Jaką lampe wybrać??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Jaką lampe wybrać??
Witam. Jaką polecacie lampę która będzie pracować w przekaźniku świetlnym. Z tego co sam wymyśliłem powinna mieć duże nachylenie charakterystyki żeby uzyskać duże zmiany prądu anodowego przy nawet nieznacznym oświetleniu elelmentu światłoczułego - w tym przypadku fotorezystor. Chodzi jeszcze o takie szczegóły jak prąd anodowy. Powinna bez problemu wytrzymać min 20mA bo mniej więcej tyle potrzebuje w miarę czuły przekaźnik. ważny jest jeszcze prąd żarzenia który powinien być jak najmniejszy. Powinna to być popularna lampa łatwa do zdobycia. Macie coś na myśli. Wielkie dzięki za każda wskazówke. Moze jakaś pentoda??
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
-
- 2500...3124 posty
Do jakich to ma być zastosowań? Bo ja polecałbym ECL86, z triodą w roli wzmacniacza napięciowego, potem jest prostownik i układ całkujący, a pentoda z potencjometrem np. 1k od katody do minusa prostownika i żarówką od tego minusa do gleby (przedpięcie siatki jest odniesione nie do masy, tylko do "góry" żarówki!) sprawdzają się w moim duckerze naprawdę fajnie. Żarówka- 48V (prądu nie pamiętam, chyba 20mA ale łba nie dam). Regulując potencjometrem przedpięcie siatki nastawiasz jednocześnie jasność żarówki- żeby nie świeciła/ świeciła bardzo słabo. Z nachyleniem może być mały problem, warto sprawdzić lampę 6Ż52P lub popularną E88CC (chociaż wzm. napięciowy i końcowy na całej ECL-ce powinien być OK), myślę, że jakoś sobie poradzisz.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!