Bias

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

Bias

Post autor: rosomak19 »

Tylko prosze się nie śmiać ale wzgledem czego należy dokonywać pomiaru tego napiecia i jeszcze jedno co jesli te napiecie będzie blisko 0 albo nawet dodatnie?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Napięcie siatki sterującej względem katody. Żeby lampa sensownie działała to bez sygnału siatka powinna mieć niższy potencjał niż katoda. A w czasie pracy to już sie różne rzeczy dzieją, nawet się zdarza, że chwilowo siatka ma wyższy potencjał.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Bias

Post autor: tszczesn »

rosomak19 pisze:Tylko prosze się nie śmiać ale wzgledem czego należy dokonywać pomiaru tego napiecia i jeszcze jedno co jesli te napiecie będzie blisko 0 albo nawet dodatnie?
Jeżeli nie jest inaczej napisane, to wszystkie napięcia mierzy sie względem masy.

Jak wynosi ono 0V albo jest dodatnie to oznacza, że anody sie niedługo stopią, że o bańce nie wspomnę.

Acha - i 'polaryzacja' a nie 'bias'.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale napięcie, niech będzie, polaryzacji siatki nie ma sensu jesli je mierzyć względem masy! Inaczej wtórniki katodowe byłyby bardzo dziwnymi stworami. Podobnież wszelkie układy z polaryzacją automatyczną gdzie siatka jest na potencjale masy. W ogóle masa jest pojęciem umownym (kto nie wierzy niech obejrzy jakiekolwiek schematy wzmacniaczy na opampach zasilane symetrycznie i niesymetrycznie - niczym się nie różnią oprócz tego, które miejsce w ukłądzie zostało arbitralnie nazwane masą. W ogóle np. zimny koniec gniazda wyjściowego można podłączyć w układzie do jakiegokolwiek punktu o stałym potencjale, co najwyżej trzeba gdzieśtam odfiltrować składową stałą) i jako takie w ogóle nie interesuje ono lampy. Lampa ma 3 nóżki: anodę, katodę i siatkę i obchodzi ją tylko wzajemne napięcie między tymi trzema nóżkami. Na anodzie wyższe niż na katodzie a na siatce niższe.
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

a polaryzacja wstepna i bias to nie to samo?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

O ile wiem to to samo, ale niektórzy nie lubią obco brzmiącego słowa bias i wolą swojską, acz przydługą polaryzację. Mi tam bias nie przeszkadza osobiście.
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

czyli tak jak zmierze napiecie na katodzie i ma ono gdzieś w granicach 20V wzgledem masy a jak siatki wzgledem katody wynosi jakes 6 V mniej to dobrze czy coś jest nie tak?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie tak. Daj schemat. Zwykle albo siatka albo katoda jest na potencjale masy.
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

On jest zamieszczony w dzieale trafa to jest ten schemat z gramofony bambino tylko ze ja mam lampe pcl805 i troche musiałem wartości elementów pozmieniać no i oczywiscie połaczenia. Może źle dobrałem rezysstor siatki?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jethrotull pisze:Ale napięcie, niech będzie, polaryzacji siatki nie ma sensu jesli je mierzyć względem masy! Inaczej wtórniki katodowe byłyby bardzo dziwnymi stworami. Podobnież wszelkie układy z polaryzacją automatyczną gdzie siatka jest na potencjale masy. W ogóle masa jest pojęciem umownym
Owszem - masa jest pojęciem umownym, umawiamy, sie że to jest nasze 0V i do tego odnosimy wszystkie inne napięcia. Jak istotne jest jakies inne napięcie to sie to konkretnie okresla - np. napięcia siatka-katoda. A polaryzacja, jak jest dostarczana z odrebnego zasilacza to względem czego ma biyć mierzona?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To napisz teraz jeszcze raz, tyle że używając znaków przestankowych, gdzie masz jakie napięcia. Siatka powinna być na potencjale 0 względem masy w tej konstrukcji.
Ostatnio zmieniony śr, 27 grudnia 2006, 17:03 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

tszczesn pisze:
jethrotull pisze:Ale napięcie, niech będzie, polaryzacji siatki nie ma sensu jesli je mierzyć względem masy! Inaczej wtórniki katodowe byłyby bardzo dziwnymi stworami. Podobnież wszelkie układy z polaryzacją automatyczną gdzie siatka jest na potencjale masy. W ogóle masa jest pojęciem umownym
Owszem - masa jest pojęciem umownym, umawiamy, sie że to jest nasze 0V i do tego odnosimy wszystkie inne napięcia. Jak istotne jest jakies inne napięcie to sie to konkretnie okresla - np. napięcia siatka-katoda. A polaryzacja, jak jest dostarczana z odrebnego zasilacza to względem czego ma biyć mierzona?
Tomku, ten zasilacz nie jest odrębny, bo jakis punkt wspólny z zasilaczem anodowym musi mieć, więc można mierzyć ponownie względem czego się chce. Ja tylko chciałem powiedzieć że łątwiej jest zmierzyć napięcie siatki względem katody (a ten parametr jest uwzględniony w katalogach) niż siatki względem masy oraz katody względem masy i odjąć. Tym bardziej że jak widać u kolegi żadne z tych napięć nie jest równe zeru :shock:
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

Pewnie coś pokręciłem :oops:
Ostatnio zmieniony śr, 27 grudnia 2006, 17:12 przez rosomak19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Chyba zdajesz sobie sprawę, że to co napisałeś nie jest realizowalne matematycznie?
No pokręciłeś. To zrób tak:
podaj napięcie katody względem masy;
podaj napięcie masy względem siatki;
podaj dla sprawdzenia napiecie katody względem siatki. Powinno być sumą dwóch poprzednich.
Wszystkie trzy napięcia podaj bezwzględnie a nie że któreś jest mnijesze albo większe od jakiegoś innego (bo nie wiadomo czy większe co do wartości bezwzględnej czy jak). Bo z tego co piszesz to ja nic nie czaję.
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

oki tylko jutro bo mnieteraz w domu nie ma a jeszcze mam taakie zapytanie a na siatce pentody to jak sytuacja ma wygladać? tak samo czy tam sie troche już zmienia?