Technologia i konstrukcja lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nie zajmuję się zagadnieniami technologii lamp, gdyż

nie interesuje mnie to
2
5%
interesuje mnie to,ale nie mam sprzętu
19
46%
intersuje mnie to, ale tylko jak patrzę z boku
12
29%
wydaje mi się tak trudne, że boję się tym zajać
8
20%

Liczba głosów: 41

Alek

Post autor: Alek »

Hmm, moja cała instalacja próżniowa jest 1-fazowa.
25 mikronów to 2,5*10^-2 Tr- aby wyjaśnić polskim użytkownikom:)

Jestem ciekaw jak układają się ceny pomp dyfuzyjnych na e-bayu.
Jestem też ciekaw, czy sprzedają tam pompy jonowe i turbo.
Alek

Jestem zadowolony z przebiegu dzisiejszej wizyty Amatora u mnie w robocie. Co prawda wiele nie zdążyłem pokazać, ale myślę, że i tak wyszedł zadowolony :)

Zastanawiam się nad propozycją Frycza. tu jednak rodzą się pytania:
1. Kto jest chetny na takie spotkania
2. Czego oczekujecie po tych spotkaniach, tj. np. jaka konkretnie tematyka miałaby być poruszana.
3. jaka forma takiego spotkania?

Jak zawsze liczę na wypowiedzi w wątku.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:Jestem zadowolony z przebiegu dzisiejszej wizyty Amatora u mnie w robocie.
Ja także, choć pewien niedosyt pozostał, jednak to co zdołałem zobaczyć i usłyszeć od Michała zrobiło na mnie kolosalne wrażenie. Mam cichą nadzieję, że niebawem będzie można zobaczyć więcej - tak bardziej na spokojnie.
Co prawda wiele nie zdążyłem pokazać, ale myślę, że i tak wyszedł zadowolony :)
Oczywiście. Nie tylko ja :wink: .
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Że tak się dyskretnie zapytam: Czym wogóle zajmuje się UNITRA OBREP?
Alek

UNITRA OBREP pod tą nazwą już nie funkcjonuje. Pełna nazwa brzmiała :Unitra Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Elektroniki Próżniowej, przez pewien czas była stosowana nazwa OBREP Unitra Polkolor, ale także i inne: OBRPO, OBRTT czy wreszcie ITP "OBREP". Wydzielony w 1971 z Przemysłowego Instytutu Elektroniki i w 2002r właczony znów do tego instytutu. Tak naprawdę była kilkakroć zmieniana. Czym się zajmowano? Różnymi rzeczami, w zależności od działu: spawaniem elektronowym, armaturą próżniową, wytwarzaniem past emisyjnych na katody tlenkowe (na potrzeby m.in Laminy, Polkoloru czy Dolamu), produkcją tyratronów, gazotronów, komor gaszeniowych, widikonów, sond próżniowych, badaniami kineskopowymi w tym SIMS, które Amator mógł wczoraj ogladać, wyświetlaczami plazmowymi i VFD, opracowywaniem luminoforów dla TVC itd.
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Pytanie bonusowe: Czy twoja praca wynika z zainteresowań czy zainteresowania z pracy? tzn. technologia próżni i konstrukcja lamp :?:
Alek

Zdecydowanie to pierwsze :) . Tak więc naprawdę się szczęśliwie złożyło.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

Alek pisze:Hmm, moja cała instalacja próżniowa jest 1-fazowa.
25 mikronów to 2,5*10^-2 Tr- aby wyjaśnić polskim użytkownikom:)

Jestem ciekaw jak układają się ceny pomp dyfuzyjnych na e-bayu.
Jestem też ciekaw, czy sprzedają tam pompy jonowe i turbo.
Nie sledze ebaya, ale kazdy moze poszukac, ebay.com , bussines and industrial section, i szukac np:"diffusion pump" albo "turbo vacuum pump"
itp.
Jesli znajdziecie cos interesujacago to chetnie pomoge w zakupie.
Niestety sadzac po cenach ktore tam widzialem , mysle ze jednak kierunek
wschodni jest bardziej ekonomiczny(i nie mam tu namysli dalekiego wschodu).
Bialorus czy ukraina, tam bym szukal.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jesli chodzi o eBAY-a, to nie jest tak zle. Zawsze sa pompy prozniowe rotacyjne. Nawet dzisiaj jest chyba z 15 pozycji nowych. Ceny od 120USD za jednostopniowe, do 400USD za dwustopniowe o wydajnosci powyzej 100 l / sek. Jesli mowimy o dyfuzyjnych czy turbo, to juz inna sprawa. Nowe sa drogie, ale uzywane dyfuzyjne mozna spodkac od 100CAD, a turbo od 300 do 600CAD. Podaje ceny dzialajacych, a nie do naprawy - na czesci. Nowe, z gwarancja, to zakres 350 - 600 oraz 1000 do 3000CAD.
2 miesiace temu "umknela" mi nowa dyfuzyjna, z kompletem zaworow, uszczelek ( ceramicznych ? ) i przejsciowek, chlodzona powietrzem. Ja dalem 170USD, a poszla za 188USD. Nie moglem "bic" wiecej, bo bylem w pracy.
Wpisac "vacuum pump" na eBAY-u i wyskoczy co najmniej 350 pozycji, ale beda tez w tym i odkurzacze. Trzeba klikac dalej na sprzet laboratoryjny i samochodowy - AC - naprawy klimatyzacji.
Pozdrowienia
Alek

O ile z pompami dyfuzyjnymi osobiście nie mam problemu to nieśmiało zaczynam rozglądać się za pompą turbo i stąd ten rekonesans :)

Mam jeszcze pytanie jak wyglada na e-bayu kwestia palników do szkła :?: