Poszukuję danych wyświetlacza lampowego typu IW-18. Na zaprzyjaźnionym forum znalazłem taki opis:
staszeks pisze:
napięcie żarzenia
-4,3-5V nominalne 4,8V
siatki(impulsowe) 50-70
zatykająca 7 (minus)
anod segmentów (impulsowe) 50-70
prąd
żarzenia 75-93
siatki (impulsowy) 10
anod segmentów (sumaryczny) 40-80
okres przechowywania w warunkach magazynowych 10 lat
zywotność (minimalnaja narabotka) 15000godz
Źródło
B.L.Lisicyn
"NIZKOWOLTOWE WSKAŹNIKI"
poradnik
wydawnictwo Radio i Swiaź
Moskwa 1985
Według powyższego opisu prąd sumayczny anod wynosi 40-80mA, tylko nie rozumiem za bardzo tego pojęcia, czy oznacza to, że wszystkie segmenty w jednej siatce pobierają w sumie 40-80mA.
Witam.
Siatki tych wyświetlaczy sterowane są sekwencyjnie, co oznacza, że w danym momencie załączona jest tylko jedna z nich. Jeżeli chodzi o podaną wartość prądu to sądzę, że chodzi tu o sumę prądów wszystkich załączonych w obszarze działania jednej siatki segmentów, i prąd ten podany jest nie w mA a w uA (mikroamperach).
Mariusz Wiśniewski pisze:
Czy aby napewno? Jeżeli jest tak jak mówisz to dlaczego nie spotyka się konstrukcji, które sterowałyby segmentami bezpośrednio z bramek CMOS?
Pozdrawiam
napięcie
siatki(impulsowe) 50-70
Standardowe CMOS'y tego nie wytrzymają
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
Czy aby napewno? Jeżeli jest tak jak mówisz to dlaczego nie spotyka się konstrukcji, które sterowałyby segmentami bezpośrednio z bramek CMOS?
Pozdrawiam
Mariusz Wiśniewski pisze:Według powyższego opisu prąd sumayczny anod wynosi 40-80mA, tylko nie rozumiem za bardzo tego pojęcia, czy oznacza to, że wszystkie segmenty w jednej siatce pobierają w sumie 40-80mA.
Romekd pisze:Jeżeli chodzi o podaną wartość prądu to sądzę, że chodzi tu o sumę prądów wszystkich załączonych w obszarze działania jednej siatki segmentów, i prąd ten podany jest nie w mA a w uA (mikroamperach).
Kłopot ze znalezieniem w internecie wiarygodnych danych technicznych wyświetlacza IW-18 skłonił mnie do przeprowadzenia małego eksperymentu. Wśród moich "skarbów" odnalazłem kilka nieużywanych wyświetlaczy tego typu, co umożliwiło mi dokonanie pomiarów prądów siatek i segmentów (anod) przy różnych napięciach zasilania, i napięciu żarzenia równym 5V (żarzyłem prądem stałym). Gdy napięcie siatki i jednego z segmentów wynosiło +15V (względem katody), to siatka pobierała prąd o wartości 0,352mA, a świecący segment 0,338mA. Przy podłączeniu pod to samo napięcie wszystkich siatek (jest ich 9) i segmentów (tych jest 66), siatki pobierały łącznie 6mA, a suma prądów wszystkich segmentów wynosiła 3,9mA Odłączenie napięcia od segmentów skutkowało nieznacznym wzrostem prądu siatek (z 6mA do 7,2mA). Po zwiększeniu wartości napięcia na segmentach do +45V (przy pozostawieniu na siatkach +15V) suma prądów pobieranych przez segmenty wzrosła do 7,8mA, a suma prądów siatek obniżyła się do z 6 mA do 4,7mA. W tych warunkach świecenie segmentów było równomierne i bardzo intensywne. Zwiększenie napięcia na siatkach do +30V i napięcia na segmentach do +60V wywołało wzrost prądu siatek do wartości 15,1mA i prądu pobieranego przez wszystkie segmenty do 17,2mA, czemu towarzyszyło wybitnie intensywne świecenie wyświetlacza.
