Witam
Na szaberplacu dorwałem dziś radio przenośne Telefunken Bajazzo Sport w bardzo dobrym stanie "wzrokowym". Myślałem, że jest na lampach (zwiodło mnie gniazdo nożowe na spodzie). Jednak jest na germańcach, ale ma zakres UKF 88-108 MHz W związku z tym mam pytanie do Was: czy warto to odrestaurowywać czy lepiej przerobić na części?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
Nie jestem specjalistą radiowym, ale moim zdaniem w dzisiejszych czasach nie ma sensu nieczego rozbierać na części.
Radyjko wczesnotranzystorowe, nawet jeżeli nie będzie miało jakiejś ogromej wartości historycznej i finansowej, zawsze może się okazać po prostu miłym eksponatem
Piotr pisze:Nie jestem specjalistą radiowym, ale moim zdaniem w dzisiejszych czasach nie ma sensu nieczego rozbierać na części.
Radyjko wczesnotranzystorowe, nawet jeżeli nie będzie miało jakiejś ogromej wartości historycznej i finansowej, zawsze może się okazać po prostu miłym eksponatem
Po obejrzeniu go dokładnie odkryłem tranzystory mocy firmy Telefunken
Zapadła decyzja o jego odrestaurowywaniu - jeżeli naprawienie będzie niemożliwe, zostanie przerobione na części.
Czy w takim razie mógłbym poprosić o schemacik tego radyjka? Uprzedzam, że nie jest to Telefunken Bajazzo 50 - mój jest full tranzystorowy, chyba, że ma ukryte jakieś lampy subminiaturowe.
nie dziś to jutro znajdziesz schemat.
Jak nie to zapewne dojdziesz do takiej wprawy,że i bez schematu sobie poradzisz,A wtedy złowałbyś tego,że radio poszło na przemiał.
Narazie proponowałbym jednak "zakonserwować".
ja już u niego zamawiałem, przysyła listem xero i prosi o zwrot kosztów przesyłki i dobrowolną wpłatę na rzecz rozwoju strony - ja w ten sposób to załatwiałem - zamawiałem kilka rzadkich schematów. nie miał oporów przed wysłaniem do Polski
pluto
Dzięki wielkie, znlazłem Telefunken Bajazzo Sport 201 - numer był wybity drobnymi cyferkami na spodzie i nie zauważyłem .
Ile zapłaciłeś w sumie za schemacik?
W drugim linku jest tylko o radiach Loewego, jak dobrze widzę...