Przdwzmacniacz na ecc82 Rosenblit - kilka pytań

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wrath
3 posty
3 posty

Przdwzmacniacz na ecc82 Rosenblit - kilka pytań

Post autor: wrath »

Witam wszystkich (to mój pierwszy post)

Chciałbym zrobić przedwzmacniacz lampowy na ecc82 ze schematu

http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/12au7lin.htm

Oczywiście sekcja zasilacza będzie normalna, a nie z podwajaczem.
Jako że przygodę z lampami zaczynam (za mną tylko bufor na ecc88) to gnębią mnie wątpliwości.

Po pierwsze zamiast zasilacza ze schematu chcę zrobić klasyczny zasilacz 200Vac --->mostek ---> C220u R1k ---> 100u oddzielnie dla każdego kanału. Czy tak będzie dobrze?

Po drugie. Zasilacz do żarzenia. Na każdy kanal oddzielne uzwojenie na trafo 12V, dalej mostek (a może diody), po jednym kondziu 9600uF Mellory, standardowy 7812 odsprzężony ceramikami. Dobrze czy etam?
Czy muszę/powinienem zrobić jakiekolwiek połączenie galwaniczne między sekcją zasilania anodowego a sekcją żarzenia lamp?

Po trzecie. Wolałbym mieć obudowę odizolowaną elektrycznie od masy/uziemienia.

Po czwarte - choć chyba powinno być po pierwsze ;-) czy przedwzmacniacz z linku to dobry wybór na początek lampienia czy może jakiś inny pre na ecc82 (już mam) bolecali byście?

Z góry dziękuję za wszystkie rady
_idu

Post autor: _idu »

Sam przedwzmacniacz jest OK. Na pewno bardziej sensowna konstrukcja niz atrapa w postaci bufora na ECC88.
Zarzenie musi miec polaczenie galwaniczne z obwodem anodowym. W zasadzie nalezy przyjac ze dla kazdej z lamp odbiorczych rezystancja polaczenia grzejnik katoda nie powinna byc wieksza niz 20k. Ponadto wazne jest napiecie grzejnik - katoda - typowo podaje sie dla przypadku gdzy katoda jest powyzej

Zasilacz zrobi dowolny. Zasilac pradem stalym nie musisz. Wystarczy tylko dac polaczenie dowolnego punktu obwodu zarzenia z punktem pod napieciem podanym jak na schemacie wzgledem masy.

Napiecie zasilania to 265V. Wiec mozna zalozyc ze na katodzie gornej triody jest napiecie wieksze niz 150V. Grzejnik nie powinie miec potencjalu sporo nizszego niz 90V wzgledem masy. W przypadku dolnej triody nie powinno byc wieksze niz 100V. Konstruktor przyjal 95 - i jest to w zasadzie na max mozliwosci lampy ECC82.

Symetryzacja zarzenia - wg mnie zbedna tak samo jak zarzenie pradem stalym. Zbyt male wzmocnienie tego stopnia by az tak przejmowac sie przydzwiekiem od zarzenia.

Moja sugestia - sprobuj to zrobic na subminaturce 6N16B. Zasilanie wyjdzie okolo 200V. Punkt potencjalu zarzenia wzgledem masy wystarczy 60 - 65V. Wa
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Przdwzmacniacz na ecc82 Rosenblit - kilka pytań

Post autor: Piotr »