Zmierzone wartości prądów występowały przy jednoczesnym wysterowaniu wszystkich siatek i segmentów wyświetlacza (w aplikacjach z tą lampką sytuacja taka nigdy nie występuje). Normalnie wyświetlacz ten sterowany jest sekwencyjnie, a to oznacza, że w jednej chwili może być wysterowana tylko jedna z dziewięciu siatek, oraz maksymalnie do ośmiu segmentów znajdujących sie pod nią. Oznacza to, że rzeczywistym układzie pracy tego wyświetlacza maksymalna wartość prądu dla siatek będzie około dziewięć razy mniejsza, a suma prądów wszystkich załączonych segmentów nie będzie przekraczała jednej ósmej podanych przeze mnie wartości. Również jasność świecenia zmniejszy się ok. dziewięciokrotnie (można ją jeszcze dodatkowo ograniczyć zmniejszając współczynnik wypełnienia impulsów sterujących siatkami, przez co średni prąd pobierany przez każdy z załączonych segmentów jeszcze bardziej się zmniejszy).
zbudowałem w końcu układ z tą lampą. Napięcie siatek oraz segmentów wynosi 30V. Przy sterowaniu multipleksowym okazało się, że maksymalny czas świecenia jednej siatki wynosi 2ms, a czas zgaszenia to 14ms (używam 8 siatek). Przy takim czasie częstotliwość odświeżania wynosi 62Hz. Problem polega na tym, że do siatki nie dochodzi 30V, ponieważ 2ms do za krótko, żeby rozświtlić segmenty. Mam nadzieję, że przetwornica na 60V rozwiąże mój problem...
Żarzenie zasilam napięciem około 4,4V (LM7805 i dioda 1N007). Ale prąd żarzenia jest nieco za duży na ten stabilizator (strasznie się grzeje), czy mogę podłączyć uzwojenie żarzenia do napięcie zmiennego 12V + reystor?
zbudowałem w końcu układ z tą lampą. Napięcie siatek oraz segmentów wynosi 30V. Przy sterowaniu multipleksowym okazało się, że maksymalny czas świecenia jednej siatki wynosi 2ms, a czas zgaszenia to 14ms (używam 8 siatek). Przy takim czasie częstotliwość odświeżania wynosi 62Hz. Problem polega na tym, że do siatki nie dochodzi 30V, ponieważ 2ms do za krótko, żeby rozświtlić segmenty. Mam nadzieję, że przetwornica na 60V rozwiąże mój problem...
2ms spokojnie wystarczy, żeby rozświetlic segemnty, nie wiem jaki masz układ, ale nie w czasie problem.
Mariusz Wiśniewski pisze:Żarzenie zasilam napięciem około 4,4V (LM7805 i dioda 1N007). Ale prąd żarzenia jest nieco za duży na ten stabilizator (strasznie się grzeje), czy mogę podłączyć uzwojenie żarzenia do napięcie zmiennego 12V + reystor?
Jesteś pewien, że to jest powodem grzania się LMka? Zasilasz przetwornice przed stabilizatorem? Ja dałem dwie diody do żarzenia i przy wszystkich zapalonych segmentach LM7805 grzeje się w granicach normy.
tszczesn pisze:2ms spokojnie wystarczy, żeby rozświetlic segemnty, nie wiem jaki masz układ, ale nie w czasie problem.
Zgadza się, źle się wyraziłem, chodzi o to, że siatka jest aktywna przez 2ms, a 14ms wygaszona, prawdopodobnie to jest powodem obniżonej jasności. Na początku tematu umieściłem parametry lampy i z nich wynika, że napięcie impulsowe wynosi 50-70V, to teraz by się zgadzało...
elektron pisze:Jesteś pewien, że to jest powodem grzania się LMka? Zasilasz przetwornice przed stabilizatorem? Ja dałem dwie diody do żarzenia i przy wszystkich zapalonych segmentach LM7805 grzeje się w granicach normy.
Przetwornicę zasilam napięciem 12V - przed stabilizatorem, jestem powien, że większość prąd pobiera żarzenie. W projekcie zastosowałem układy ULN2803, które również wprowadzają straty. Spadek napięcia występuje również na drabince rezystorowej (100k), wiem, że mogę użyć mniejszej, ale wtedy straty mocy będą jeszcze większe. kompromisem będzie użycie układu MAX6920. Możesz mi jeszcze powiedzieć jaki jest czas wyświetlania segmentów w Twoim projekcie?
Ponawiam pytanie, czy mogę zasilać żarzenie napięciem zmiennym 12V w szeregu z rezystorem?