Coz to za cudo ? Gazotron ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Coz to za cudo ? Gazotron ?

Post autor: Adrian »

OTLamp

Post autor: OTLamp »

Nie, to stara lampa z lat 30, niestety straciła całą metalizację. Stawiam na RENS1264 (tetroda sygnałowa).
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Adrian »

Musze przyznac, ze zmylilo mnie to gwintowane wyprowadzenie... Wygladalo jak wysokopradowe, a w zwiazku z tym pierwsza mysl - jakas lampa prostownicza/sterownicza...

Czy probowaliscie kiedys robic cos na takich lampach (niekoniecznie wzmacniacze), czy tez obracacie sie tylko wokol pewnego, zamknietego zboiru EL/ECF/ECC, etc. ?
OTLamp

Adrian pisze:Musze przyznac, ze zmylilo mnie to gwintowane wyprowadzenie... Wygladalo jak wysokopradowe, a w zwiazku z tym pierwsza mysl - jakas lampa prostownicza/sterownicza...
Wiele lamp z lat 30 miało takie śrubki u góry. W lampach europejskich była tam wyprowadzona anoda. Niektóre miały podobną śrubkę z boku na cokole, np. pentoda głośnikowa RENS1374d miała na takiej śrubce wyprowadzoną siatkę drugą.
Adrian pisze: Czy probowaliscie kiedys robic cos na takich lampach (niekoniecznie wzmacniacze), czy tez obracacie sie tylko wokol pewnego, zamknietego zboiru EL/ECF/ECC, etc. ?
Ja nie próbowałem, wolę je wkładać tam, gdzie ich miejsce, czyli do odbiorników radiowych. Oczywiście jakikolwiek wzmacniacz da się z tych lamp zrobić, nawet HiFi.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Nie, to stara lampa z lat 30, niestety straciła całą metalizację. Stawiam na RENS1264 (tetroda sygnałowa).
Nie - jeżeli już to TRNS1204 lub RENS1214 - inne nie były montowane w poziomie.
OTLamp

tszczesn pisze: Nie - jeżeli już to TRNS1204 lub RENS1214 - inne nie były montowane w poziomie.
Jesteś pewien? Bo wydaje mi się że miałem kiedyś taką RENS1264, a i na allegro chyba kiedyś była. Sądząc po roku wprowadzenia (1931) mogły jeszcze być wersje z poziomym systemem elektrod.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Nie - jeżeli już to TRNS1204 lub RENS1214 - inne nie były montowane w poziomie.
Jesteś pewien? Bo wydaje mi się że miałem kiedyś taką RENS1264, a i na allegro chyba kiedyś była. Sądząc po roku wprowadzenia (1931) mogły jeszcze być wersje z poziomym systemem elektrod.
Nigdy nie widziałem takiej, ale w sumie i nie oskrobywałem wszystkich. W każdym razie wszystkie widziane przeze mnie 1204/14 wyglądały tak jak na tej fotce.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Adrian pisze:Czy probowaliscie kiedys robic cos na takich lampach (niekoniecznie wzmacniacze), czy tez obracacie sie tylko wokol pewnego, zamknietego zboiru EL/ECF/ECC, etc. ?
Z zamkniętego zbioru wyłamuje się już 300B. Ze starych lamp próbowałem AL4, AD1 i AD1n. Bardzo ciekawe :)