wrath pisze:Po pierwsze zamiast zasilacza ze schematu chcę zrobić klasyczny zasilacz 200Vac --->mostek ---> C220u R1k ---> 100u oddzielnie dla każdego kanału. Czy tak będzie dobrze?
Może być, chociaż zamieniłbym miejscam kondensatory.
wrath pisze:Po drugie. Zasilacz do żarzenia. Na każdy kanal oddzielne uzwojenie na trafo 12V, dalej mostek (a może diody), po jednym kondziu 9600uF Mellory, standardowy 7812 odsprzężony ceramikami. Dobrze czy etam?
Dobrze, tylko po co? To tylko żarzenie. Zwykły filtr CRC to już mocno wypasiona wersja, najczęściej żarzy się zmiennym.
wrath pisze:Czy muszę/powinienem zrobić jakiekolwiek połączenie galwaniczne między sekcją zasilania anodowego a sekcją żarzenia lamp?
Tak. W tym schemacie najlepiej podłączyć do napięcia około +100V. Podłączenie minusa żarzenia do masy też da radę, ale grzejniki górnych lamp będą miały mocno obciążoną izolację.
wrath pisze:Po trzecie. Wolałbym mieć obudowę odizolowaną elektrycznie od masy/uziemienia.
Dlaczego? Żeby na codzień był większy przydźwięk, a od święta mogło kogoś pokopać? ;)
wrath pisze:Po czwarte - choć chyba powinno być po pierwsze ;-) czy przedwzmacniacz z linku to dobry wybór na początek lampienia czy może jakiś inny pre na ecc82 (już mam) bolecali byście?
Mnie się średnio podoba. Wolałbym układ WK-WA sprzężony bezpośrednio, czyli stopień z rezystorem w anodzie połączony bez kondensatora ze stopniem z rezystorem w katodzie (wtórnikiem). Parametry o niebo lepsze, mniejsza wrażliwość na obciążenie...
wrath
3 posty
3 posty

Dzięki za uwagi.

Z tym pokopaniem - fakt mało zabawnie by było.... dla pokopanego....
Jak więc połączyć obudowę? Do "żółtozielonego" z gniazda IEC czy do masy także?

STUDI - napisałem że chcę klasyczny zasilacz chciałem - a nie z tego schematu (podwajacz napięcia beeeee) i u mnie będzie 200x1.4142 czyli ok 280 V. Za dużo? Coś zmienić apropos tego faktu? stosunek rezystorów dzielnika do sprzężenia galwanicznego - tak podejrzewam, poza tym pewnie trzeba będzie zwiększyć R w CRC anodowego?

Miniaturek 6n16b nie zastosuję (mam już trafo - poniekąd na zamówienie nawijane - toroid 60W 200Vac,12Vac,12 Vac, podstawki i lampy)

Żarzenie chcę zostawić stabilizowane. ewentualnie myślę jeszcze o usprawnieniu zasilacza żarzenia - opa2544 jako podwójny stabilizator regulowany (ma 2x2A na wyjściu) - bo po 7812 może być 0,6 V za mało

W miarę postępów prac postaram się wrzucić jakieś fotki
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ja tam ZAWSZE podłączam obudowę do przewodu ochronnego, a masa jest prowadzona oddzielnymi, izolowanymi przewodami i uziemiana przełącznikiem. Nie pochwalam "ground liftu" zrobionego przez odłączanie przewodu uziemiającego od obudowy, właśnie ze względu na bezpieczeństwo. Lubię też stosować wejścia i wyjścia symetryczne (symetryzowane transformatorowo), gdzie (w razie brumienia) można odłączyć masę z jednej strony kabla, a sygnał będzie i tak płynął przewodem gorącym i zimnym- powrotnym.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

wrath pisze: u mnie będzie 200x1.4142 czyli ok 280 V. Za dużo?

a założymy się że nie będzie. otrzymasz coś ze 250V góra 255V. Teoria teorią, a praktyka praktyką. Może miałbyś coś pod 280V ale jak byś zastosował kondensatory 10mF. Przy typowo lampowych 47uF-220uF do przeliczeń proponuje stosować wspólczynnik 1,26 a nie 1,4142135....
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wrath pisze: Jak więc połączyć obudowę? Do "żółtozielonego" z gniazda IEC czy do masy także?
Obowiązkowo do ochronnego (masę też można tam dołączyć). Każde urządzenie zasilane z sieci które posiada elementy metalowe (obudowa, ośki itp) MUSI miec je połączone z przewodem ochronnym, inaczej urządzenie nie spełnia norm bezpieczeństwa.
wrath
3 posty
3 posty

painlust: jeśli tak to fajnie ;-) aczkolwiek najpierw zmierzę potem uwierzę ;-) - nie miałem do czynienia z zasilaczami do lamp więc nie będę sie upierał....

A tak na marginesie - jaki producent lampek jest "dobry" (ja mam RFT)

Vault_Dweller: skąd bierzesz trafka wejściowe? i za jakie pieniądze?

tszczesn: też zawsze staram się uziemić obudowe, ciekawi mnie natomiast jak się do norm mają urządzenia z dwubolcową wtyczką od kabla zasilającego (np niektóre cd)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

wrath pisze:painlust: jeśli tak to fajnie ;-) aczkolwiek najpierw zmierzę potem uwierzę ;-) - nie miałem do czynienia z zasilaczami do lamp więc nie będę sie upierał....

