Ekstremalne? A dlaczego - bo za Chiny nie idzie ich uruchomić jak kitów pewnego znanego autora? A jeśli jednak idzie, to dlaczego EC92?
Aha - zbudowałeś ten układ?
O! To jest jeden z pierwszych odbiorników jakie w życiu wykonałem.
Pamiętam, że lampę wyjąłem rodzicom z głowicy UKF ich ulubionego radia
"Ramona". Układ wypróbowałem z anteną LW 83m i wyniki były nawet niezłe.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Czy ruszył "z kopa", czy namęczyłeś się z nim trochę? Ja kiedyś usiłowałem zbudować generator Hartleya (jest w tym radiu) ale nie chciał mi oscylować. Może lampa była jakaś felerna... Dlaczego właściwie układ nazywa się synchrodyna, skoro to homodyna?
Pamiętam że też miałem kłopot z generatorem bo użyłem przypadkowej
cewki zamiast nawinąć zgodnie z opisem. Po dobraniu kondensatorów ruszyło.Najlepiej zapamiętałem jednak porażenie prądem przez "bananek"
od słuchawek.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Haha! To jest pewien mankament, zwłaszcza dla początkującego, pewnie lepiej byłoby wstawić zamiast nich jakiś mały transformatorek i słuchawki niskoomowe np. od Walkmana. Gdzieś nawet był opis odbiornika w którym w tej roli wystąpił mały, kilkuwatowy transformatorek sieciowy. Przy maleńkim prądzie jaki będzie płynął przez uzwojenie pierwotne pewnie nie ma znaczenia że rdzeń mały i bez szczeliny...
fugasi pisze:Czy ruszył "z kopa", czy namęczyłeś się z nim trochę? Ja kiedyś usiłowałem zbudować generator Hartleya (jest w tym radiu) ale nie chciał mi oscylować. Może lampa była jakaś felerna... Dlaczego właściwie układ nazywa się synchrodyna, skoro to homodyna?
Synchrodyna..... Dlaczego - bo odbiera to co nadaje w ścisłym powiązaniu z częstotliwoscią heterodyny.
sluchajcie mam problem z cewkami. czy moze byc rdzen taki jak na zdjeciu? ma fi 15mm i jest z bakielitu. jesli nie to czy moze to byc rdzen pcv albo jeszcze inaczej... ile moze taki rdzen kosztowac? a czy za diody moge dac obojetnie jakie germanowe np aap152 czy jak one sie tam zwaly?i jeszcze jedno glupie pytanie. czy zamiast dipola mozna by bylo zastosowac te antenki ktore sa w tunerach z tylu? te takie palki czarne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Eeeee, nie, od tunera UKF to nic się nie nada. Musi być conajmniej kilka, kilkanaście metrów drutu, linki albo jeśli dipol, to w rozumieniu krótkofalowców - antena półfalowa więc dla 3.5MHz - 2 * 20m. Dobór diod chyba nie jest krytyczny, zresztą być może DOG to stare oznaczenie AAP...
A do mnie lampka ECC85 dopiero jedzie...
Z innymi rdzeniami radio pewnie uruchomisz, tylko nie wiadomo jaki zakres wtedy będzie odbierany...
Gilong, z cewkami to chyba małe nieporozumienie. W opisie odbiornika cewki są chyba powietrzne, zresztą symbole na schemacie to by potwierdzały, zatem trzeba po prostu nawinąć trochę drutu na jakiejś rurce o d=20mm i już. Sprawdzę w domu jaką średnicę mają rurki od ręczników papierowych albo folii "Jan Niezbędny".
no to ja nawijam na rurce pcv bo akurat ma przekroj 20mm. mam czesci i dzisiaj testuje. masz moze jakis schemat prostego miernika czestotliwosci na ten zakres?wiesz moze gdzie by trzeba bylo podlaczyc miliamperomierz zeby pracowal jako skala?chyba wiadomo oco chodzi