wzmacniacz 2xPL84

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mfripp
20...24 posty
20...24 posty

wzmacniacz 2xPL84

Post autor: mfripp »

Mam wzmacniacz do remontu ale jest w stanie praktycznie nie do odtworzenia. Natomiast trafa zasilające i wyjsciowe wyglądają na sprawne. Czy ma ktoś może schemat stopnia mocy 2xPL84 ? (orginalnie zastosowane lampy). Mam sparowane lampki tego typu i chciałbym je wykorzystać. Poszukuję schematu wzmacniacza mocy - bezskutecznie- z odwracaczem np z użyciem ECC83 lub innej popularnej lampy (dotychczas była tam ECC 808 ) Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :). Mógłbym zbudować swój pierszy kompletny wzmacniacz lampowy do mojej gitary (wcześniej - na lampach - robiłem tylko przedwzmacniacze i efekty). Dzieki za pomoc
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: wzmacniacz 2xPL84

Post autor: painlust »

mfripp pisze:Mam wzmacniacz do remontu ale jest w stanie praktycznie nie do odtworzenia. Natomiast trafa zasilające i wyjsciowe wyglądają na sprawne. Czy ma ktoś może schemat stopnia mocy 2xPL84 ? (orginalnie zastosowane lampy). Mam sparowane lampki tego typu i chciałbym je wykorzystać. Poszukuję schematu wzmacniacza mocy - bezskutecznie- z odwracaczem np z użyciem ECC83 lub innej popularnej lampy (dotychczas była tam ECC 808 ) Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :). Mógłbym zbudować swój pierszy kompletny wzmacniacz lampowy do mojej gitary (wcześniej - na lampach - robiłem tylko przedwzmacniacze i efekty). Dzieki za pomoc
Bierzesz dowolny schemat wzmacniacza na EL84, zmieniasz napiecia zasilania (pewnie te trafo daje niższe) na niższe bo PL84 potrzebuje niższego o prawie 50V napięcia i zmieniasz rezystor katodowy na taki jak przewiduje aplikacja. A co do ECC808 to to jest symetryczna ECC83. Katoda z anoda jednej triody jest zamieniona miejscami. Oczywiście nie można jej bezkarnie podmienić na ECC83, ale zastosować jako tako można. Pozatym każdy nawiedzony audioświr może ci za nią dać pewnie ze dwie ECC83.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

mfripp
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: mfripp »

Dziękuję bardzo za pomoc. W wolnej chwili biorę sie do roboty :).