futrzaczek2 pisze:Jest PY88 albo DY86 PY86 nie było
Napewno tak będzie jak mówisz ,PL 504 to dobrze pamiętam bo ostatnio przy porządkach znalazłem parę sztuk - NOS'ów made in Polam natomiast symbolu tej diody nie pamietam , to było jakies 17 lat temu jak sie nim bawiłem - tzn naprawiałem
futrzaczek2 pisze:Może też być EY86. Wiesz, kto jest chętny na PL504? Taki mały futerkowy
Te PL 504 to tak zwane rezerwy federalne i raczej nie na sprzedaż , ale jak bede na starych śmieciach i bedzie tego więcej to posrawdzam i może coś Ci odstąpie .
Tak napisałem, że Saturn ma mniejszy kinol od Libry ale może zabrzmiało to odwrotnie . W Librze diodą WN była EY86. Ja miałem przerobioną na diodę nielampową, taki typowy prostownik WN
A ja pamiętam z czasów mojej dziecięcości(lata pięćdziesiąte a co)że u kolegi był telewizor radziecki z b. małym kineskopem(coś około 15 cm.)Aby obraz był większy przed ekranem była duża soczewka(od strony kineskopu płaska szyba,od strony widza wypukła,razem połączone na obwodzie,do środka wlewało się wodę-czasem ciekło).Wodę trzeba było co jakiś czas wymieniać(mętniała)
Szok potrójny! Do soczewki wlewało się wodę? Rany co to ruskie nie wymyślą?! Moim zdaniem połączenie w jakikolwiek sposób wody i telewizora to wielkie BUUUUM
Pozdrawiam.
marcin_oizo pisze: Szok potrójny! Do soczewki wlewało się wodę? Rany co to ruskie nie wymyślą?! Moim zdaniem połączenie w jakikolwiek sposób wody i telewizora to wielkie BUUUUM
Pozdrawiam.
Fajne musiały być dialogi: "Maaaarian, czy wlałeś już świeżą wodę do telewizora? Jak skończysz oglądać to weź telewizor i podlej kwiaty" (Koń Polski).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
marcin_oizo pisze::shock: :shock: :shock: Szok potrójny! Do soczewki wlewało się wodę? Rany co to ruskie nie wymyślą?! Moim zdaniem połączenie w jakikolwiek sposób wody i telewizora to wielkie BUUUUM :wink:
Dzięki temu soczewka była tańsza i lżejsza, lite szkło tej grubości i profilowane w soczewkę ani tanie ani lekkie by nie było. A czemu ma być BUM? Soczewka jest na zewnątrz telewizora, przed ekranem.
Ja znalazłem niezłą kataryne.Jeden z pierwszych TV produkcji szwedzkiej z 1946r. I co dziwne nie był gośc go w stanie sprzedać za 1800sek co będzie około 600-700PLNPLN.
Drugi z tego co widze to grundig i człowiek sam z tego co pisze się najpierw zastanawiał czy to aby nie oscyloskop. Jeżeliby faktycznie czlowiek chcial za niego 1400sek to jade i biore. Jak odpale to się pochwale.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A ja jestem ciekawy jak by wyglądał w naturze odbiornik według projektu tego wynalazcy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Szczepanik
Kiedyś w TV był nawet spektakl telewizyjny o Szczepaniku. I była pokazana prezentacja jego wynalazku (oczywiście według wizji scenarzysty).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.