mała rzecz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Piotr pisze:Ktoś z forumowiczów robił właśnie na 82 i miał się pochwalić, ale chyba zapomniał
Zostałem wywołany do tablicy więc się usprawiedliwiam. Schemat powstał, na resztę narazie brak czasu, a przedewszystkim pieniędzy, które wydałem na zakup nowego komputera :roll:
W każdym razie obiecuję zając się tym projektem przy najbliższym przypływie gotówki :)

PS.Projekt oparty na 6N8S, którą można traktowac jako elektryczny odpowiednik ECC82
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

jakosek pisze:Projekt oparty na 6N8S, którą można traktowac jako elektryczny odpowiednik ECC82
Można, chociaż z lekkim przymrużeniem oka.
padamiecki
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: padamiecki »

Piotr pisze:Wrzucam obiecany schemat.
Przyznacie, że jest prosty jak precel ;) Przepraszam za jakość. Z braku skanera zastąpiłem go aparatem :roll:
wiem, że niektóre osoby ostrzegają przed takim rozwiązaniem sterowania prądu spoczynkowego. Jeśli ślizgacz potencjometru 3,3k straci na chwilę kontakt ze ścieżką będzie gorąco, czyli pożar blisko!
Po ustawieniu żądanego prądu należałoby potencjometr zastąpić dzielnikiem z rezystorami stałymi.
pozdrowienia od padamieckiego
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

W praktyce potencjometr jest zbocznikowany rezystorem, który jest obliczony na maksymalny bezpieczny prąd. W razie czego jest jeszcze bezpiecznik.
Ten układ ma duże zapasy i tolerancje, naprawdę ciężko go zepsuć :)