TWOP ma pierwotne "wporzo"lukas2 pisze:Z takiego rozebranego rdzenia to chyba tylko SE na el84(6p14p)-jakie byście radzili parametry uzwojenia pierwotnego i wtórnego na taki właśnie rdzeń?
Pozdrawiam!
Transformator głośnikowy z TWOP'a...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
painlust
- 9375...12499 postów

Re: TWOP &/80/30/666
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

Niezupełnie. To wynikało zdecydowanie z lenistwa czy wygodnictwa producenta telewizorów. Pierwotnie trafa głośnikowe były projektowane do współpracy i z EL84 i z telewizyjnym jej odpowiednikiem PL841.painlust pisze:jethrotull pisze:Np. Trafo telewizyjne TG3,5-15-666 z lazuryta. Pracowało z PL84 czyli trzystumiliamperowym odpowiednikiem EL86, która to lampa powinna mieć małe Ra=2k5 a te trafo daje Ra około 4k, a więc procentowo różnica jest spora mimo typowej aplikacji dla 2k5. Lampa ta jest dość silna, a w OTV taka moc nie była chyba potrzebna więc większe Ra miało spowodować chyba mniejszą moc, choć pewny taki tego nie jestem. Może ktoś wie coś więcej?
Po jakimś czasie PL841 zastapiono PL84, ale albo bezwład organizacyjno-konstruktorski albo tumiwisizm spowodował, że wciąż stosowano trafo z uzwojeniem Ra dla EL84.
Po za tym trafo to pracowało także w gramofonach rodziny Karolinka - Bambino i pochodnych. Mimo tego, że EL84 z Karolinki 1 zastapiono w Karolince 2 lampą UCL82 a w Bambinach ECL82 a w końcu ECL86 (w telewizorach PCL86) - trafo wciąz było takie same (z minimalnymi zmianami w symbolach), a już w końcu dołożono uzwojenie "słuchawkowe").
Widocznie nie opłacało się wprowadzać zmodyfikowanej jego wersji - zaś użytkownikom telewizorów było wsio rawno , ba, nawet korzystali na tym: PL84 i bardzo awaryjna PCL86 miały łagodniejsze warunki pracy i wolniej się zużywały...
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

Koń ma...
... cztery nogi a też się potknie ..."jethrotull pisze:Hej, ZoltAn, fajnei ale to nie ja pisałem co cytujesz
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

Więc...
..., żeby uniknąć takiejpetersz pisze:Ale czy ten ułamek sekundy może spowodować trafa uszkodzenie? Wydaje mi się, że raczej chyba nie... Poza tym - najczęściej nie gra się przy przełączaniu impedancji wzmacniaczaA przełącznik to o tyle kiepski pomysł że w momencie przełączenia trafo będzie grało beż obciążenia![]()
To są naprawdę monstrualne piki napięciowe - potrafią przestrzelić nawet najstaranniej wykonany i zaimpregnowany transformator - a jeżeli nawet nie to skutecznie rozwalić bakelit między anoda a zarzeniem w cokole EL34 czy 6P3S albo strzelić piorunkiem pomiędzy nóżką anody lampy a masą chassis.
Zdarzył mi się raz przypadek, że łuk wystrzelił z jakiejś ryski czy wady materiałowej w karkasie i przeleciał do rdzenia - oczywiście wypalając w ściance karkasu spora dziurę i przetapiając całkowicie drut uzwojenia anodowego = trafo do przewinięcia
Jeżeli wzmacniacz jest hybrydą, zasilanie dla krzemu jest brane z wyprostowanego uzwojenia żarzenia (dla jakiejś kretyńskiej oszczędności...
No, ewentualnie warystor na pierwotnym SE lub sekcjach pierwotnego gdy PP - W/W470 albo W/W600. Najlepiej taki sam jak lutowany na pierwotnym TWOP-19.
Podczas normalnej pracy wpływ tej rezystancji jest pomijalny, podczas awarii głośnika lub jego odłączenia się rezystor skutecznie "przywiera" uzwojenie wtórne i zabezpiecza transformator przed natychmiastowym uszkodzeniem wskutek przebicia "powrotami".
W międzyczasie użytkownik zaskoczony nagłą ciszą w głośniku zwykle wyłączy wzmacniacz.
W swoich wzmacniaczach dużej mocy (50W) zamaist rezystora stosowałem żarówkę "świecówkę" E14 220V/40 - 60W. Gdy głośnik nagle cichł to równocześnie żarówka zaczynała rozbłyskiwać wewnątrz obudowy - co było dodatkowym alarmem sygnalizującym awarię albo odłączenie się kolumny.
Zoltan