest to prawda, ale wciąż na zasadzie: "jedna pani powiedziała drugiej..." . Jeśli chodzi o stronę Toma, to wpomina on o specjalnych 6L6:
"Nie jest zalecanie montowanie współcześnie produkowanych lamp w pozycji poziomej lub pionowej ,,do góry nogami''. Zwyczaj ten utrwalił się w czasach (ok.1972r.), kiedy firma Fender stosowała w swoich produktach tetrody 6L6GC-STR, specjalnie dla niej opracowane, wytrzymujące napięcie anody do 500V i celowo do takiego montażu przystosowane. Jako ciekawostkę warto wspomnieć fakt, że pierwszy model 6L6, powstały w 1936r., posiadał metalową obudowę i moc zaledwie 12,5W." Tylko, że znów wracamy do punktu wyjścia, bo w katalogach pozycję montażu 6L6 określa się jako dowolną: http://www.nj7p.org/Tube4.php?tube=6L6 . Obecnie wystarczy nadrukować na 6p3s-e logo Mesa, żeby móc zasilać ją napięciami o wartościach, których próżno szukać w rosyjskich katalogach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.