6P3P A 6L6GC
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
6P3P A 6L6GC
Panowie!
Z góry dziękuję za pomoc - mam nadzieję, że dla ekspertów nie będzie to problem...
Posiadam wzmacniacz lampowy Jolida z fabrycznymi lampami 6p3p. Po roku eksploatacji lampy bardzo "przygasły" (dźwiękowo), a na dodatek pokryły się (od środka) czarnym nalotem... Chciałbym je wymienić - i tutaj pytanie do Was, czy:
a) ściągać oryginalne lampy 6p3p by Jolida - podejrzewam, że będą podobnie kiepskiej jakości...
b) wg. tabel zamienników do których dotarłem można je zastąpić lampami 6L6G - których dostawcy jakoś nie mogę znaleźć
c) czy mogę je bezpiecznie zastąpić lampami 6L6GC - tutaj sytuacja jest dość komfortowa, bo oferuje je firma całkiem blisko mojego domu.
d) Jeśli można włożyć 6L6GC - to czy warto kupować lampy Svetlana (które ma w.w. firma) czy raczej szukać czegoś innego?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Gryzoń
Z góry dziękuję za pomoc - mam nadzieję, że dla ekspertów nie będzie to problem...
Posiadam wzmacniacz lampowy Jolida z fabrycznymi lampami 6p3p. Po roku eksploatacji lampy bardzo "przygasły" (dźwiękowo), a na dodatek pokryły się (od środka) czarnym nalotem... Chciałbym je wymienić - i tutaj pytanie do Was, czy:
a) ściągać oryginalne lampy 6p3p by Jolida - podejrzewam, że będą podobnie kiepskiej jakości...
b) wg. tabel zamienników do których dotarłem można je zastąpić lampami 6L6G - których dostawcy jakoś nie mogę znaleźć
c) czy mogę je bezpiecznie zastąpić lampami 6L6GC - tutaj sytuacja jest dość komfortowa, bo oferuje je firma całkiem blisko mojego domu.
d) Jeśli można włożyć 6L6GC - to czy warto kupować lampy Svetlana (które ma w.w. firma) czy raczej szukać czegoś innego?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Gryzoń
-
- moderator
-
- 4 posty
Jolida
Piotrze,
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Jolida 707A, produkowana od 2 lat - jej opis ze zdjęciem jest np. tutaj:
http://klub.chip.pl/hornet/jolida707a.htm.
Wyposażona w lampy: 4*6P3P oraz 2*12AT7EH i 2*12AX7EH.
A jeśli chodzi o moje bardzo subiektywne określenie "przygasnąć dźwiękowo" - wiem, że jest bardzo nieprecyzyjne..... O co mi chodziło... mniej w niej "życia", zaczęła mulić. Słyszę to zwłaszcza na moich ulubionych płytach jazzowych. Kiedy wzmacniacz był nowy, ale już wygrzany różnica między dźwiękiem z kolumn i słuchawek podłączonych bezpośrednio do CD była mała, ale od ok. 3 miesięcy ją coraz bardziej wyczuwam.
BTW: Napięcie "bias" sprawdzam co miesiąc, nie musiałem go dotychczas regulować, gdyż mieści się w określonym w instrukcji przedziale 36-44 mV.
Pozdrawiam
Gryzoń
A jeśli chodzi o moje bardzo subiektywne określenie "przygasnąć dźwiękowo" - wiem, że jest bardzo nieprecyzyjne..... O co mi chodziło... mniej w niej "życia", zaczęła mulić. Słyszę to zwłaszcza na moich ulubionych płytach jazzowych. Kiedy wzmacniacz był nowy, ale już wygrzany różnica między dźwiękiem z kolumn i słuchawek podłączonych bezpośrednio do CD była mała, ale od ok. 3 miesięcy ją coraz bardziej wyczuwam.
BTW: Napięcie "bias" sprawdzam co miesiąc, nie musiałem go dotychczas regulować, gdyż mieści się w określonym w instrukcji przedziale 36-44 mV.
Pozdrawiam
Gryzoń
-
- 4 posty
-
- 125...249 postów
-
- 4 posty
Witaj!
