Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Co prawda szczęśliwie się złożyło, że ostatnio rozmawiałem z docentem Czesławem Kiliszkiem, który w ZWLE zajmował się m. in technologią alundowania grzejników lamp żarzonych pośrednio, jeszcze do niejakich UBL21 itp. Uzyskałem podczas tej rozmowy pewną ilość wskazówek praktycznych.
Z drugiej jednak strony składników do sporządzenia kataforetycznej kąpieli ze świecą szukać. Poza tym skąd brać rurki niklowe na podłoża katod (nikiel katodowy, 0,2% Si) i jak takowe czyścić?
Zapewnienie właściwej izolacji grzejnik -katoda nie jest rzeczą prostą.
Wobec powyższych faktów jestem raczej umiarkowanym pesymistą co do możliwości w przeciągu roku opanowania technologii katody pośrednio żarzonej.
Już bardziej realne jest w przeciągu roku opracowanie 300B-M i cos czuję, że to bedzie cel przewodni.
Z drugiej jednak strony składników do sporządzenia kataforetycznej kąpieli ze świecą szukać. Poza tym skąd brać rurki niklowe na podłoża katod (nikiel katodowy, 0,2% Si) i jak takowe czyścić?
Zapewnienie właściwej izolacji grzejnik -katoda nie jest rzeczą prostą.
Wobec powyższych faktów jestem raczej umiarkowanym pesymistą co do możliwości w przeciągu roku opanowania technologii katody pośrednio żarzonej.
Już bardziej realne jest w przeciągu roku opracowanie 300B-M i cos czuję, że to bedzie cel przewodni.
-
- 125...249 postów
Przyznaję, że opracowanie takie będzie raczej eksperymentalne, zważywszy choćby cenę. Tym niemniej uważam rzecz za względnie realną, choć zdaję sobie sprawę, że wygląd będzie dziwaczny.
Niestety wieści są złe. Cena wytworzenia będzie bardzo duża. Lampa metalowa, rozbieralna z pompą jonową.
Niestety wieści są złe. Cena wytworzenia będzie bardzo duża. Lampa metalowa, rozbieralna z pompą jonową.
Ostatnio zmieniony ndz, 19 listopada 2006, 22:48 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.