Zakłócenia odbioru w ciągu dnia - jest jakaś rada ???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Doczu
- 25...49 postów
Zakłócenia odbioru w ciągu dnia - jest jakaś rada ???
Czy tez macie w ciągu dnia ?
U mnie Warszawy I moge posłuchać tylko z rana, bo potem od ok. godz. 9.00 zaczyna zakłócać mi jednostajny "warkot", "pierdzenie" nie wiem jak to dokładniej określić.
W nocy zaś nie ma tego "warkotu", ale też nie mogę złapać Warszawy I.
Czy ktoś może mi powiedzieć co jest przyczyną tego warkotu, i dlaczego w nocy nie łapię Warszawy I ? Na krótkich i Średnich jest ok, i dużo stacji łapię.
Odbiornik Elektrit Allegro, antena jakaś teleskopówka dwuramienna z telewizora, nieuziemiona. Po podłączeniu do kaloryfera troszkę sygnał się wzmacnia, ale zakłócenia również.
Może jednak trzeba by zmienić antenę ? Jeśli tak to podajcie jakieś parametry, porady.
Z góry THX.
U mnie Warszawy I moge posłuchać tylko z rana, bo potem od ok. godz. 9.00 zaczyna zakłócać mi jednostajny "warkot", "pierdzenie" nie wiem jak to dokładniej określić.
Czy ktoś może mi powiedzieć co jest przyczyną tego warkotu, i dlaczego w nocy nie łapię Warszawy I ? Na krótkich i Średnich jest ok, i dużo stacji łapię.
Odbiornik Elektrit Allegro, antena jakaś teleskopówka dwuramienna z telewizora, nieuziemiona. Po podłączeniu do kaloryfera troszkę sygnał się wzmacnia, ale zakłócenia również.
Może jednak trzeba by zmienić antenę ? Jeśli tak to podajcie jakieś parametry, porady.
Z góry THX.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Zakłócenia odbioru w ciągu dnia - jest jakaś rada ???
Antena z telewizroa się nie nadaje zupełnie. Fale długie mają długość od 800 do 2000m, więc antena do nich musi być jak największa (nie bez przyczyny maszt w Gąbinie miał ponad pół kilometra wysokości - była to połowa długośći fali). Generalnie im dłuższa antena tym lepiej (jak masz możliwość rozciągnięcia jej na kilkanaście - kilkadziesiąt metrów to dobrze).Doczu pisze:Czy tez macie w ciągu dnia ?
W dużych ilościach. W nocy też, tylko mniej.
Może jednak trzeba by zmienić antenę ? Jeśli tak to podajcie jakieś
A gdzie mieszkasz? Pewnie w bloku? To niesttey jest najgorsze miejsca do odbioru AM. W jednym miejscu blisko siebie jest kilkadziesiąt/kilkaset zakłócających urządzeń - komputery, monitory, odbiorniki TV (To wszystko co ma w sobie zasilacz impulsowy), silniki pralek, odkurzaczy itp. Co gorsza ściany są zbrojone, dach blaszany - to świetnie ekranuje od fal nadajników. Jak tylko masz możliwość umieścić antenę za oknem (albo wynieść się na wieś ;) to zrób to - będziesz zaskoczony siłą odbioru i ilością stacji. Na falch średnich powinieneś coś złapć nawet w ciągu dnia.
Podłączanie się do kaloryfera na ogół nic nie daje (choż nie zawsze - to już trzeba sprawdzić, do tego na różnych zakresach może być inaczej) - jest to bardzo kiepskie uziemienie, a znakomita antena, zwłaszcza jak mieszkasz na wyższych piętrach. Tak naprawde dobrym uziemieniem jest piorucnochron - najkrótszymożliwy przewód o dużej średnicy (co oznacza mały opór i małą indukcyjność), bardzo sobrze uziemiony. Niestety jest to również bardzo niebezpieczne...
mam nadzieję, że bardzo cię nie zmartwiłem :)
- Doczu
- 25...49 postów
To widzę, że tu jest podobnie jak z CBradio. Trzeba będzie zatem pomyśleć nad zmianą.tszczesn pisze:Antena z telewizroa się nie nadaje zupełnie. Fale długie mają długość od 800 do 2000m, więc antena do nich musi być jak największa (nie bez przyczyny maszt w Gąbinie miał ponad pół kilometra wysokości - była to połowa długośći fali). Generalnie im dłuższa antena tym lepiej (jak masz możliwość rozciągnięcia jej na kilkanaście - kilkadziesiąt metrów to dobrze).
Dokładnietszczesn pisze:A gdzie mieszkasz? Pewnie w bloku?

