futrzaczek2 pisze:
Ps. Na oryginalnym schemacie jest połówka ECC83 i dwie triody z ECC82, zaś Nucjusz1 użył ECL82. Czy wystarczy spięcie pentody w triodę? A może można użyć PCF82 albo innej śmieciowej lampy??
Też mi się podoba, nawet bardziej
Tylko kolejne pytanko: Czy można jakoś ograniczyć moc pary PL500, tak, aby móc użyć transformatora przeznaczonego na jakieś 5W? Bo tyle jest mi potrzebne i takie mam transformatorki...
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
futrzaczek2 pisze:[Ps. Na oryginalnym schemacie jest połówka ECC83 i dwie triody z ECC82, zaś Nucjusz1 użył ECL82. Czy wystarczy spięcie pentody w triodę? A może można użyć PCF82 albo innej śmieciowej lampy??
Jeśli chodzi o PCF82 to produkcja polska to szajs - szumy i trzaski. Stabilne są za to Tesle.
painlust pisze:Jeśli chodzi o PCF82 to produkcja polska to szajs - szumy i trzaski. Stabilne są za to Tesle.
Sprawdziłeś to na sobie? Bo miałem zamiar na nich (polskich PCF82) coś zrobić, ale może nie warto
Nie ja, METALOWIEC sprawdzał. Przeleciał wszystkie swoje PCF82. Znajdziesz go w wątku o 100-watowcu w tym samym dziale. Ja swoich jeszcze nie przedmuchałem. Nie miałem okacji na nich nic jeszcze robic.
A jak wygląda liniowość lampy PL500 w polączeniu triodowym - w paru "miejscach" widziałem konstrukcje SE na lampach linii TV w ukladzie triody (np. 6P45S)?
marekb pisze:A jak wygląda liniowość lampy PL500 w polączeniu triodowym - w paru "miejscach" widziałem konstrukcje SE na lampach linii TV w ukladzie triody (np. 6P45S)?
Lepiej niż 6H13C
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 19 grudnia 2006, 16:37 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
No ale na PL36 to jest dużo schematów wzmacniaczy SE w ukladzie triody, podstawą jest polączenie siatki drugiej z anodą poprzez niewielki dlawik w.cz., bo to lampa co lubi się wzbudzać. Sztuką jest zastosowanie PL50x
A to ciekawostka przyrodnicza...
Zasugerowałem się katalogami, w których lampa EL36 przeznaczona jest również do pracy we wzmacniaczach audio PP, a o lampie EL500 (PL500) w takim zastosowaniu nigdzie nie wspominali