Nieprędko to się stanie. Polskie Radio poniosło zbyt duże koszty budowy
nowego nadajnika, aby zaprzestać nadawania. Gdyby nie zostało ono wznowione moglibyśmy stracić częstotliwość na rzecz innego państwa.
Poza tym fala nośna PR1 stanowi Krajową Czętotliwość Wzorcową.
Oby nadawała jak najdłużej.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Jedynka nadawania nie ma zamiaru przestać, poza tym spotkało by się to z negatywnym odbiorem faktu tego Polaków w kraju i za granicą. Bo nie zapominajmy, że Jedynkę na falach długich słuchają również rodacy za granicą! Mnie jest trochę szkoda, że Bis już na średnich już nie nadaje.
Pozdrawiam!
marcin_oizo pisze:....spotkało by się to z negatywnym odbiorem faktu tego Polaków w kraju i za granicą....
O tuż to . Bardzo często jestem na dalekiej północy Szwecji . I jakoś się tak przyzwyczaiłem do słuchania naszej Jedynki . A żeby było ciekawiej to tam na północy jest lepszy odbiór niż u nas w kraju , nie wiem dlaczego tak jest .
darczar pisze:Nieprędko to się stanie. Polskie Radio poniosło zbyt duże koszty budowy
nowego nadajnika, aby zaprzestać nadawania. Gdyby nie zostało ono wznowione moglibyśmy stracić częstotliwość na rzecz innego państwa.
Poza tym fala nośna PR1 stanowi Krajową Czętotliwość Wzorcową.
Oby nadawała jak najdłużej.
Czytałem wywiad z panią v-ce minister czegoś tam. Jedynka nie przestanie nadawać na 225 KHz a tylko przestanie nadawać w AM. Po to była ta cała inwestycja w Solcu Kuj. żeby móc nadawać emisją cyfrową. I będziesz miał Stereo + wyrafinowany RDS w całym kraju.
Nawet miał wejść przepis że każde radyjko sprzedawane w Polsce ma mieć LW zamiast MW (teraz każde ma nieprzydatny MW i FM) ale z racji tej emisji cyfrowej odpuścili.
Ale to jeszcze pewnie z 5 - 10 lat....
Ps.
A co do nadawania na falach krótkich to najsilniejszą stacją z jęz. polskim jest.... Radio Pekin. Żenada... (Dobrze odbieram to nawet Detefonem )
Francuzi, Włosi Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy a zwłaszcza Anglicy mają swoją doskonałą radiofonię na falach krótkich, odbiór ich stacji silny jak dzwon a my nie.... Eceeech.
frycz pisze:Jedynka nie przestanie nadawać na 225 KHz a tylko przestanie nadawać w AM. Po to była ta cała inwestycja w Solcu Kuj. żeby móc nadawać emisją cyfrową. I będziesz miał Stereo + wyrafinowany RDS w całym kraju.
Jeżeli nawet przestaną nadawać na AM'ie, to zawsze jest wyjście
Trzeba mieć odbiornik sygnału cyfrowego (albo np. UKF) i podłączyć do tego naprawdę maleńki nadajniczek na AM - taki, żeby miał zasięg 3-4m. Położyć go w pokoju z radiem i możemy się cieszyć z naszych lampowych cudów
marcin_oizo pisze:....spotkało by się to z negatywnym odbiorem faktu tego Polaków w kraju i za granicą....
O tuż to . Bardzo często jestem na dalekiej północy Szwecji . I jakoś się tak przyzwyczaiłem do słuchania naszej Jedynki . A żeby było ciekawiej to tam na północy jest lepszy odbiór niż u nas w kraju , nie wiem dlaczego tak jest .
Pewnie na Dalekiej północy jest bardziej "czyste" powietrze od naszego.