Tak myslałem, ale łudziłem się, że nie bedzie najgorzej. Wyprowadzka na wieś - całkiem kusząca propozycja, tylko niestety nierealna, a szkodatszczesn pisze:To niesttey jest najgorsze miejsca do odbioru AM. [ciach]Jak tylko masz możliwość umieścić antenę za oknem (albo wynieść się na wieśto zrób to - będziesz zaskoczony siłą odbioru i ilością stacji. Na falch średnich powinieneś coś złapć nawet w ciągu dnia.

Po przeprowadzonych próbach jestem trochę spokojniejszy, bo po podłączeniu uziemienia do piorunochronu, wystawieniu tej anteny TV za okno, odbiór zdecydowanie się poprawiłtszczesn pisze:Podłączanie się do kaloryfera na ogół nic nie daje (choż nie zawsze - to już trzeba sprawdzić, do tego na różnych zakresach może być inaczej) - jest to bardzo kiepskie uziemienie, a znakomita antena, zwłaszcza jak mieszkasz na wyższych piętrach. Tak naprawde dobrym uziemieniem jest piorucnochron - najkrótszymożliwy przewód o dużej średnicy (co oznacza mały opór i małą indukcyjność), bardzo sobrze uziemiony. Niestety jest to również bardzo niebezpieczne...
mam nadzieję, że bardzo cię nie zmartwiłem

Trzeba zatem będzie pomyśleć o lepszej antenie.
Dzięki za pomoc.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ale z piorunochronem to naprawde uważaj. Wystarczy burza w pobliżu i niedaleki piorun (wcale nie musi być bezpośrednie trafienie w twój dom) żeby się zrobiło mało bezpiecznie. Najlepiej po skończonym odsłuchu uodpinaj uziemienie od piorunochronu i chowaj do domu - ładunki indukowane nie śpią.Doczu pisze: Po przeprowadzonych próbach jestem trochę spokojniejszy, bo po podłączeniu uziemienia do piorunochronu, wystawieniu tej anteny TV za okno, odbiór zdecydowanie się poprawił :)
- Doczu
- 25...49 postów
Nie , nie - do piorunochronu podłączyłem tylko testowo. Nie będę tak robił na stałe. Wiem czym to grozi.tszczesn pisze:Ale z piorunochronem to naprawde uważaj. Wystarczy burza w pobliżu i niedaleki piorun (wcale nie musi być bezpośrednie trafienie w twój dom) żeby się zrobiło mało bezpiecznie. Najlepiej po skończonym odsłuchu uodpinaj uziemienie od piorunochronu i chowaj do domu - ładunki indukowane nie śpią.

