Socradel:|

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Socradel:|

Post autor: Alek »

Dostałem radio, takie jak na zdjęciach. Ostrożna próba włączenia przez autotransformator sugeruje, ze radio jest chyba na 110V.
Są w nim nastepujace lampy 6K8, 6K7, 6Q7, 25Z6G i 25A6. Radio nie zechcialo wydać żadnego głosu :roll: , choc lampy się rozżarzyły.
Tylna ścianka jest przerabianą z czegoś samoróbą; pokrętła też były nie z tej parafii. :roll:
Może ktoś co wie wiecej o tym odbiorniku :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Socradel:|

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Dostałem radio, takie jak na zdjęciach. Ostrożna próba włączenia przez autotransformator sugeruje, ze radio jest chyba na 110V.
Są w nim nastepujace lampy 6K8, 6K7, 6Q7, 25Z6G i 25A6. Radio nie zechcialo wydać żadnego głosu :roll: , choc lampy się rozżarzyły.
Tylna ścianka jest przerabianą z czegoś samoróbą; pokrętła też były nie z tej parafii. :roll:
Może ktoś co wie wiecej o tym odbiorniku :?:
Francuski wynalazek z lat 50-tych, Troche o firmie Socradel jest na radiomuseum. Tego modelu nie znalazłem, ale dość dziwne jest, że jest on na 110V, w tamtym czasie Francuzi mieli juz chyba tylko 220V.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Chassis jest bardzo podobne do czeskiego Talizmana, czyżby to była jakaś współpraca z francuzami?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

k24 pisze:Chassis jest bardzo podobne do czeskiego Talizmana, czyżby to była jakaś współpraca z francuzami?
Nie, Talizman to Philips. Po prostu w tym układzie mechanicznym skrzynki ameryki sę nie odkryje :)
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

tszczesn pisze:
ameryki sę nie odkryje :)
dziękuję za odpowiedź
Alek

Szczęśliwie radio już jest uruchomione :D . Okazało się, że odlutował się jeden z kabelków przy transformatorze głośnikowym.
Tym niemniej będe szukał do tego radia lamp 6A8, 25A6, 25Z6 i ewentualnie 6Q7.
Upewniłem się, że radio chodzi na pewno na 110 lub 120V. :idea:
Alek

Uczynni Francuzi podali mi link następujący:

http://grandlivre.doctsf.com/fiche.php?ref=26485

Wygląd radia kubek w kubek jak mojego, ale wygląd identyczny. :?

:arrow: Tomek
Wygląda na to, że jednak może być starsze niż sugerowałeś.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze: Wygląd radia kubek w kubek jak mojego, ale wygląd identyczny.
Hmm, coś jest nie tak z tym zdaniem :)

Alek pisze:Wygląda na to, że jednak może być starsze niż sugerowałeś.
Możliwe, wydawało mi się, że te lampy to oktale są, a tymczasem jeszcze nie. Inna rzecz, że na twoim linku są bocznostykowe. Może było przerabiane?
Alek

tszczesn pisze:
To tak jak z kolorem na Twojej stronie :P "Skrzynka jest koloru prostopadłościennego, z zaokrąglonymi przednimi bocznymi krawędziami." Ot coś musiało mnie oderwać od pisania postu i stąd takie coś :roll:

W moim odbiorniku lampy są oktalowe, ale z tego co widziałem to na oktalach francuskie już przedwojenne były.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:
tszczesn pisze:
To tak jak z kolorem na Twojej stronie :P "Skrzynka jest koloru prostopadłościennego, z zaokrąglonymi przednimi bocznymi krawędziami." Ot coś musiało mnie oderwać od pisania postu i stąd takie coś :roll:
Alku, zawodowego sceptyka :wink: nie przegadasz. Gdyby to było oryginalne radio Marconi'ego, to może po Tomku widać byłoby cień zachwytu - hmmm... nieeee, może powieka by drgnęła, a tak... ot, jakieś tam radio, phi... :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:
tszczesn pisze:
To tak jak z kolorem na Twojej stronie :P "Skrzynka jest koloru prostopadłościennego, z zaokrąglonymi przednimi bocznymi krawędziami."
No i nie mogłeś wcześniej powiedzieć? Na której stronie, zaraz poprawię.
Alek pisze:W moim odbiorniku lampy są oktalowe, ale z tego co widziałem to na oktalach francuskie już przedwojenne były.
Echh, chyba muszę zacząć czytać katalogi do poduszki, seria lamp zaczynają mi się mylić. W przedwojennych oczywiście oktale już były, ale i rzadziej, a i kształt tego radia mi jakoś bardziej na trochę późniejsze pasuje.
Alek

Tomku, tu jest ten kolor prostopadłościenny :)

http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/philips/525u.html
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Witam Kolegów.
Wiem że temat jest już chyba trochę przedawniony ale znalazłem przypadkowo tę stronę :
http://users.pandora.be/on1aht/radio/Ra ... o_Mini.htm
Radio jest konstrukcyjnie bardzo zblizone , jest też i schemat.