Tak, tyle zauważyłem, ale, czy:
1) 6l6 i 6L6GC to to samo? Nie znam się na lampach, ale "ogólne doświadczenie" podpowiada, że kilka literek w symbolu może oznaczać zupełnie inny - niekompatybilny produkt...
2) Czy warto kupować Sovteka? Nie chodzi mi o "walory brzmieniowe" - bo tutaj każdy ma swoje preferencje, ale o solidność wykonania, trwałość, stabilność parametrów w czasie...
Dziękuję za pomoc żółtodziobowi !!!
Tak, tyle zauważyłem, ale, czy:
1) 6l6 i 6L6GC to to samo? Nie znam się na lampach, ale "ogólne doświadczenie" podpowiada, że kilka literek w symbolu może oznaczać zupełnie inny - niekompatybilny produkt...
2) Czy warto kupować Sovteka? Nie chodzi mi o "walory brzmieniowe" - bo tutaj każdy ma swoje preferencje, ale o solidność wykonania, trwałość, stabilność parametrów w czasie...
Dziękuję za pomoc żółtodziobowi !!!
-
- 3125...6249 postów
Re: Jolida
ze zdziwieniem zauważyłem że istnieje faktycznie lampa 6P3P i to, o zgrozo, oktalowa. Ale to jakiś dziwny wynalazek: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6P3P.pdfgryzon lampowy pisze:Piotrze,
To prąd lampy a nie napięcie. Ale jak się mieści o ok.BTW: Napięcie "bias" sprawdzam co miesiąc, nie musiałem go dotychczas regulować, gdyż mieści się w określonym w instrukcji przedziale 36-44 mV.
Pozdrawiam
-
- moderator
Nie. 6L6-GC jest znacznie większa, mocniejsza, ma większe parametry maksymalne. Z drugiej strony charakterystyki są dość zbliżone, więc zamias 6L6 można wstawić 6L6-GC, która jednak będzie pracować na pół gwizdka.gryzon lampowy pisze:1) 6l6 i 6L6GC to to samo?
Jeżeli chcesz po prostu wymienić lampy, to spokojnie kup 6P3S, które są dostępne i tanie.gryzon lampowy pisze:2) Czy warto kupować Sovteka?
ps. Zaglądałeś na PW?
-
- 2500...3124 posty
A najlepiej 6P3S-E, są dużo bardziej niezawodne i mają chyba mniejsze rozrzuty parametrów. Zwykłe 6P3S, z relacji użytkowników (zwłaszcza gitarzystów, u których lampy są dość mocno żyłowane) padały dużo szybciej i częściej niż te specjalne. Tak czy owak, Ruscy robili dobre lampy, uwierz mi.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1875...2499 postów
Re: 6P3P A 6L6GC
Witaj - gryzon lampowy
Jeśli zamierzasz wymienić lampy 6P3P na 6P3S to zmierz średnice nad podstawkami gdyż morze się zdarzyć ,że lampy rosyjskie będą miały o jakieś 3mm szerszy cokół niż lampy chińskie. Wiem co mowie bo mam ten problem we wzmacniaczu Manty w którym pracują 6P3P i chciałem je wymienić na 6P3S i okazało się ,że lamp ni da się wsadzić do podstawek ponieważ cokół jest za szeroki .
Więc jak będziesz kupował 6P3S to zmierz średnicę cokołu lampy oraz otworu nad podstawką lampową .
Pozdrawiam-chopin66
Jeśli zamierzasz wymienić lampy 6P3P na 6P3S to zmierz średnice nad podstawkami gdyż morze się zdarzyć ,że lampy rosyjskie będą miały o jakieś 3mm szerszy cokół niż lampy chińskie. Wiem co mowie bo mam ten problem we wzmacniaczu Manty w którym pracują 6P3P i chciałem je wymienić na 6P3S i okazało się ,że lamp ni da się wsadzić do podstawek ponieważ cokół jest za szeroki .
Więc jak będziesz kupował 6P3S to zmierz średnicę cokołu lampy oraz otworu nad podstawką lampową .
Pozdrawiam-chopin66
-
- 6250...9374 posty
Znowu bawisz się w wykopki? To wątek sprzed 6 lat...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
nie zauważyłem daty