Piotr pisze:Dawno już naszym forum nie interesowali się spamerzy.
A ci, którzy się interesowali nie mieli możliwości swoich zamiarów zrealizować.
A dziś niespodzianka - pierwszy od chyba roku skuteczny spam
Czy coś się popsuło, czy mają nowe, lepsze metody?
Hoohoo, ale rejestruje to sie chyba przynajmniej jeden dziennie. Musieliśmy jakość podpaść, bo dyskutowalem na większych forach, i jakoś spam je omijał...
Dzisiaj kolejna dwa spamerskie posty wyłapałem.....nie wydaje mi się że tu chodzi o rozreklamowanie forum, ponieważ na forum mojej szkoły jest jeszcze gorzej kilkanaście spam-postów na godzinę.
Cos Wam pokaze. Jest to efekt wlamania, ktoremu uleglo takze forum (jedno z wiekszych w Polsce), na ktorym jestem wspolredaktorem. Koledzy adminowie maja teraz duzo pracy, ale na szczescie przemyslana polityka robienia kopii zapasowych sie sprawdzila.
Na niektorych forach jest tak ze aby zostac aktywnym czlonkiem (ktory ma prawo pisania na forum ) trzeba sie zarejestrowac u administratora.
Na takich forach rzadko/nigdy nie wystepuje spamowanie.
Nie wiem co jest mniej uciazliwe dla moderatorow/administratorow - wylapywanie kazdego spammera i jego postow czy aktywne i zarazem wybiorcze rejestrowanie czlonkow forum...
Chwila, rozdzielmy praktyki spamerskie od totalnego wlamania na forum i spamu bedacego jedynie efektem ubocznym tego wlamania.
Jesli chodzi o wlamanie, to nie jest wazne, jak wyglada proces rejestracji, po wlamaniu forum nie nadaje sie do uzytku. Procent strat zalezy od polityki robienia kopii zapasowych. Tutaj wykorzystywane sa tzw. exploity.
Za Wikipedia: Exploit to program mający na celu wykorzystanie błędów w oprogramowaniu. Najczęściej program taki wykorzystuje jedną z kilku popularnych technik, np. buffer overflow, heap overflow, format string. Exploit wykorzystuje występujący w oprogramowaniu błąd programistyczny i przejmuje kontrolę nad działaniem procesu – wykonując odpowiednio spreparowany kod (ang. bytecode), który najczęściej wykonuje wywołanie systemowe uruchamiające powłokę systemową (ang. shellcode) z uprawnieniami programu, w którym wykryto lukę w zabezpieczeniach. Ludzi używających exploitów bez podstawowej wiedzy o mechanizmach ich działania nazywamy script kiddies.
Moje forum doswiadczylo wlasnie dzialanosci script-kiddies. Nie ma to wiele wspolnego ze zwyklym spamowaniem.
Tu, na Triodzie potrzebna jest po prostu praca moderatorska. Na jednych forach wystarcza 3-5 moderatorow, na innych - ledwie starcza nawet 20-30.
Witam
Przez jakiś czas dostęp do Forum odbywać się będzie przez pośrednią stronę. Samo Forum przeniesione zostało tymczasowo pod inny adres.
Możę to zmnieszy zalew niechcianych pseudoużytkowników.
Przepreszam za zaistniełe utrudnienie. Ma ono charakter tymczasowy.
A jak ma się sprawa z wprowadzeniem np. kodu obrazkowego oraz ręcznej aktywacji użytkowników? Może te środki pomogą... a jak nie, to pozostanie przerzucenie się na inny silnik. Chociaż Doda Elektroda też jedzie na phpBB...
Właśnie na Elce problem ze spamem praktycznie nie istnieje....dziwna sprawa bo to forum jest dużo większe od naszego. Chociaż tam jest tyle "różnych" postów że spamer może się obawiać że nie zostanie zauważony