Co my na to?jantu pisze:Szanowni Koledzy.Kazdy z nas,szczegolnie starsi nosili bardzo dlugie lata, a moze nosza jeszcze w ustach piekne wypelnienia zebow-czym?
Wlasnie amalgamatem rteciowym,a bylo tego nieraz nie malo.
Co wy na to?
Lampy a ... nasze bezpieczenstwo.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Boguś
- 2500...3124 posty

- Posty: 3049
- Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
- Lokalizacja: Zawiercie
-
jantu
- 125...249 postów

- Posty: 210
- Rejestracja: ndz, 9 października 2005, 10:06
- Lokalizacja: okolice Bialegostoku
-
_idu
Wypełnienia amalgamatowe nadal są stosowane - bowiem tylko te zdaje się że są refundowane. Są tanie ale mają wadę - powoli rozpychają ząb co w niektórych przypadkach może prowadzić do rozkruszenia korony i wypadnięcia plomby amalgamatowej.Boguś pisze:Co my na to?jantu pisze:Szanowni Koledzy.Kazdy z nas,szczegolnie starsi nosili bardzo dlugie lata, a moze nosza jeszcze w ustach piekne wypelnienia zebow-czym?
Wlasnie amalgamatem rteciowym,a bylo tego nieraz nie malo.
Co wy na to?ano to że te wypełnienia jak narazie trzymaja się dobrze, już ponad 30 lat w porównaniu do obecnych, co to po roku wypaduja
-
Alek
-
szalony
Wikipedia pisze, ze Amalgamat ma sie wcale dobrze, i o dziwo nie wykazuje po dobrym zalozeniu wlasnosci toksycznych. No, tylko ze ten kolor...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amalgamat_stomatologiczny
A jeszcze nie tak dawno w lecznictwie popularne byly chlorki rteci - I (kalomel) i II (sublimat). Pierwszy jest malo toksyczny, drugi dosc silnie. Ktorys byl stosowany m.in. w masciach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amalgamat_stomatologiczny
A jeszcze nie tak dawno w lecznictwie popularne byly chlorki rteci - I (kalomel) i II (sublimat). Pierwszy jest malo toksyczny, drugi dosc silnie. Ktorys byl stosowany m.in. w masciach.
-
szalony
-
_idu
-
szalony
Uch, ale fenol to przeciez parzy. Chociaz z drugiej strony stosuje sie go do dzisiaj. W postaci mieszanki: Fenol, Fuksyna, Rezorcyna, Etanol, Aceton, Woda ad 100 stanowi pieknie plamiace "Pigmentum Castellani", na rozne zmiany skorne. Chyba bez recepty.STUDI pisze:Nie tylko zwiazki rteci. Fenol tez stosowano jako skladnik masci usuwajacych drobne stany zapalne skory. Przeciez te masci mialy wytruc wszelkie mikrorganizmy - nie tylko bakterie - wiec atybiotyki nie sa skuteczne.
PS. Alku, chyba czas wyjechac z tym do "Innych"
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

- Posty: 7468
- Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
- Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
-
szalony
Ah, to dlatego bardzo dobre "Paluszki Tatrzanskie" (z TrzebiniiThereminator pisze:Skoro OT trwa w najlepsze, to ze żrących substancji warto jeszcze wymienić NaOH, w którym na krótko zanurza się przed pieczeniem popularne "paluszki", żeby były bardziej chrupkie. Pewnie dlatego tak po nich suszy.
-
_idu
Suszy sól na paluszkach. Ług sodowy spowoduje zmiany na powierzchni paluszka które ułatwią rozkład termiczny skrobi do dekstryn i maltozy w postaci w twardej lecz cienkiej skorupki. Ilość NaOH która pozostanie nie będzie szkodliwa dla zdrowia. Większośc przereaguje ze składnikami ciasta paluszka. A sód - więcej go już będzie w soli...Thereminator pisze:Skoro OT trwa w najlepsze, to ze żrących substancji warto jeszcze wymienić NaOH, w którym na krótko zanurza się przed pieczeniem popularne "paluszki", żeby były bardziej chrupkie. Pewnie dlatego tak po nich suszy.
-
szalony
-
Brencik
Najwicej szkodliwych zwiazkow jest wlasnie w zywonsci. W "napojach" kolorow rozmaitych (chyba moglyby je zaklady chemiczne produkowac taki sklad) zwiazkow szkodliwych i rakotworczych jest multum. Chocby aspartam http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm . Nie mowie juz o konserwantach, benzoesan sodu itp, jemy najgorzej ze wszystkich ssakow na ziemi.. Dodatkowo jemy tony cukru pod wszelka postacia (jasny chleb, ziemniaki itp itd) co prowadzi do otylosci i innych super chorow powodowanych pzrez supera debilne diety zalecane pzrez chamerykanskich naukowcow (beztluszczowe...). Tyje sie nie od tluszczu tlyko cukru. Od spozycia nadmiernejilosci cukru tez zwieksamy ryzko zachowania na raka i ogolnie zle samopoczucie...
Ale wracajac do tematu. Szkodliwosc zwiazkow w elktronice jest dpsc spora mimo super norm, lead free itp obecnych sciem.
Pozdrawiam!
Ale wracajac do tematu. Szkodliwosc zwiazkow w elktronice jest dpsc spora mimo super norm, lead free itp obecnych sciem.
Pozdrawiam!
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

- Posty: 7468
- Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
- Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
Oprócz słonych bywają też z sezamem lub makiem - też suszą. Co do nieszkodliwej pozostałości NaOH trudno się nie zgodzić.STUDI pisze: Suszy sól na paluszkach. Ług sodowy spowoduje zmiany na powierzchni paluszka które ułatwią rozkład termiczny skrobi do dekstryn i maltozy w postaci w twardej lecz cienkiej skorupki. Ilość NaOH która pozostanie nie będzie szkodliwa dla zdrowia. Większośc przereaguje ze składnikami ciasta paluszka. A sód - więcej go już będzie w soli...
Brencik > Co do sztucznych składników żywności, można wymienić różne sztuczne aromaty (orzechowy, bananowy, malinowy itp) które są do dziś lub były kiedyś stosowane w produkcji farb i lakierów lub środków na wszy. Za to sławny benzoesan sodu naturalnie występuje w wielu owocach np. czarnych jagodach...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.