"space charge tubes"

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

"space charge tubes"

Post autor: sp5hbt »

Czy za wschodnią granica lub w Europie produkowano lampy typu
"space charge"?
Jak np 12AL8 lub 12K5 z za wielkiej wody.
Mietek
OTLamp

Re: "space charge tubes"

Post autor: OTLamp »

sp5hbt pisze:Czy za wschodnią granica lub w Europie produkowano lampy typu
"space charge"?
Produkowano, ale 30 lat przed 12K5. Nie produkowano lamp głośnikowych takich jak 12k5, robiono tylko lampy sygnałowe, np. D6 Philipsa, RE074d Telefunkena.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

"space charge"?
Jakoś się u nas nie przyjęły. Odbiorniki samochodowe miały przetwornice wibratorowe lub maszynowe, później, już w epoce tranzystorów stosowano niskonapięciową część lampową (ale na normalnych lampach - EF98, ECC86, EBF823itp) i tranzystorową końcówkę. Tak samo jak nie stosowano odpowiedników ichnich lamp gramofonowych (jak np. 117L7GT).
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Przeglądałem katalogi i znalazłem lampę 6Ż44P opisaną jako "pentoda z siatką katodową". Konstrukcja przypomina trochę lampę z ładunkiem przestrzennym (jeżeli dobrze tłumaczę "space charge") jednak ma napięcie anodowe 150V. Więc ???
Mietek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

sp5hbt pisze:Przeglądałem katalogi i znalazłem lampę 6Ż44P opisaną jako "pentoda z siatką katodową". Konstrukcja przypomina trochę lampę z ładunkiem przestrzennym (jeżeli dobrze tłumaczę "space charge") jednak ma napięcie anodowe 150V. Więc ???
Ruskie mieli kilka takich lamp - np również 6Ж21П
OTLamp

Post autor: OTLamp »

sp5hbt pisze:Przeglądałem katalogi i znalazłem lampę 6Ż44P opisaną jako "pentoda z siatką katodową". Konstrukcja przypomina trochę lampę z ładunkiem przestrzennym (jeżeli dobrze tłumaczę "space charge") jednak ma napięcie anodowe 150V. Więc ???
Tak, ale były to lampy szerokopasmowe, gdzie zastosowanie siatki przeciwładunkowej miało zapewnić duże nachylenie charakterystyki. Nie były to więc lampy samochodowe.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
"space charge"?
Jakoś się u nas nie przyjęły. Odbiorniki samochodowe miały przetwornice wibratorowe lub maszynowe, później, już w epoce tranzystorów stosowano niskonapięciową część lampową (ale na normalnych lampach - EF98, ECC86, EBF823itp) i tranzystorową końcówkę. Tak samo jak nie stosowano odpowiedników ichnich lamp gramofonowych (jak np. 117L7GT).

40mW to raczej do sterowania stopnia przeciwsobnego na pierwszych kiepskawych tranzystorach germanowych (bardzo małe beta więc i małe wzmocnienie mocy). EF98 pozwała dostarczyć do stopnia mocy około 10 mW