TG. Jakie róznice miedzy rodzina TG2,5 a TG5 itp?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

TG. Jakie róznice miedzy rodzina TG2,5 a TG5 itp?

Post autor: Brencik »

Witam! Obecnie testuje wzmacniacz na ECL86 (oraz takze na PCL86) z trafem TG2,5-1-666. Chciałbym dowiedziec sie czy ktoś robił juz cos podobnego (a napewno tak!) i mogłby sie podzielic wrazeniami z konstrukcji, budowy, uruchamiania i słuchania takowego sprzetu. Szczególnie chodzi mi o doswiadczenia z praca z róznymi trafami głosnikowymi pracujacymi z ta lampka, jak równiez z lampka EL84 i podobnymi. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Co nieco na ten temat jest w tym wątku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=903
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Brencik

Dzieki! Jednak tam troche mało.. zreszta watek ten juz sam troszke ciagnalem i chyba sie skonczyl w temacie traf bo nie ten dzial. Ale czekam nadal na głosy forumowiczów w tej kwesti. Pozdrawiam!
Brencik

Jeszcze pozostaje kwesti dobrania sprzezenia zwrotnego o charakterze impedancyjnym, nie czysto rezystancyjnym by skorygowac w miere mozliwosci charakterystyke pzrenoszenia, oczywiscie na sztywno, gdyz nie chce stosowac regulacji barwy w petli. Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Witam,
Zrobiłem wzmacniacz na tych lampach i na tym transformatorze.
Krótko - góra OK, dół kiepsko. Jedyna rada to jakaś korekcja pasma i duży głośnik basowy.
Fajnie brzmi na słuchawkach, najlepiej kiedy część pentodowa ECL86 pracuje w układzie triodowym. A tak w ogóle, lepsze są PCL86, bo można prosto zasilać żarzenie prądem stałym (13,6 V i 0,3 A) i efekt jest rewelacyjny (żadnych szumów, przydżwięków itp)
Pozdrawiam
Brencik

Dokladnie to wlasnie mam 2 szt. PCL86 i na nich sie skupie w konstrukcji wzmaka na trafach TG2,5. Zarzenie bedzie stałym, juz pomierzylem mam 13,3V i 0,3 A plus minus kilka mA przy tym samym napieciu lub plus minus kilka setnych V przy tym samym pradzie (łaczenie w szereg). Wiec okazalo sie ladnie ze nie ma problemu z rozbieznoscia z pradem zarzenia przy polaczeniu grzejnikow tych lamp równolegle. rozplyw pradu jest praktycznie jednakowy. A lampke ECL86 oczywiscie tez probowalem, lecz mam tylko 1 szt jako zapasowa do radia HARFA, tez mozna ja zarzyc stałym pzreciez. Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

trafa i nie tylko

Post autor: Adam Myslinski »

Drodzy forumowicze,

Jestem nowy na tym forum, ale czytam Wasze posty z wielkim wzruszeniem (nie wstydze sie tego okreslenia). Bo dla mnie to tak, jakby czas zawrocil o 40 lat.

Popatrzcie na moja strone:

http://www.chem.uw.edu.pl/people/AMysli ... a_laki.htm

i wszystko sie wyjasni. Lampy maja przeszlosc i przyszlosc ;).
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ... i nie tylko

Post autor: ZoltAn »

Adam Myslinski pisze:Popatrzcie na moja strone:

http://www.chem.uw.edu.pl/people/AMysli ... a_laki.htm

i wszystko sie wyjasni. Lampy maja przeszlosc i przyszlosc ;).
Moja "jesień (też już) idzie przez park" .... to już wrzesień... coraz częściej zdaję sobie z tego sprawę!

Dziękuję Ci, Adamie...

Jeśli "musisz" - a musisz, sądząc po Twojej stronie, to kliknij na link:

http://www.merlin.com.pl/sklep/sklep/st ... ys59320986

i KONIECZNIE "wrzuć do koszyka"!!!

Bo ten zakup to OBOWIĄZEK.

Przeczytaj także moja recenzję (trzecią z kolei).

Pozdrawiam, ZoltAn
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/