Prostownik (chyba) rteciowy WG176 - jakie parametry ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Prostownik (chyba) rteciowy WG176 - jakie parametry ?

Post autor: Adrian »

Czołem

Wspomozcie mnie dobrzy ludzie informacja - jakie moze miec parametry i czy to jest prostownik pelnookresowy ?

Obrazek

Zarzenie ma sprawne.
Grzejnik umieszczony jest miedzy dwoma talerzami, kazdy wyprowadzony osobno. Wywnioskowalem, z takiego ukladu, ze grzejnik to bezposrednio zarzona katoda, a oba talerze to anody. W takim razie mam chyba prostownik pelnookresowy. Co prawda grzejnik nie jest umieczony centralnie, tylko troche blizej jednego talerzy, ale to chyba nie ma znaczenia.

Grzejnik jest dosc cienki, na oko jego drut ma ok. 1 mm srednicy, zatem mniej, niz w gazotronie DCG4/1000. Prad zarzenia bedzie chyba zatem mniejszy, niz 5A (ktore mial tamten gazotron). Talerze tez nie sa "mocarne", raczej dosc cienkie (te w DCG byly tak grube, ze chyba slon by ich nie zdeptal). Za to maja duza srednice: ze 2 cm na oko. Odleglosc talerzy od grzejnika to ok. 1cm i 1,5 cm

W dolnej czesci prostownika jest spora plama lustrzana, wnioskuje, ze to rtec (nie reaguje na cieplo przylozonego palca, w moim DCG od razu takie miejsca na bance odbarwialo sie lekko).

Banka gazotronu jest lekko przyciemniona. Nie przydymiona, nie okopcona... trudno to okreslic, bo szklo jest idealnie przezroczyste, tylko odrobine, acz zauwazalnie... ciemniejsze. Mam taki sam efekt w przypadku duzej neonowki na 220V, o rozmiarach zarowki z gwintem E27. Tam tez szklo jest takie... ciemniejsze odrobine (rownomiernie, zadnych smug).

Mocowanie gazotronu - jak widzicie na zdjeciu: zarzenie to 2 odcinki plaskownika, na tym gazotron stoi i tym jest mocowany do podstawy. Z bokow - wyprowadzenia srubowe obu anod.

Na bance jest ledwie widoczny (katem oka i przy bardzo silnym swietle) napis rosyjski (nie wiem, czy KOMPLETNY): WG-176

Co mozecie mi powiedziec o tym czyms ? Czy to faktycznie prostownik pelnookresowy, jakie zarzenie, jakie napiecie przebicia, jaki max. prad przewodzenia ?

---
EDIT: znalazlem informacje, ze prostownik ten byl uzywany w jakichs kinoprojektorach i jest na niskie napiecie (tzn ile - 20V, 50V, 100V ?). Nie wiem nic o zarzeniu. Podobno mozna ustalic jego parametry w ten sposob, ze obserwuje sie wlokno i zwieksza napiecie zarzenia do takiego momentu, gdy wlokno swieci na czerwono wisniowo, lub ciemnopomaranczowo...