A ja jak zwykle trochę w bok.Koledzy swego czasu jedynka nadawała na 227kHz(nawet w RiK wzorzec do częstościomierza miał dzielnik min. przez 227).Na falach długich w latach 70-tych odbierałem z b.dobrym efektem radiostację tak bardzo zakłócaną na falach krótkich.I oto pewnego dnia(daty to za chiny ludowe) w tym miejscu na skali Turandota pojawiła się jedynka(teraz wiem ,że to 225 kHz ale na skali mojego radyjka nie było tak doładnych danych).I teraz jak zwykle zagwozdka(ja nie wiem):kiedy i dlaczego jedynka zmieniła częstotliwość nadawania.Pamiętam(to pewne) że ta wywrotowa zachodnia stacja jakiś czas jeszcze ,,przebijała się"przez jedynkę.
cirrostrato pisze:A ja jak zwykle trochę w bok.Koledzy swego czasu jedynka nadawała na 227kHz(nawet w RiK wzorzec do częstościomierza miał dzielnik min. przez 227).Na falach długich w latach 70-tych odbierałem z b.dobrym efektem radiostację tak bardzo zakłócaną na falach krótkich.I oto pewnego dnia(daty to za chiny ludowe) w tym miejscu na skali Turandota pojawiła się jedynka(teraz wiem ,że to 225 kHz ale na skali mojego radyjka nie było tak doładnych danych).I teraz jak zwykle zagwozdka(ja nie wiem):kiedy i dlaczego jedynka zmieniła częstotliwość nadawania.Pamiętam(to pewne) że ta wywrotowa zachodnia stacja jakiś czas jeszcze ,,przebijała się"przez jedynkę.
Z moich danych wynika, że zmiana 227 kHz na 225 kHz dokonała się 1.02.1988 r. W podobny sposób (nie wiem czy tego samego dnia) przerastrowano częstotliwości fal średnich (np. 1304 kHz na 1305 kHz). Co do Rozgłośni Harcerskiej (bo tak rozumiem określenie "radiostacja"), to owszem bywała na falach długich. Ale po pierwsze tylko przez kilka godzin dziennie, a po drugie nie na 22x kHz tylko 198 kHz (przed przerastrowaniem byłoby to 200 kHz). Po trzecie, było to nieco później bo w latach 80., gdy Polska postarała się o tą dodatkową częstotliwość 200/198 kHz. W tym miejscu na skali starych odbiorników powinno być napisane "DROITWICH", bo BBC również nadaje na 198 kHz. Obecnie na 198 kHz w godzinach 8.00-18.00 dublowana jest "Jedynka" plus Radio Parlament.
Pomiędzy 225 a 227 kHz nie ma na skali aż takiej odległości, by coś mogło być normalnie słuchane na 225 kHz, a potem zostać "przykryte" przez dawne 227 kHz. Może akurat wtedy odbiornik Ci się "rozjechał"?
Poza tym, ani na 225 ani na 227 kHz nic poza Warszawą I raczej nie powinno być. Najbliższy nadajnik na tej częstotliwości pracuje w Turcji (dopiero w Bułgarii bywa, że zakłóca obecną Warszawę I).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Właśnie! Kolega wyżej zadał dobre pytanie. Dlaczego było 227kHz a teraz jest 225kHz? Moim zdaniem było to spowodowane tym, że Polskie Radio program I jak nadawało na 227kHZ to nie spełniało wymogów, że każda stacja na falach długich ma być nadawana w odległości 9kHz od poprzedniej/następnej. Nie wiem, to takie moje przypuszczenie.
Co do sluchania muzyki na starych OR... Mam pytanko: ktos spotkal sie z czyms w rodzaju "konwertera" z UKF FM na ktorys ze starych zakresow AM? W przypadku fal długich wymagany bylby nadajniczek (ze wzgledu na anteny ferrytowe), ale np. przy zakresach fal krotkich mozna by sie bylo podlaczyc bezposrednio do gniazda antenowego OR. Wiem, ze mozna zrobic to prosto: glowica UKF, p.cz., demodulator, generator z modulacja AM... Chodzi mi glownie o to, zeby przystawka nie wprowadzala zaklocen w "odbiorze" - czyli odpowiednia szerokosc pasma, stabilnosc nosnej...
A tak na marginesie - jaka jest impedancja wejsciowa gniazda antenowego typu antena-uziemienie?