Aga
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Aga
Odbiorniki tego typu w pierwszym okresie sprowadzano ze Szwecji, a następnie produkowane na licencji w Polsce przez zakłady T6 (Diora) i T3 (ZRK). Ja natomiast trafiłem na Agę wyprodukowaną 27 listopada 1947 roku w PZT (Państwowe Zakłady Tele i Radiotechniczne) w Warszawie. Na skali jest logo tego zakładu. W związku z tym, mam pytanie - czy to była kontynuacja przedwojennego PZT, czy inny zakład i co się z nim stało. Jakoś nie mogłem znaleść informacji o Adze wyprodukowanej w tym zakładzie.
-
- 2500...3124 posty
Podejrzewam, że mogli je robić w niewielkich ilościach jako odbiorniki do napędzania radiowęzłów (w końcu wzmacniacze WR i Ampli też robili...).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Re: Aga
Tak, to była kontynuacja przedwojennego PZT. Istniał on też w czasie wojny, został podzielony na dwie częsci. Jedna z nich podlegała firmie Lorenz, produkowała DKE (Derufa Warschau) i inne odbiorniki na eksport. Po wojnie produkowano Agę RSZ47 i odbiornik RSZ48 na licencji Oriona. W 1951r. produkcję przeniesiono do ZRK.k24 pisze: Ja natomiast trafiłem na Agę wyprodukowaną 27 listopada 1947 roku w PZT (Państwowe Zakłady Tele i Radiotechniczne) w Warszawie. Na skali jest logo tego zakładu. W związku z tym, mam pytanie - czy to była kontynuacja przedwojennego PZT, czy inny zakład i co się z nim stało. Jakoś nie mogłem znaleść informacji o Adze wyprodukowanej w tym zakładzie.
-
- 625...1249 postów
-
- 25...49 postów
RSZ-50 z PZT ?
Wygląda na to ,że i RSZ-50 była produkowana przez PZT. Na skali oznaczenie T 13. Oko zaś było wstawione Philipsa - nie wiem czy to ktoś kiedyś wstawił czy też oryginalnie tak montowano?
Może ktoś wie jak to było, co oznacza T 13?
Może ktoś wie jak to było, co oznacza T 13?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty