Dostałem radio, takie jak na zdjęciach. Ostrożna próba włączenia przez autotransformator sugeruje, ze radio jest chyba na 110V.
Są w nim nastepujace lampy 6K8, 6K7, 6Q7, 25Z6G i 25A6. Radio nie zechcialo wydać żadnego głosu , choc lampy się rozżarzyły.
Tylna ścianka jest przerabianą z czegoś samoróbą; pokrętła też były nie z tej parafii.
Może ktoś co wie wiecej o tym odbiorniku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek pisze:Dostałem radio, takie jak na zdjęciach. Ostrożna próba włączenia przez autotransformator sugeruje, ze radio jest chyba na 110V.
Są w nim nastepujace lampy 6K8, 6K7, 6Q7, 25Z6G i 25A6. Radio nie zechcialo wydać żadnego głosu :roll: , choc lampy się rozżarzyły.
Tylna ścianka jest przerabianą z czegoś samoróbą; pokrętła też były nie z tej parafii. :roll:
Może ktoś co wie wiecej o tym odbiorniku :?:
Francuski wynalazek z lat 50-tych, Troche o firmie Socradel jest na radiomuseum. Tego modelu nie znalazłem, ale dość dziwne jest, że jest on na 110V, w tamtym czasie Francuzi mieli juz chyba tylko 220V.
Szczęśliwie radio już jest uruchomione . Okazało się, że odlutował się jeden z kabelków przy transformatorze głośnikowym.
Tym niemniej będe szukał do tego radia lamp 6A8, 25A6, 25Z6 i ewentualnie 6Q7.
Upewniłem się, że radio chodzi na pewno na 110 lub 120V.
tszczesn pisze:
Hmm, coś jest nie tak z tym zdaniem
To tak jak z kolorem na Twojej stronie "Skrzynka jest koloru prostopadłościennego, z zaokrąglonymi przednimi bocznymi krawędziami." Ot coś musiało mnie oderwać od pisania postu i stąd takie coś
W moim odbiorniku lampy są oktalowe, ale z tego co widziałem to na oktalach francuskie już przedwojenne były.
tszczesn pisze:
Hmm, coś jest nie tak z tym zdaniem
To tak jak z kolorem na Twojej stronie "Skrzynka jest koloru prostopadłościennego, z zaokrąglonymi przednimi bocznymi krawędziami." Ot coś musiało mnie oderwać od pisania postu i stąd takie coś
Alku, zawodowego sceptyka nie przegadasz. Gdyby to było oryginalne radio Marconi'ego, to może po Tomku widać byłoby cień zachwytu - hmmm... nieeee, może powieka by drgnęła, a tak... ot, jakieś tam radio, phi...
tszczesn pisze:
Hmm, coś jest nie tak z tym zdaniem :)
To tak jak z kolorem na Twojej stronie :P "Skrzynka jest koloru prostopadłościennego, z zaokrąglonymi przednimi bocznymi krawędziami."
No i nie mogłeś wcześniej powiedzieć? Na której stronie, zaraz poprawię.
Alek pisze:W moim odbiorniku lampy są oktalowe, ale z tego co widziałem to na oktalach francuskie już przedwojenne były.
Echh, chyba muszę zacząć czytać katalogi do poduszki, seria lamp zaczynają mi się mylić. W przedwojennych oczywiście oktale już były, ale i rzadziej, a i kształt tego radia mi jakoś bardziej na trochę późniejsze pasuje.
Witam Kolegów.
Wiem że temat jest już chyba trochę przedawniony ale znalazłem przypadkowo tę stronę : http://users.pandora.be/on1aht/radio/Ra ... o_Mini.htm
Radio jest konstrukcyjnie bardzo zblizone , jest też i schemat.