Co jest nie taakk!!??? z ta regulacją głośności
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Co jest nie taakk!!??? z ta regulacją głośności
Otóż problem wyglada następująco; zrobiłem wzmacniacz na podstawie gramofonu bambino3 tylko troche zmienilem sprzeżenie zwrotne też na takie z regulacją barwy tonu .Problem jest taki ze im bardziej przekręcam gałkę głośności to pojawia sie dziwny dźwięk jakieś takie buczenie piszczenie nie wiadomo co i nie można regulować tonów ,ale jak przekręce gałkę do końca to jest dobrze wszystkie dziwne dźwięki znikają i wzmacniacz funkcjonuje jak należy ,tak więc musi być albo głośno albo cicho.Czy to może być spowodowane zyt dużą pojemnością kondensatora bocznikującego reystor katodowy pentody bo z 50 uf zmieniłem na 3300uf? nawet jak odłacze kable od trafa głośnikowego od sprzężenia to i tak jest to samo a potencjometr jest sprawy na 100%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Prawdopodobnie układ sie wzbudza.
Sprawdź prowadzenie masy - takie zjawiska często występują przy niewłaściwym prowadzeniu masy. Zasada jest prosta - przewód masowy łączyć z np. obudową, chassis w jednym punkcie przy gnieździe wejściowym. Sprzężenie zwrotne prowadzić dwoma przewodami i łączyć blisko siebie - w tym przypadku przy katodzie lampy (nie tak jak narysowane na schemacie).
Sprawdź prowadzenie masy - takie zjawiska często występują przy niewłaściwym prowadzeniu masy. Zasada jest prosta - przewód masowy łączyć z np. obudową, chassis w jednym punkcie przy gnieździe wejściowym. Sprzężenie zwrotne prowadzić dwoma przewodami i łączyć blisko siebie - w tym przypadku przy katodzie lampy (nie tak jak narysowane na schemacie).
-
- 75...99 postów
Tak więc wczoraj posiedziałem trochę nad tym i co sie okazało -mam nadzieje że zostanie mi to wybaczone jako niedoświadczonemu lampowcowi ponieważ zapomniałem podłaczyć masy żrzenia do masy głównej
to po pierwsze a druga sprawa to jednak trzeba bedzie zaekranować przewody łączące siatki a szczególnie siatkę triody bo wystarczy tylko odchylić ten przewód od tych wysoko napięciowych i gra ładnie i pięknie