jakie trafo do wzmacniacza - proszę o radę (wg schematu)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
jakie trafo do wzmacniacza - proszę o radę (wg schematu)
Witam. Chciałbym prosić bardziej doświadczonych o rzucenie okiem na poniższy schemat. Jest to wzmacniacz o mocy okołoo 10W, który chcę sklecić. Rysunek pochodzi ze strony http://www.lundahl.se/claus_b_se.html i bardzo mi się podoba ponieważ jest prosty, dobrze opisany i ponoć ładnie gra. Mam kilka pytań. O ile się orientuję, jest to uklad ultralinearny. Chciałem zastosować do niego transformator TELTO TG01, jednak one chyba nie ma odczepu ultraliearnego. Jeżeli nie mylę sie, że nie ma tego odczepu, to moje pytanie brzmi: jak przerobić ten układ na układ triodowy, by ten transformator zadziałał? I jakie to będzie miało konsekwencje dla pracy i brzmienia wzmacniacza? Jeżeli w całej tej wypowiedzi w ogóle wszystko pomieszałem, to przepraszam i proszę o sprostowanie tego co pomieszałem. Dziękuję i pozdrawiam. Michał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Stosowanie transformatorów z odczepem ultralinearnym w ukłądach SE daje stosunkowo niewielkie korzyści... Co innego w PP. Nie opłaca się.
Pozatym nie spotkałem się z transformatorami ultralinearnymi SE w popularnych sklepach internetowych, sądze że takich nie robią. Możesz złożyć zamówienie u Pana Ogonowskiego... MOżesz też zmodyfikować układ przyłączając S2 do anody poprzez rezystor 100-200omów, z pewnością będzie grało rówie ładnie, przy okazji pozbędziesz się problemu z transformatorem.
Co do brzmienia:, hehe, słyszałem że pentody w trybie triodowym brzmią bardziej triodowo od triód
(tak na poważnie to mają chyba lepszą charakterystykę przenoszenia, można nie stosować ujemnego sprzężenia)
Pozatym nie spotkałem się z transformatorami ultralinearnymi SE w popularnych sklepach internetowych, sądze że takich nie robią. Możesz złożyć zamówienie u Pana Ogonowskiego... MOżesz też zmodyfikować układ przyłączając S2 do anody poprzez rezystor 100-200omów, z pewnością będzie grało rówie ładnie, przy okazji pozbędziesz się problemu z transformatorem.
Co do brzmienia:, hehe, słyszałem że pentody w trybie triodowym brzmią bardziej triodowo od triód

-
- moderator
Można nie stosować sprzężenia głównie dlatego, że trioda ma małą rezystancję wyjściową.
Transformatory SE z odczepami można znaleźć między innymi w moich wzmacniaczach
A użycie TG01 do triody jest możliwe przy większym, niż zwykle napięciu zasilania, podobnie jak na schemacie. Uzyskasz moc rzędu 5-6W.
Transformatory SE z odczepami można znaleźć między innymi w moich wzmacniaczach

A użycie TG01 do triody jest możliwe przy większym, niż zwykle napięciu zasilania, podobnie jak na schemacie. Uzyskasz moc rzędu 5-6W.
-
- 500...624 posty
-
- 50...74 posty
Hmm... nie bardzo rozumiem, sorry. Czyli czy to napięcie, które jest na tym zasilaczu na schemacie wystarczy do tego, żeby przerobić lampy na triody i zastosować TG01? Pozdrawiam. Michał.Piotr pisze:A użycie TG01 do triody jest możliwe przy większym, niż zwykle napięciu zasilania, podobnie jak na schemacie. Uzyskasz moc rzędu 5-6W.
-
- 50...74 posty
A do ilu trzebaby zwiększyć napięcie zasilające, by moc przy "triodzie"wynosiła pierwotne 8-10W? 5W to malizną trochę pachnie... I czy pociągnie to za sobą modyfikację układu bądź niemożność zastosowania TG01? Pozdrawiam. Michał.Piotr pisze:szmisiek
Tak, można dać TG01 do połączenia triodowego zostawiając zasilacz w spokoju, ale uzyskasz jakieś 5W mocy.
-
- moderator
Nie wyciągniesz z EL34 w układzie triody więcej, niż 6W (Ua=400V; Ra=3k), o ile nie chcesz dopuszczać prądu siatki.
Tak więc albo zdecydujesz się na małą moc (trioda, 5-6W), albo na obniżanie rezystancji wyjściowym sporym sprzężeniem zwrotnym (pentoda 10-12W). Wszystko zależy od tego, do czego chcesz używać wzmacniacza.
Tak więc albo zdecydujesz się na małą moc (trioda, 5-6W), albo na obniżanie rezystancji wyjściowym sporym sprzężeniem zwrotnym (pentoda 10-12W). Wszystko zależy od tego, do czego chcesz używać wzmacniacza.