"Oscyloskop, generator, wobulator K-935" - Allegro

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lechu79
10...14 postów
10...14 postów

"Oscyloskop, generator, wobulator K-935" - Allegro

Post autor: Lechu79 »

link do strony: http://allegro.pl/show_item.php?item=27706554

Witam!

Czy sprzęt tego typu może przydać się do prawidłowych pomiarów parametórw wzmacniaczy lampowych w najistotniejszych kwestiach? Czy warto nabyć tego typu zestaw "all in one". Czy jego wiek, sprawność, stan techniczny, pierwotne zastosowanie ("uniwersalny zestaw telewizyjny") pomoże mnie jako amatorowi i ciągle laikowi dokonać niezbędnych pomiarów (nie licząc napięć i prądów oczywście :) ). Chciałbym zaopatrzyć się w sprawny oscyloskop, generator częstotliwości i zasilacz zastępczy, nie wiem za bardzo co to wobulator, czy może mieć on jakieś zastosowanie w technice lampowej? Inne funkcje oferowane przez ten sprzęt nie przydadzą się chyba...
Jeśli zadałem jakieś pytanie "sprawne inaczej" proszę o wybaczenie :), ale ja naprawdę dopiero zaczynam zabawę w elektykę i elektronikę i liczę na fachowe porady Szanownych Kolegów, za które z góry dziekuję.

pozdrawiam,

Lechu

P.S. Co myślicie o cenie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: "Oscyloskop, generator, wobulator K-935" - All

Post autor: tszczesn »

Lechu79 pisze:link do strony: http://allegro.pl/show_item.php?item=27706554
Czy sprzęt tego typu może przydać się do prawidłowych pomiarów parametórw wzmacniaczy lampowych w najistotniejszych kwestiach? Czy warto nabyć tego typu zestaw "all in one". Czy jego wiek, sprawność, stan techniczny, pierwotne zastosowanie ("uniwersalny zestaw telewizyjny") pomoże mnie jako amatorowi i ciągle laikowi dokonać niezbędnych pomiarów (nie licząc napięć i prądów oczywście :) ). Chciałbym zaopatrzyć się w sprawny oscyloskop, generator częstotliwości i zasilacz zastępczy, nie wiem za bardzo co to wobulator, czy może mieć on jakieś zastosowanie w technice lampowej? Inne funkcje oferowane przez ten sprzęt nie przydadzą się chyba...
Jest to bardzo przydatne syprzęt, gdy zajmujesz się telewizorami. Do wzmacniaczy przyda ci się z tego tylko oscyloskop. Generatory pasują do telewizji i ew. odbiorników UKF , wzmacniacozwcmom na nic. Radiowcom zresztą też - dla amatoirów starych radyj powinny zaczynać się od 100kHz i mieć modulację AM.

A wobulator to bardzo przydatny przyrząd do strojenia wszelkiego rodzaju obwodów selektywnych - umożliwia obejrzenie na ekanie kształtu charakterystyki (a nie musze chyba mówić jak to ułatwia strojenie np. obwodów p.cz., zwłaszcza wielobwodowych). Składa się z dwóch generatorów - jednego w.cz. przestrajanaego w pewnym (dość wąskim - np. 30 - 40MHz dla TV) zakresie, drugiego wytwarzającego nap[ięcie piłokształtne małej częstotliwości (kilkadziesiąt Hz) przetrajające generatoir w.cz. Wyjście generatora m.cz. podłączasz do toru X oscyloskopu, wyjście generatora w.cz. na wejścia strojonych obwodów. Wyjście strojonego urządzenia przez sondę detekcyjną (zwykła dioda :) do wejścia Y oscyloskopu. Rezultat? - piękny rysunek charakterystyki amplitudowej. I to na żywo.
Lechu79
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Lechu79 »

Bardzo dziękuję Tomku za odpowiedź.

pozdrawiam

Lech
ODPOWIEDZ