Mikrofona MK 229
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Mikrofona MK 229
Witam forumowiczów!
Wpadło mi w ręce takie właśnie radyjko. Ma ktoś z Was jakieś informacje na jego temat? Model ten jest a stronie Radio Museum ( http://www.radiomuseum.org/r/mikrofona_ ... mk229.html )ale nie ma tam zdjęcia, a podana lampa jest inna - EBF 2 - która nijak ma się do tego co siedzi w moim egzemplarzu - u mnie jest EBF11, EL11 i AZ11. Zgadza się za to liczba lamp - 3 - oraz prawdopodobnie opis układu w.cz. - jedoobwodowy odbiornik ze sprzężeniem bespośrednim. Nie wygląda mi to na przeróbkę ale na 100% nie moge jej wykluczyć. Sprawdze jeszcze dzisiaj do których pinów w podstawkach co jest połączone i napisze czy mogłoby to działać na tych lampach.
Jeśli ktoś wie cokolwiem o tym radiu, a zwłaszcza - ma jego schemat - prosze sie "pochwalić" wiedzą na forum. Załączam zdjęcie mojego egzemplarza (jeszcze z aukcji)
Wpadło mi w ręce takie właśnie radyjko. Ma ktoś z Was jakieś informacje na jego temat? Model ten jest a stronie Radio Museum ( http://www.radiomuseum.org/r/mikrofona_ ... mk229.html )ale nie ma tam zdjęcia, a podana lampa jest inna - EBF 2 - która nijak ma się do tego co siedzi w moim egzemplarzu - u mnie jest EBF11, EL11 i AZ11. Zgadza się za to liczba lamp - 3 - oraz prawdopodobnie opis układu w.cz. - jedoobwodowy odbiornik ze sprzężeniem bespośrednim. Nie wygląda mi to na przeróbkę ale na 100% nie moge jej wykluczyć. Sprawdze jeszcze dzisiaj do których pinów w podstawkach co jest połączone i napisze czy mogłoby to działać na tych lampach.
Jeśli ktoś wie cokolwiem o tym radiu, a zwłaszcza - ma jego schemat - prosze sie "pochwalić" wiedzą na forum. Załączam zdjęcie mojego egzemplarza (jeszcze z aukcji)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Mikrofona MK 229
[quote="gachu13"]Witam forumowiczów!
Wpadło mi w ręce takie właśnie radyjko. Ma ktoś z Was jakieś informacje na jego temat? Model ten jest a stronie Radio Museum ( http://www.radiomuseum.org/r/mikrofona_ ... mk229.html )ale nie ma tam zdjęcia, a podana lampa jest inna - EBF 2 - która nijak ma się do tego co siedzi w moim egzemplarzu - u mnie jest EBF11, EL11 i AZ11. Zgadza się za to liczba lamp - 3 - oraz prawdopodobnie opis układu w.cz. - jedoobwodowy odbiornik ze sprzężeniem bespośrednim. Nie wygląda mi to na przeróbkę ale na 100% nie moge jej wykluczyć. /quote]
Po pierwsze - EBF11 tam niespecjalnie pasuje - po co w tym układzie diody? Chyba, że to jest układ zew zmacniaczem w.cz. i detektorem diodowym, ale to strasznie mało czuły będzie. Przeróbkę polegającą na przejściu z lamp bocznostykowych na stalowe łatwo będzie wykryć - po nowo lutowanych przewodach, inaczej biegnących i zapewne śladach mechanicznych zmian na chassis - w końcu nowe podstawki mają inną średnicę i są inaczej mocowane.
Wpadło mi w ręce takie właśnie radyjko. Ma ktoś z Was jakieś informacje na jego temat? Model ten jest a stronie Radio Museum ( http://www.radiomuseum.org/r/mikrofona_ ... mk229.html )ale nie ma tam zdjęcia, a podana lampa jest inna - EBF 2 - która nijak ma się do tego co siedzi w moim egzemplarzu - u mnie jest EBF11, EL11 i AZ11. Zgadza się za to liczba lamp - 3 - oraz prawdopodobnie opis układu w.cz. - jedoobwodowy odbiornik ze sprzężeniem bespośrednim. Nie wygląda mi to na przeróbkę ale na 100% nie moge jej wykluczyć. /quote]
Po pierwsze - EBF11 tam niespecjalnie pasuje - po co w tym układzie diody? Chyba, że to jest układ zew zmacniaczem w.cz. i detektorem diodowym, ale to strasznie mało czuły będzie. Przeróbkę polegającą na przejściu z lamp bocznostykowych na stalowe łatwo będzie wykryć - po nowo lutowanych przewodach, inaczej biegnących i zapewne śladach mechanicznych zmian na chassis - w końcu nowe podstawki mają inną średnicę i są inaczej mocowane.