)
Błogosławieni co nie mierzyli a uwierzyli :) czy jakoś tak.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

wrath pisze:Żarzenie chcę zostawić stabilizowane. ewentualnie myślę jeszcze o usprawnieniu zasilacza żarzenia - opa2544 jako podwójny stabilizator regulowany (ma 2x2A na wyjściu) - bo po 7812 może być 0,6 V za mało
Jeżeli upierasz się przy stabilizacji, to możesz kostce 7812 wrucić diodę krzemową do nóżki masy - będzie w sam raz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

wrath pisze:painlust: jeśli tak to fajnie ;-) aczkolwiek najpierw zmierzę potem uwierzę ;-) - nie miałem do czynienia z zasilaczami do lamp więc nie będę sie upierał....

A tak na marginesie - jaki producent lampek jest "dobry" (ja mam RFT)

Vault_Dweller: skąd bierzesz trafka wejściowe? i za jakie pieniądze?

tszczesn: też zawsze staram się uziemić obudowe, ciekawi mnie natomiast jak się do norm mają urządzenia z dwubolcową wtyczką od kabla zasilającego (np niektóre cd)
Każdy producent lamp jest dobry!

Trafa wejściowe są sprawą problematyczną- czasami (chociaż rzadko...) zdarzają się w demontowanym sprzęcie. Trochę tego mamy jeszcze w ŻAKu i czasem się coś wydębi, ale niestety- żadnych "kokosów" nie zbijam... gdybym miał wujka pracującego na nawijalni w warszawskiej Fonii, to może sytuacja byłąby lepsza ;).

A co do metalowej obudowy i kabla bez żyły ochronnej- poczytaj sobie trochę o II klasie ochronności i izolacji podwójnej lub wzmocnionej.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wrath pisze: tszczesn: też zawsze staram się uziemić obudowe, ciekawi mnie natomiast jak się do norm mają urządzenia z dwubolcową wtyczką od kabla zasilającego (np niektóre cd)
Nie mogą miec metalowych elementów dostępnych z zewnątrz, albo musza spełniac wymagania odpowiedniej klasy izolacji. Szczegóły w odnośnych Polskich Normach
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Vault_Dweller pisze: Każdy producent lamp jest dobry!
Nie do konca Vault, nie do konca.
Zacna firma Tungsram od 1971r produkcje lamp razem z parkiem maszynowym sukcesywnie przenosila z Budapesztu
do miejscowosci Kaposvár kontinuujac produkcje w obydwu zakladach.
Niestety lampy z drugiej fabryki byly takiej sobie jakosci, z reszta tak to mialo byc, lampy i urzadzenia lampowe mialy umrzec smiercia naturalna.
Optycznie latwo mozna rozroznic lampy z drugiej fabryki, pod zakodowana data maja dodatkowo literke "O".
Takie to proste, bez audiofilskiego voodoo.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

macska pisze:
Vault_Dweller pisze: Każdy producent lamp jest dobry!
Nie do konca Vault, nie do konca.
Nie mówiąc już o współczesnej chińszczyźnie ;)
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

tszczesn pisze:[

Nie mogą miec metalowych elementów dostępnych z zewnątrz, albo musza spełniac wymagania odpowiedniej klasy izolacji. Szczegóły w odnośnych Polskich Normach
Wtedy mówimy o II klasie ochronności. Urzadzenia takiej budowy powinny mieć izolację podwójną, wzmocnioną lub też wykonaną w inny sposób, lecz zapewniającą stopień bezpieczeństwa nie mniejszy niż urządzenia o izolacji podwójnej. W takich urządzeniach dostęp do części znajdujących sie pod napięciem możliwy jest tylko przy użyciu narzędzi.
Dobrym przykładem stosowania izolacji podwójnej były polskie urządzenia RTV z lat osiemdziesiątych. Przeważnie wszystkie części będące pod napięciem sieci, osłanianio dodatkowo jeszcze specjalnymi nakładkami izolacyjnymi. Symbolem II klasy ochronny przed porażeniem są dwa kwadraty, mniejszy wewnątrz większego. Takie urządzenia można zasilać z gniazd bez styku ochronnego.