Jeżeli chodzi o uziom w bloku to raczej odradził bym kaloryfer bo instalacje wodne często są plastikowe.Najlepiej uziemiona jest metalowa szafka licznikowo- bezpiecznikowa znajdująca się na korytarzu ( w zależności od piętra wartość R jest w granicy 0,15-0,4 OHM)i jest ona dobrze uziemiona w rozdzielnicy głównej budynku . Z elementów uziemionych (chociaż zgodnie z przepisami nie dozwolone jest korzystanie ) jest instalacja gazowa. (jako ciekawostkę można dodać,że tymi rurami często płynie w dużym bloku kilkanaście amperów). Tak więc na szybko mógł bym polecić jako podłączenie uziomu w starym budownictwie przewód do szafki licznikowej złącze ochronne z gniazdka elektrycznego z bolcem, podłączenie do rury gazowej.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Stosowanie sieci gazowej jako uziemienia grozi pożarem lub wybuchem.
Ratujmy stare tranzystory!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A skąd tam taki prąd?ximian pisze: Z elementów uziemionych (chociaż zgodnie z przepisami nie dozwolone jest korzystanie ) jest instalacja gazowa. (jako ciekawostkę można dodać,że tymi rurami często płynie w dużym bloku kilkanaście amperów).
BTW. Elektryk w pracy mi opowiadał, jak to kiedyś młodzi pociągnęli kable do rozdzielni. W budynkach kable idą w metalowych rurach, wcześniej przygotowanych w pionach. W tym akurat miejscu były cztery solidne rury, tak, żeby na przyszłość zapas był. No to młodzi stwierdzili, że po co się męczyć i upychać wszystko w jednej rurze - i puścili wszystko osobno, każdy przewód w swojej rurze. Prądy w kablu dochodziły do kA, więc może sobie wyobrazić co się działo

Często gniazda są bez styku ochronnego (bolca). Jeżeli do takiego gniazda podłączy się przedłużacz a niekiedy kilka przedłużaczy ze stykiem ochronnym (bolcem) a do nich kuchnie mikrofalową, lodówkę, opiekacz,zmywarkę to ochronę przeciwwyważeniową mamy wyłącznie dzięki rurze gazowej. Jeżeli każde z tych urządzeń ma filtr sieciowy jest tam najczęściej kondensator między Li PE i to jeżeli przemnoży się przez kilkanaście mieszkań trochę już wychodzi tego prądu upływu.tszczesn pisze: A skąd tam taki prąd?
Druga sprawa a w zasadzie najważniejsza to przez spadki napięcia na przewodach PEN ( w instalacjach dwuprzewodowych). PE i E są połączone jeżeli mamy kiepską instalację to ...prądowi łatwiej płynąć z powrotem przez rurę gazową która często ma mniejszą rezystancję jak upalonym, źle dokręconym, cienkim i aluminiowym przewodem PEN.
Trzeci to prądy wyrównawcze między transformatorami w starych instalacjach.W jednym bloku są np. dwa transformatory zaciski neutralny połączony przez PENy do gazu (przylacze gazowe bylo jedno) nie bylo połączenia wyrównawczego wiec prad plunal rura łącząca dwie części bloku.
Co do tego ,ze nie wolno uziemiać urządzeń do rur gazowych zgadzam się jednak chyba wyjaśniłem przed chwilą ,że jest to instalacja lepiej uziemiona jak instalacja elektryczna w bloku.
ximian pisze:Jeżeli chodzi o uziom w bloku to raczej odradził bym kaloryfer bo instalacje wodne często są plastikowe.Najlepiej uziemiona jest metalowa szafka licznikowo- bezpiecznikowa znajdująca się na korytarzu ( w zależności od piętra wartość R jest w granicy 0,15-0,4 OHM)i jest ona dobrze uziemiona w rozdzielnicy głównej budynku . Z elementów uziemionych (chociaż zgodnie z przepisami nie dozwolone jest korzystanie ) jest instalacja gazowa. (jako ciekawostkę można dodać,że tymi rurami często płynie w dużym bloku kilkanaście amperów). Tak więc na szybko mógł bym polecić jako podłączenie uziomu w starym budownictwie przewód do szafki licznikowej złącze ochronne z gniazdka elektrycznego z bolcem, podłączenie do rury gazowej.
Nawet dośc nowe bloki nie mówiąc o starszych nie miały żadnych pastikowych instalacji wodociągowych i grzewczych. Ponadto żaden blok wybudowany jeszcze w PRL nie ma przewodów ochronnych.
A najlpesza ciekawostką jest to że nadal jakieś 50% instalacji w mieszkaniach ma bezpieczniki w przewodach zerowych a nie fazowych (oprócz bezpieczników też i liczniki czyli drug do kaloryfera i prąd za friko)