A więc chwalę się:) Układ wygląda na lekko pokombinowany. Na jednym z zakresów EBF2 pracuje jako detektor siatkowy z reakcją, a na reszcie jako wzmacniacz w.cz., potem diody jako detektor, a potem jeszcze raz system pentodowy jako wzmacniacz napięciowy m.cz. (układ refleksowy).gachu13 pisze: Jeśli ktoś wie cokolwiem o tym radiu, a zwłaszcza - ma jego schemat - prosze sie "pochwalić" wiedzą na forum.
Ostatnio zmieniony pt, 29 grudnia 2006, 16:43 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Co za cudaczna konstrukcja :)OTLamp pisze: A więc chwalę się:)
Dla fal krótkich - jednobwodówka rekacyjna, dla długich i średnich dwuobwodówka bezpośredniego wzmocnienia z detektorem diodowym. Tylko po cholerę te dwa dziwne, szeregowo połączone kondenstory zmienne łączące obwód pierwszy z drugim? Dla częstotliwości podstawowej tłumią one pierwszy obwód, a mogą wywołać wzbudznie na bliżej nieokreślonej czestotliwości, dla której spełni się warunek fazy.
Tego też nie wiem, ale Mikrofona robiła takie cudaczne konstrukcje, bardzo lubili układy refleksowe.tszczesn pisze: Tylko po cholerę te dwa dziwne, szeregowo połączone kondenstory zmienne łączące obwód pierwszy z drugim? Dla częstotliwości podstawowej tłumią one pierwszy obwód, a mogą wywołać wzbudznie na bliżej nieokreślonej czestotliwości, dla której spełni się warunek fazy.

-
- moderator
Czy temu schematowi towarzyszy jakis opis? Bo konstrukcja jest tak dziwanczna, że nie wiem czemu miałaby służyć. Anoda lampy wstępnej podłączona jest do masy, elektrodą wyjścią jest siatka czwarte heksody.OTLamp pisze:<schemat Mikrofony MK205>
Ponadto dość dziwna reakcja, nie wiem jak to w praktyce działa - sygnał z obowdu wtórnego steruje jeszcze raz tą samą lampę, tyle, że w siatce trzeciej. Reakcji jako takiej, czyli odtłumiania obowdu rezonansowego tu nie ma, tylko podwójne sterowanie tym samym sygnałem, raz z wejścia, raz z wyjścia. Jak jest ona regulowana - sprzężeniem cewek?
Prawda że niezły pajacyk? Opis jest po czesku:tszczesn pisze: Czy temu schematowi towarzyszy jakis opis? Bo konstrukcja jest tak dziwanczna, że nie wiem czemu miałaby służyć. Anoda lampy wstępnej podłączona jest do masy, elektrodą wyjścią jest siatka czwarte heksody.
Ponadto dość dziwna reakcja, nie wiem jak to w praktyce działa - sygnał z obowdu wtórnego steruje jeszcze raz tą samą lampę, tyle, że w siatce trzeciej. Reakcji jako takiej, czyli odtłumiania obowdu rezonansowego tu nie ma, tylko podwójne sterowanie tym samym sygnałem, raz z wejścia, raz z wyjścia. Jak jest ona regulowana - sprzężeniem cewek?
U hexody RENS 1234 pracuje anoda jako detekční (podobně jako v detekční diodě). Skutečnou anodou pro zesílení je zde čtvrtá mřížka. Elektronka pracuje takto: Systém 1. mřížka - 4. mřížka jako vf zesilovač. Druhý laděný obvod, připojený na 4. mřížku, má zpětnou vazbu na 3. mřížku a dále vazbu na detekční diodu. Od detekční diody se přenáší nf napětí na 1. mřížku; systém 1. mřížka - 4. mřížka pracuje znovu jako zesilovač, tentokrát nf. Ze 4. mřížky se nf kmity vedou na řídicí mřížku koncové elektronky. Druhá mřížka vstupní hexody reguluje zesílení a to stejnosměrným předpětím, přiváděným k ní od potenciometru. Téhož potenciometru se užívá k regulaci napětí přenášeného z přenosky na mřížku hexody.
Z tego co zrozumiałem system k-s1-s4 pracuje najpierw jako wzmacniacz w.cz., jest detekcja na diodzie k-a, a potem znowu k-s1-s4 wzmacnia m.cz.. Nie wiem co z s3

-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
To samo z czeskiego zrozumiałem, ale nie widze w tym sensu. Anoda nie ma jak pracowac jako dioda detekcyjna, bo jest skutecznie odizolowana od katody czterema siatkami. A nawet jak coś się DO NIEJ doprowadzi, i rzeczywiście napięcie anodowe wywoła jakąś składową prądu katody, to to wpłynie na napięcia na siatkach drugiej i czwartej, a możliwe, że i trzeciej. Jak dla mnie to ma obowiązek się wzbudzić i tyle :)OTLamp pisze: Z tego co zrozumiałem system k-s1-s4 pracuje najpierw jako wzmacniacz w.cz., jest detekcja na diodzie k-a, a potem znowu k-s1-s4 wzmacnia m.cz.. Nie wiem co z s3 :roll: Napięciem na s2 reguluje się wzmocnienie.
