EBF89 w Ramonie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

EBF89 w Ramonie

Post autor: gachu13 »

Witam!
Niedawno zakupiłem odbiornik Diora Ramona. Podczas wstępnych oględzin zauważyłem, że zamiast lampy EF 89 w jej miejscu siedziała EBF89. Porównałem karty katalogowe tych lamp i okazało się że nie mogą być używane zamiennie, gdyż mają inny rozkład wyprowadzeń. Zamieniłem więc EBF-ke na EB 89 i po jeszcze kilku pomniejszych naprawach włączyłem radio. Okazało sie że odbiera bardzo słabo - na długich tylko Prage (najmocniejsza stacja u mnie, na ślasku) a na krótkich jedną może dwie stacje zagraniczne. Kiedy znowu miałem troche czasu ponownie rozebrałem Ramone na częsci i pomierzyłem napięcia na pinach podstawki, w której powinna siedzieć EF 89. Okazało sie, że napięcia w ogóle nie zgadzają sie ze schematem! Postanowiłem węc włożyć na próbe EBF89 i to był strzał w dziesiątke - odbiornik zyskał świetną czułość i gra teraz na wszystkich zakresach.
Co ciekawe płyka wygląda na seryjną, a ścieżki na pewno nie były przerabiane. Nie mam tylnej ścianki do tego egzemplarza, więc nie moge na 100% powiedzieć że EBF89 była tam użyta fabrycznie, ale ta płytka na to wskazuje.

Może ten post pomoże komuś, kto w przyszłości będzie remontować Ramonę.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jarek Kordalewski
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Jarek Kordalewski »

EBF89 była fabrycznie w Ramonie. Wydaje mi się, że były dwie wersje, bo teoretycznie Calypso, Ramona i Rumba miały tę samą budowę, a osobiście miałem na warsztacie np. Rumbę z EBF89 i Calypso z EF89.
Pozdrawiam
Jarek
PS. Poszukuję takiej Ramony. Może chciałbyś się na coś zamienić?
_idu

Post autor: _idu »

Proste do sprawdzenia. Jeśli użyto lampy EF89 to musieli zrobić detektor AM na diodzie germanowej. Typowo EF89 stosowano z lampą EABC80. U nas było tylko jedno takie radio jak Domino.

Rozpoznanie jest proste. Jeśli ma być lampa EBF89 to dwóch diod tej lampy dochodzą sygnały z filtru p.cz. AM. Jeden bezpośrednio (detektor AM) drugi poprzez kondesator połączony z pierwsza diodą (detektorAM dla ARW).

Było też jedno polskie radio gdzie zamiast EBF89 pracowała ECH81.

Wersje odbiorników - Boże mój były standardowe chassis tylko zmiana skali ... Ba Calypso oryginalnie początkowo miało np. oczko EM80,a ale później stosowano EM84 - różnica w skali. Ponadto większość produkowanych chassis miały te same wymiary i mogły być stosowane zamiennie w różnych skrzynkach

Słaby odbiór - podejrzewam rozstrojenie obwodów odbiornika Czasem potrafią sobie zmienić pojemności kondesatory w filtrach p.cz. Jak masz inną częstotliwość p.cz. możesz mieć kłopoty z zestrojeniem szczególnie na zakresie długofalowym. Ja miałem to w Pionierku - o ile średnie dawło zestroić poprawnie to po zestrojenie długich nijak to nmie pasowało do skali. Okazało się że kondesatory i rdzenie w filtrach p.cz. mocno się zestarzały. Po ich wymianie poszło bezproblemowo a i samo radio nagle zyskało na czułości (stare rdzenie mocno tłumiły obwody p.cz. i współczynniki sprzęzenia nie był właściwe z racji dziwnych pozycji rdzeni)