zamienniki tranzystorów

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

babol
20...24 posty
20...24 posty

zamienniki tranzystorów

Post autor: babol »

Witam wszystkich
Jestem giatrzystą i postanowiłem zbudować sobie efekt. Przy zakupie części okazało że wybrany przezemnie układ jest na tranzystorach germanowych, których jak się dowiedziałem nie produkuje się już. :
Czy da radę te ze schematu (nkt 275) zastąpić jakimiś innymi, dostępnymi.
Czy zna ktoś stronę albo posiada jakiś wykaz zamienników do tranzystorów germanowych.
Jako że jest to moja pierwsza styczność z elektroniką ( na lutownicy się tylko znam :-) ) wybrałem taki układ (wydaje się być prosty):http://www.generalguitargadgets.com/v2/ ... _sc_pn.gif
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

zamienniki tranzystorów

Post autor: kotok »

myślę,że nie ma większego sensu próbować zastąpić tranzystory germanowe w gitarowych układach modyfikacji dźwięku na tranzystory krzemowe.Jest dostępnych wiele układów np.na scalonych wzmacniaczach operacyjnych,które dobrze sprawdzają się w tego typu układach.Stosując
tranzystory krzemowe zamiast germanowych należy się liczyć ze zmianą napięć polaryzacji(german-0,3V ,krzem-0,7V)i co za tym idzie ponowne obliczanie układu.Chyba że ktoś to lubi robić bo ja za tym nigdy nie przepadałem.Takie jest moje skromne zdanie .Pozdrawiam i życzę wiele
zadowolenia z modyfikowania brzmienia "wiosła".
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

A mógłbyś podać symbole tych tranzystorów germanowych, które chcesz wymienić?
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
babol
20...24 posty
20...24 posty

Na początek przepraszam,że tak długo się nie odzywałem mimo że założyłem ten temat
Ale do rzeczy
schemat tegoż efektu:

http://www.generalguitargadgets.com/v2/ ... _lo_pp.gif

Germanowe tranzystory które zalecane są w opisie to:
NKT275
AC128
2N508A
2N527
NTE158
NTE126 (jeden z nich)
Ja użyłem jako zamienników bc177
I pojawił się problem taki że efekt nie przesterowuje się. Wszystkie potencjometry powodują reakcję efektu ale nie mogę przesterować układu. Co możecie mi poradzić?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Wydaje mi się, że problem podstawowy tkwi w tym, że zastąpiłeś tranzystory germanowe tranzystorem krzemowym (BC177 o ile pamiętam to tranzystor krzemowy p-n-p). Tranzystory krzemowe mają inne (większe napięcie progowe) i co się z tym np. wiąże inaczej ustawiane punkty pracy. Nie da się ich tak po prostu wstawić zamiast germanowych :cry: .
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
babol pisze: I pojawił się problem taki że efekt nie przesterowuje się. Wszystkie potencjometry powodują reakcję efektu ale nie mogę przesterować układu. Co możecie mi poradzić?
Użyj tranzystorów germanowych... Praktycznie dowolnych małej mocy, ale o sporym współczynniku wzmocnienia - z polskich na przykład TG3F (w ostateczności wybranych TG3A, TG5, TG4). Skąd jesteś? Tranzystorów co prawda nie zbieram, ale coś na pewno znajdę w swoim radioamatorskim złomie.

Pozdrawiam,
Jasiu
babol
20...24 posty
20...24 posty

A czy nie można ich zastąpić jakimiś krzemowymi albo dostępnymi w sprzedaży? A w jakich polskich sprzętach używano tych TG. A wogóle do którego roku używano w produkcji tranzystorów germanowych?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

babol pisze:A czy nie można ich zastąpić jakimiś krzemowymi albo dostępnymi w sprzedaży? A w jakich polskich sprzętach używano tych TG. A wogóle do którego roku używano w produkcji tranzystorów germanowych?
Wszysko da się zrobić na krzemowych, ale akurat taki układ (zniekształcacz) wykorzystuje nieliniowowści elementów, a te są w obu rodzajach tranzytorów inne. Aby układ pracował dobrze z tranzystorkami krzemowymi to trzeba go odpowiednio przeprojektować, a i tak z powodu innych charakterystyk pbrzmienia zapewne nie da się uzyskać identycznego.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czoiłem.
babol pisze:A czy nie można ich zastąpić jakimiś krzemowymi albo dostępnymi w sprzedaży?
Nie. Jeżeli chcesz podrobić dobrze brzmienie klasycznych fuzzów, to oczywiście współczesną elektroniką się da, ale analogowo będzie dosyć trudno. Prostsze będzie DSP, ale trzeba napisać odpowiedni program (zresztą często tak się dziś robi efekty gitarowe).
babol pisze: A w jakich polskich sprzętach używano tych TG. A wogóle do którego roku używano w produkcji tranzystorów germanowych?
W latach 60 były bardzo popularne. W latach 70 wyparły je tranzystory krzemowe.

O ile dobrze pamiętam FuzzFace zawierał tranzystory o dużym (jak na germanowe) wzmocnieniu prądowym (rzędu 100). Dlatego warto je wyselekcjonować.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

jeżeli poszukujesz katalogu zaminników tranzystorów to polecam stronę skelpu w którym kupuję wszystki części elektroniczne(oprócz lamp). Tam nad okienkiem szukania jest 'katalog on-line' - dość dokładny wykaz zamienników tranzystorów i IC.

życzę miłego szukania i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Podejrzewam że w tym sklepie nie będą mieli tranzystorów germanowych bo jak już wspomniano nie produkuje się ich już od doćś dawna... :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

pozwólcie, że zacytuję sam siebie
eS pisze:jeżeli poszukujesz katalogu zaminników tranzystorów to
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Mam 2 sztuki TG39 i, jeśli nie będzie chętnego, wywalam je do śmieci. Jak jesteś chętny - wal na PW.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

futrzaczek2 pisze:Mam 2 sztuki TG39 i, jeśli nie będzie chętnego, wywalam je do śmieci. Jak jesteś chętny - wal na PW.
nie wywalaj.Zajmują mało miejsca a za parę lat będą tak cenne jak dzisiaj niektóre lampy
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

:arrow: eS szkoda tylko ze z błędami jest ten katalog