W takim razie może to być późniejsza wersja.gachu13 pisze:Te lampy (seria 11) są seryjne!! Po umyciu chasis okazało sie że koło podstawek są fabryczne napisy mówiące o typach lamp. To musi być rzeczywiście jakiś baaardzo dziwny układ.... w sumie tym lepiej, bo w stanie jest świetnym i dobrze rokuje na naprawę. Za niedługo rzuce fotki.
Może warto by to spróbować sklecić? Mi się za bardzo nie chce, za to chętnie bym tego dziwoląga u siebie w kolekcji widział:) Wtedy można by mu się wnikliwiej przyjrzeć.tszczesn pisze: Anoda nie ma jak pracowac jako dioda detekcyjna, bo jest skutecznie odizolowana od katody czterema siatkami. A nawet jak coś się DO NIEJ doprowadzi, i rzeczywiście napięcie anodowe wywoła jakąś składową prądu katody, to to wpłynie na napięcia na siatkach drugiej i czwartej, a możliwe, że i trzeciej. Jak dla mnie to ma obowiązek się wzbudzić i tyle
Mam jeszcze jeden układzik, moim zdaniem dość sympatyczny:)
Ostatnio zmieniony czw, 4 czerwca 2009, 13:14 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Nie znamy szczegółów konstrukcyjnych, a w nich zapewne tkwi diabeł.OTLamp pisze: Może warto by to spróbować sklecić? Mi się za bardzo nie chce, za to chętnie bym tego dziwoląga u siebie w kolekcji widział:) Wtedy można by mu się wnikliwiej przyjrzeć.
Jak zobaczę tę mikrofonę u Pepików to chyba ją kupię :)
To już najzupełniej normalny refleks, choć ciekawym jak u niego z czułością. Podejrzewam, że poza stację lokalną nie wyszedł.OTLamp pisze:Mam jeszcze jeden układzik, moim zdaniem dość sympatyczny:)
Eee, co tam będziesz tracił pieniądze. Przecież ja mogę kupić i Ci powiedzieć co i jak. Nawet fotki mogę wrzucićtszczesn pisze:
Jak zobaczę tę mikrofonę u Pepików to chyba ją kupię

OTLamp pisze: To już najzupełniej normalny refleks, choć ciekawym jak u niego z czułością. Podejrzewam, że poza stację lokalną nie wyszedł.
Tak, to już normalny refleks. Coś podobnego jest opisane w książce Klimczewskiego, tyle że tam jest użyta E(U)BL21, a na wejściu jest dławik w.cz.
-
- moderator
Też by pewnie użyli ABL1, ale zapewne wtedy jeszcze takiej nie było. Radio pochodzi zapewne z 1935 lub 1936 roku, bo wtedy jeszcze nie było AL4, AL1 ze względu na żarzenie bezpośrednie nie nadawała się jako wstępny wzmaciacz w.cz., więc użyli to co było - bardzo rzadko spotykaną AL2. Czemu zato użyli sirutora zamiast AB2 to nie wiem. Może był tańszy?OTLamp pisze: Tak, to już normalny refleks. Coś podobnego jest opisane w książce Klimczewskiego, tyle że tam jest użyta E(U)BL21, a na wejściu jest dławik w.cz.
-
- 1250...1874 posty
Uruchomiłem dzisiaj tą Mikrofone. Była w świetnym stanie, więc sie nie napracowałem
. Bardzo dziwnie się ją stroi - najpierw obie gałki po lewej stronie (czyli potencjometr - osłabianie sygnału z anteny, oraz kondensator - cholera wie co:) ) ustawiam na minimum i szukam stacji kręcąc gałką od skali. Jak coś znajde - zwykle słychać to bardzo cicho - zaczynam OSTROŻNIE odkręcać czułość. Ostrożnie, bo w pewnym momencie radio zaczyna się bardzo głośno wzbudzać i trzeba nieco zmniejszyć to sprzężenie. W praktyce radio najlepiej odbiera na falach średnich, troche gorzej na długich (łatwiej się wzbudza) a na krótkich to już w ogóle masakra
. Z waszych opisów wnioskuje że chyba tak ma być, więc zostawiam wszystko tak jak jest i już nic w tym radyjku nie grzebie.
Dla zainteresowanych załączam fotki - a jeśli komuś nie wystarczają to jeszcze moge jeszcze dorobić, tylko dajcie znać co konkretnie mam fotografować.

Dla zainteresowanych załączam fotki - a jeśli komuś nie wystarczają to jeszcze moge jeszcze dorobić, tylko dajcie znać co konkretnie mam fotografować.